Podpowiesz, jak to sprawdzić?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
tryb AF:S-AF
obaszr AF: 5 punktów z punktem w środku, celowałem w twarz
FF? what is this?
ten obiektyw z SWD na 50mm też chodzi dużo wolniej u mnie, niż 14-54II bez swd
Ostatnio edytowane przez tajnapolska ; 16.11.10 o 18:25 Powód: Automatyczne scalenie postów
moja strona
Nikon D7000
BF - back focus
FF - front focus
Pierwsze jak autofokus ustawia ostrość za obiektem, drugie przed (zamiast na). Można sprawdzić na specjalnej tablicy testowej lub ustawiając kilka przedmiotów w rządku i sprawdzając czy ostrość jest na tym w którego celowaliśmy czy ewentualnie gdzieś indziej.
a czy jest mozliwa taka sytuacja ze na krótkiej ogniskowej obiektyw ma tendencję do BF, a na sredniej i długiej już nie?
Bf/FF - ostrość AF E30 ustawia prawidłowo, ale dość długo. Obiektyw 14-54II bez swd robi to widocznie szybciej. To nie kwestia bf/ff, że przy zdjęciach seryjnych E30 robi większość nieostrych na 50/200 z swd. Chyba będe musiał pomysleć o E3, które na ponoć szybki AF z swd.
moja strona
Nikon D7000
niestety w e3 nie mam regulacji, od poczatku miałem wrazenie ze na krótkiej ogniskowej trafia mi minimalnie za punkt , i tylko na niej(obiektyw 14-54).Zresztą i tak muszę aparat wysłać do serwisu bo po dwóch miesiacach uzytkowania zaczęła odklejać się guma pod palcem wskazujacym, i postepuje.
Kupiłem ta trójkę bo chciałem uniknąć tego typu rzeczy, chyba zaczynam żałować , Co do obiektywu to już po zakupie zaraz po rozpakowaniu mi sie nie podobał bo przednia soczewka była wysmarowana paluchami (!), ale nie robiłem problemu, a za ta kasę chyba powinienem.
Jeśli masz gwarancję na puchę i obiektyw, to ślij do serwisu - wyregulują Ci za friko.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
I chyba będę musiał, a czy ten serwis Olympusa w miarę solidny jest ?
dzięki za radę
moja strona
Nikon D7000