Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 144

Wątek: Komentowanie wg (wpisz swój nick jeśli Ciebie dotyczy)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Exclamation Komentowanie wg (wpisz swój nick jeśli Ciebie dotyczy)

Tytułem wstępu:
    Inspiracją do założenia tego wątka jest to, co obserwuję od jakiegoś czasu: żałosny i pozbawiony sensu sposób postrzegania, oglądania i komentowania fotografii przez pewną grupkę forumowiczów (nie nazywam nikogo po imieniu, ale sądzę, że każdy kogo to dotyczy wie, że o niego chodzi). Nie zamierzam jednakże piętnować ani wytykać palcem nikogo konkretnego - jesli ktoś poczuje się dotknięty to jego sprawa, moim celem jest zwrócenie uwagi na pewne postawy i zachowania, a nie osoby. Pomysł jest oczywiście kopią dobrze znanego "Jak komentowane byłyby fotografie mistrzów".

Tytuł - jak na forum komentowane byłyby te fotografie?

0 - Obcięte nogi żołnierza na pierwszym planie, stopa dziewczyny, do połowy obcięty żołnierz po prawej. Co to jest to białe wpalone za dziewczyną? Brak szczegółów w cienach na bucie żołnierza. Ogólnie, za dużo ludzi w kadrze i nie wiadomo na czym sie skupić.

0 - poobcinane stopy, obcięta czapka na górze. Modele mają pozamykane oczy. Nogi modeli na pierwszym planie zasłana drut kolaczasty. Balans bieli prawdopodobnie "poleciał".

0 - Nie wiem co i po co jest to białe za modelką na pół zdjęcia. Ewidentne przepalenia na klacie żołnierza. Unikaj robienia zdjęc pod światło - spada wtedy kontrast. Obcięte dłonie i nogi w kolanach.

0 - Nie wiem po co to coś zasłania tego żołnierza? Skóra tochę za bardzo błyszcząca - przydało by się nieco pudru. Ze względu na zastosowanie serokiego kąta, biodra modelki wyszły nienaturalnie duże - do portertów stosuj raczej długie ogniskowe w celu uniknięcia zniekształceń.

itd.
    Zdjęcia-przykłady pochodzą z sesji Stevena Meisela dla Vouge Italia
    http://community.livejournal.com/fot...41.html#cutid1

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie przesadzasz i nie spłycasz problemu?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    przed ostatnie zdjencie zadaje sie na fotka.pl

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Nie przesadzasz i nie spłycasz problemu?
    A może to ci którzy nie patrzą na fototgrafie i wypisują durnoty spłycają problem: "do czego służy fotografia"?
    Dotknęło? To dobrze
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 28.04.09 o 09:51

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    A może to ci którzy nie patrzą na fototgrafie i wypisują durnoty spłycają problem?
    Dotknęło? To dobrze
    Ale dlaczego chcesz zbawiać świat? Jak ktoś wypisuje co wypisuje, to jego sprawa. Zignoruj.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Inspirujące opisy pod zdjęciami

A zdjęcia - sory, nie wiem jakie nagrody zebrały, ale mi się jawią jako kicz szkaradny.

Problem oceny zdjęć wg. określonych kryteriów i kanonów (mocne punkty, przepały, cięcie kończyn i nie tylko, itp), istniał i istnieć będzie. Bo jeśli go nie stosować, to po co niektóre zasady estetyki istnieją? A jeśli trzymać się reguł, to czemu nie komentować wg. własnego uznania zdjęcia, które się wyłamują? (nie dając nic innego w zamian).
    Ostatnio edytowane przez salvadhor ; 28.04.09 o 09:56

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Ale dlaczego chcesz zbawiać świat? Jak ktoś wypisuje co wypisuje, to jego sprawa. Zignoruj.
    A dlaczego nie powiedzieć tym, którzy nie potrafią patrzeć na fotografie, co o tym myślę?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Inspirujące opisy pod zdjęciami

A zdjęcia - sory, nie wiem jakie nagrody zebrały, ale mi się jawią jaki kicz szkaradny.

Problem oceny zdjęć wg. określonych kryteriów i kanonów (mocne punkty, przepały, cięcie kończyn i nie tylko, itp), istniał i istnieć będzie. Bo jeśli go nie stosować, to po co niektóre zasady estetyki istnieją? A jeśli trzymać się reguł, to czemu nie komentować wg. własnego uznania zdjęcia, które się wyłamują? (nie dając nic innego w zamian).
    Bo fotografie nie składaja się z zasad. To nie równanie matematyczne, gdzie najpierw jest mnożenie, potem dodawanie. Zasady sa tylko ulatwieniem, podręcznikiem, który niektózy traktują jak dekalog.
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 28.04.09 o 09:59 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    A dlaczego nie powiedzieć tym, którzy nie potrafią patrzeć na fotografie, co o tym myślę?
    O to jest jakaś jedynie słuszna, koszerna metoda patrzenia na fotografię?

Dlaczego chcesz narzucać innym, ze nie umieją patrzyc?

To, ze ktoś patrzy inaczej, zwraca uwagę na inne elementy, to jest od razu niedouczony/niewrażliwy/cokolwiek?

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Chyba Mariush troszkę przesadzasz. Dobrze ci pewnie wiadomo, że nie każdy ma taki sam gust i wizję artysty. Nie każdy tak samo odbiera sztukę, jej przekaz. Niektórzy nawet wogóle ale za to bardzo lubią robić i oglądać zdjęcia i pisać bardziej o technicznych jej stronach. Dlaczego się ich czepiasz ? Oczywiście masz rację że takie zjawisko występuje ale ja bym tego nie traktował jako jakiś problem.
    Pozdrawiam
    mente et malleo

qbic
    Gość
    Jak ktoś nie widzi, to nie zobaczy - ludzie się nie zmieniają.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów