Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 72

Wątek: Obiektywy makro do olympusa

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Azazel Zobacz posta
    Miałem okazje popstrykać 105, 150 i ( 180 w innym systemie ) Sigmy, najlepiej wypadła 180 ale już mi jej masa doskwierała.
    Co do wymienionych przez Ciebie szkieł poleca ZD 50.
    Bajka jeśli chodzi o jakość, jeśli będzie ci za krótko doskonałe efekty daje z EC14.
    IMHO to jeden z najlepszych obiektywów Olympusa, doskonały do makro i portretu, zawsze rysując krystalicznie ostro.
    Czy możesz wstawić perę fotek robionych ZD50+EC14.
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sikor Zobacz posta
    Czy możesz wstawić perę fotek robionych ZD50+EC14.
    I bez EC14 też Szykuje się na to szkło

| OlyJedi Awatar filippohh
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ja również po proszę o fotki z ZD50mm oczywiście bez kadrowania, pełna klatka
    O L Y M P U S E-510 + 14-42mm + 40-150mm + ZD 50mm F/2 Makro + FL 50R + Sandisk CF 4gb + statyw HAMA + filtr polaryzacyjny HAMA + Helios 58mm F/2 + pierścienie pośrednie + kilka kolorywych szkiełek do fotografii czarno-białej. POZDRAWIAM

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

pytanie o skalę odwzorowania:

Hej, wybaczcie, że odkopuję, ale chyba kupię zd35mm.
    Mam Raynoxa dcr-250 i podpinam go pod nowe 40-150. POwiem tak - na takiej ogniskowej bez statywu ani rusz. Na 40mm jeśli nie robimy w Słońcu - też. Jest tu zdjęcie na maksymalnej ogniskowej - 150mm. Pełny kadr. Nie ja ją zabiłem i nadziałem. Owad ma rozmiar średniej wielkości pszczoły. Czas naświetlania 2sek. f/22
    Jeśli 1:1 odpowiada kadrowi wielkości pełnej klatki, to jaka skala o. jest tutaj?
    http://storage.extrafotka.pl/16/6974/173371
    wersja pełna (4MB): http://storage.extrafotka.pl//16/6974/173371_o
    no i od razu drugie pytanie - jakim szkłem makro do "E" uzyskam taką skalę o., bo wydaje mi się, że jest to więcej niż 1:1..?

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jest wiele doskonałych szkieł manualnych do różnych systemów które przez adapter do MACRO będą się spisywać nie gorzej od ZD.
    Szkoda kasy IMHO...na ZD czy inne Sigmy...- do akurat tego celu i tak AF ma marginalne znaczenie.
    Miałem kiedyś OM 50mm f3,5 Macro - kosztował grosze, miał takie same powiększenie jak ZD50 i ostry był jak żyletka.
    Potem bawiłem się*dodatkowo z tubusem do macro do którego podłączało się obiektyw (mógł być nawet zwykły nie macro) -powiększenia były G I G A N T Y C Z N E !.

Ale czy w macro chodzi rzeczywiście o powiększenie>?<

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W pełni zgadzam się z poprzednikiem, też mam takie szkło.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Hej, wybaczcie, że odkopuję, ale chyba kupię zd35mm.
    Mam Raynoxa dcr-250 i podpinam go pod nowe 40-150. POwiem tak - na takiej ogniskowej bez statywu ani rusz. Na 40mm jeśli nie robimy w Słońcu - też. Jest tu zdjęcie na maksymalnej ogniskowej - 150mm. Pełny kadr. Nie ja ją zabiłem i nadziałem. Owad ma rozmiar średniej wielkości pszczoły. Czas naświetlania 2sek. f/22
    Jeśli 1:1 odpowiada kadrowi wielkości pełnej klatki, to jaka skala o. jest tutaj?
    http://storage.extrafotka.pl/16/6974/173371
    wersja pełna (4MB): http://storage.extrafotka.pl//16/6974/173371_o
    no i od razu drugie pytanie - jakim szkłem makro do "E" uzyskam taką skalę o., bo wydaje mi się, że jest to więcej niż 1:1..?

Iwo, nie wygląda mi ta fota na f=22

40-150 + Raynox DCR250, około 100mm f=14-16 (nie pamietam dokładnie bo nie mam przed nosem rawa) + lampa błyskowa (niesystemowy Vivitar o LP=20) z odbłyśnikiem zrobionym specjalnie do doświetlania makro (oczywiście własnej roboty):
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 15.04.09 o 09:44

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    mynameisnobody, puciu cudownie, ale podajcie jakieś konkretne przykłady szkieł, które wyciągają takie powiększenie, jak przeze mnie, czy dzemskiego ukazane. Nalepiej na PW, bo tu pytam o co innego. Dzięki.
    dzemski jak Ci nie wygląda? http://www.extrafotka.pl/zdjecia,173371,6974 masz tu to zdjęcie ze stroną. Jak klikniesz "+", masz parametry i jest tam ta ogniskowa i przesłona.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    mynameisnobody, puciu cudownie, ale podajcie jakieś konkretne przykłady szkieł, które wyciągają takie powiększenie, jak przeze mnie, czy dzemskiego ukazane. Nalepiej na PW, bo tu pytam o co innego. Dzięki.
    dzemski jak Ci nie wygląda? http://www.extrafotka.pl/zdjecia,173371,6974 masz tu to zdjęcie ze stroną. Jak klikniesz "+", masz parametry i jest tam ta ogniskowa i przesłona.

To nie macro - to nekrofotografia - zabicie zwierzaka, żeby go potem dumnie pokazywać, że ostro wyszedł.... dość to paskudne. Ale to tylko moje zdanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Padło pytanie o sample z Zuiko 50mm - polecam przeglądnięcie materiału na tej stronie:

http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=688

Z uwzględnieniem rzecz jasna tego, że to fotograf robi zdjęcie, a nie szkło (stąd czasem różnica w jakości fot).