ee Virus, lepiej się umówmy na jakąś plażę. Widzę że Ty z drugiej strony północnego masz blisko , ale może Sopot,,....
Na PW lub GG zapraszam. Ba bliskie spotkania![]()
ee Virus, lepiej się umówmy na jakąś plażę. Widzę że Ty z drugiej strony północnego masz blisko , ale może Sopot,,....
Na PW lub GG zapraszam. Ba bliskie spotkania![]()
/*...................*/
/* ...........................*/
~aprzemek - Sigma 150 może i dobrym obiektywem jest, ale ja tego nie widzę.
Miałem odtatnio z nią spotkanie. Po wpięciu do E-3 równie dobrze mogłem ustawić MF, bo automat ledwie sobie radził. Jeżdził przód-tył ze dwa razy i dopiero łapał.
Inny temat, że źle łapał. Przy krótkich odległościach (ok metr) wg tabeli miał ok 3mm rozjazdu, przy dłuższych watrości dochodziły do 2-2,5 cm.
Oby to była tylko wina tego konkretnego egzemplarza (był nowy nota bene).~
próbowałeś z przełacznikiem zakresu ?
tak jest jak ustawisz na FULL, wyraźna poprawa kiedy sie ustawi odpowiedni zakres odległosci, przetestowałem , miałem ten sam problem , nawet chciałem oddać to szkło![]()
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Jakąs felerna miałeś tę Sigmę
Używałem 150-ki z E-510 i mogę o niej wyrazać sie tylko pozytywnie.
Też same pozytywy i to z E-400
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Witam!!
A co z 50 mm f2 ?? Jak to się ma do makro ?? Makro dla mnie to przedmioty o wielkości około 10 mmCzytałem, że z E-3 to szkiełko bardzo dobrze pracuje. I mam na niego coraz większą ochotę ale i Sigmy mnie krecą
Odległość od przedmiotu chyba nie jest tak mała jak w 35mm ??
Proszę o praktyczne spostrzeżenia na temat 50mm i zastosowania go w makro !!
Pozdrawiam !!
Piotr
Znakomity obiektyw m.in. do makro i portretu. Cymesik jeżeli chodzi o jakość zdjęć. Skala odwzorowania w makro nie jest jednak za duża, tu ZD 35/3.5 jest lepszy. Jak chcesz - zrobię dla Ciebie zdjęcie jakiegoś przedmiotu - np. monety lub czegoś podobnego w max zbliżeniu. Napisz jaki to przedmiot ma być ja zamieszczę pełny kadr i napiszę w jakiej odległości był ten przedmiot od oboektywu - to chyba da Ci najlepszy ogląd. Zrobiłbym to wieczorem bo i tak będę fotografować jakieś drogne przedmioty...
Peter1976: Bez dodatkowego pierścienia można przy ZD50 zmieścić w całości przedmiot nie mniejszy niż ok 3,5cm --pozdrawiam
Sigma 150mm - 2289 PLN (dostawa gratis).
http://www.megafoto.cz/sigma-150-2-8...m-olympus.html
Myślałem że jest to droższy obiektyw...
OLYMPUS Your Vision, Our Future
Dzięki za odpowiedzi !!
O takie makro mi właśnie chodzi nie zależy mi na super powiększonej mrówie albo osie raczej kwiaty,motyle,jakieś detale w wymiarach 2-3 cm !! A i portret chętnie poczwicze bo modelka jest
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dzięki wrzuć parę strzałów z minimalnej odległości ostrzenia !! Może być monetka bo o kwiatki teraz trudno![]()
Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 8.11.08 o 11:40 Powód: Automatyczne scalenie postów
W kwestii makro do olka .
Chciałem zapytać kolegów używających obiektywów sigma 105 lub 150, jak ostrzycie ,czy autofokus sprawdza się np. przy fotografowaniu motyli , czy kręcicie pierścieniem ręcznie gdyż spotkałem się właśnie z opiniami że przy takich powiększeniach lepiej sprawdza się MF.
Czy zatem nie lepiej byłoby zaopatrzy się w jakiś obiektyw manualny z OM lub M42 typu Takumar,Vivitar itp. , których optyka do dziś cieszy się wielką renomą a cena nie jest jakąś wielką zaporą .
Zapraszam do wątku: http://forum.olympusclub.pl/threads/...