Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 144

Wątek: Komentowanie wg (wpisz swój nick jeśli Ciebie dotyczy)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zeman2 Zobacz posta
    pytanie/prośba (...) kieruję ją również do innych koleżanek i kolegów z forum - czy możliwe jest szersze komentowanie oceny "5" w galerii, za co pięć, dlaczego itd

Uczącym się, takim jak ja, z pewnością dało by to więcej niż apele, happening'i i temu podobne...
    I widzisz zeman, z oceną 5 jest u mnie dziwna sytuacja - to najbardziej subiektywna ocena, stawiam ją rzadko, przeważnie wtedy, gdy coś mnie zachwyci i/lub jest "z mojej bajki". Jak to szerzej skomentować? Zachwyt sam w sobie jest "ochem i achem", zapowietrzeniem, opadem szczeny. Człowiek wówczas często traci umiejętność racjonalnego uzasadniania i komentowania, potrafi tylko wyjęczeć "zaje**oza" albo "czaaad". To prawie jak orgazm - trudno wówczas inteligentnie się wysławiać

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    hmmm...

wątek w dziale "porady dotyczące fotografii" - szukam porad a tu ni cholery... i jak tu skorzystać z wiedzy bardziej doświadczonych ???

Mariush - pytanie/prośba ( potraktuj ją proszę jak najbardziej poważnie), kieruję ją również do innych koleżanek i kolegów z forum - czy możliwe jest szersze komentowanie oceny "5" w galerii, za co pięć, dlaczego itd

Uczącym się, takim jak ja, z pewnością dało by to więcej niż apele, happening'i i temu podobne...

z uszanowaniem
    Witam
    Wiesz to trochę jakby chcieć uzazanienia dlaczego wolę bunetki, a blondynki ni cholery. Tak naprawdę sztuka oceny sztuki to tez sztuka. I naprawdę wymaga olbrzymiej wiedzy aby nie brzmiało to śmiesznie. Historia i teoria sztuki, psychologia i.t.d. Tylko czytac, czytać i czytać książki (eseje) o sztuce.
    Dobrą wprawę może dać czytanie czasopisma "Fotografia". Na nasze skromne potrzeby wystarczyc może zdobycie starych (od 1970-1988 ) numerów pisma "Foto" ( niestety antykwariat ) lub udanie sie do biblioteki. Tam w "Foto" był taki dział "Ocena zdjęć". Pan, który oceniał fotki był człowiekiem o wielkiej kulturze i takowej wiedzy, a pisał jednocześnie prostm zrozumiałym językiem. To może być niezła szkoła nauki oceniania fotek. Naprawdę warto to poczytać.
    Pozdrawiam
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    pewnie parę osób się rozczaruje ale ja nie odbieram tego portalu jako portalu do nauki ale do raczej wymiany opinii.

Jak komuś zależy na uzasadnieniu oceny to można o nią poprosić, ale chyba lepiej na PW bo oceniający może zapomnieć co i kiedy oceniał a śledzenia własnych ocen nie ma i nie będzie.

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Zieeew...
    Te same osoby raz czepiają się pierdół (niedoróbki kompozycyjne, obcięta kończyna, przepały) innym zaś razem czepiają się, że inni czepiają pierdół zamiast patrzeć na przekaz.
    Te same osoby narzekają na bark komentarzy pod zdjęciami, po czym narzekają, że komentarze są głupie.
    Obserwuje ten wątek i chciałem coś takiego już wcześniej napisać. Jednak ja skromny amator nie śmialem się odezwać, bo juz zostałem parę razy skarcony.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    To tylko forum...
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Droplet - każdy szuka tu pewnie czegoś innego, ja się np cały czas uczę...

Po prostu widzę to tak, jeśli np na znak protestu przeciw kiepskim zdjęciom w galerii kolega Dzemski wstawia plastikową zabawkę, Mariush apeluje do kwiaciarzy... to sądzę , że prostrzym sposobem jest merytoryczna ocena wraz z wyczrpującym komentarzem pod fotografią - np w galerii pojawiają się same ochy i achy pod plastikową fotką - nic nie stoi na przeszkodzie odpowiednio to skomentować przeciwstawiając się owczemu pędowi.
    Pojawia się doskonała praca, a kilku upierdliwców/ czepialskich udawadnia, że przez obcięty włos to gniot - znowu, ocena z komentarzem dlaczego mimo samych "1" , "2" stawiam "5" przeciwstawiając się większości.

Tak sobie wyobrażam krucjatę Mariusha

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Amosicho
    Mieszka w
    Białogard
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To może ustalmy definicję zdjęcia idealnego, zadawalającego wszystkich. Kiedyś ktoś dał mi 0 za to, że kot jest rudy.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
    Pozdrawiam, Darek

| OlyJedi Awatar robasss
    Mieszka w
    deszczowa Szkocja
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Droplet - każdy szuka tu pewnie czegoś innego, ja się np cały czas uczę...

Po prostu widzę to tak, jeśli np na znak protestu przeciw kiepskim zdjęciom w galerii kolega Dzemski wstawia plastikową zabawkę, Mariush apeluje do kwiaciarzy... to sądzę , że prostrzym sposobem jest merytoryczna ocena wraz z wyczrpującym komentarzem pod fotografią - np w galerii pojawiają się same ochy i achy pod plastikową fotką - nic nie stoi na przeszkodzie odpowiednio to skomentować przeciwstawiając się owczemu pędowi.
    Pojawia się doskonała praca, a kilku upierdliwców/ czepialskich udawadnia, że przez obcięty włos to gniot - znowu, ocena z komentarzem dlaczego mimo samych "1" , "2" stawiam "5" przeciwstawiając się większości.

Tak sobie wyobrażam krucjatę Mariusha

pozdrawiam
    Amen. I wymagajac od innych patrzmy tez na siebie
    pozdrawiam robasss

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Chopaki i dziewczynki
    Dajcie se luz
    Mariushowi chodziło tylko o to, że ważniejsze jest wrażenie estetyczne, emocjonalne jakie sprawia fotka, a nie to czy fotograf amputował nogi panience, czy też ma je nadal do samego tyłka, a nie tyłek do kolan.
    Uwagi techniczo-kompozycyjne to na końcu. I tyle. I o nic więcej.

Chcecie się boksować to wp.pl jest świetna do tego celu.
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

rocco
    Gość
    Przebrnąłem te dziewięć stron, ufff...
    Mariusz, pokaż no się, chciałbym zobaczyć jak wyglądasz w starym, blaszanym garnku na głowie siedząc na wyliniałym Rosynancie

Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    wątek jest bez sensu, bo ile ludzi tyle sposobów postrzegania.

Koniec

Kropka

Zamknąć ;P
    Amen.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 28.04.09 o 21:53

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów