Widzę ze Nikon nie odpuści pola Olkowi ?
Goni oj Goni... a olek szuka dla siebie niszy.. a tu pach i znowu wpycha się tam Nikon![]()
Widzę ze Nikon nie odpuści pola Olkowi ?
Goni oj Goni... a olek szuka dla siebie niszy.. a tu pach i znowu wpycha się tam Nikon![]()
Nie ma silnika AF, podobnie jak D40, co może parę osób zniechęcić.
Szkła z właśnym napędem są droższe.
bez silnika tez mozna miec fajny zestaw
chocby z tanim kitem 18-55 VR
lub dodatkowo kupic sigme 10-20mm, czy np 50tke sigmy lub nikkora 1.4 z silnikiem
dla zaawansowanego pstrykacza to swietny zestaw
porzadny AF (ponoc z d200) tam dodatkowo wladowali, tylko pewnie cena bedzie dosc wysoka
Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 14.04.09 o 11:41
Ten korpusik nie jest raczej dla "stałych klientów z dobrymi szkłami"Zapowiada się ciekawie. Niskiej jakości, tania pucha z dobrą jakością obrazu. Będzie hicior sprzedażowy dla amatorów jak nic. Olympus w kolejnych puszkach musi zacząć dawać filmy albo coś równie atrakcyjnego, bo starci klientele...
Odchylany ekran się sprzeda w najtańszym modelu, ale obecny projekt Nikona jest marny do wykorzystania z body z gripem w "trybie" portretowym. To pierwsze, co pomyślałem po obejrzeniu zdjęć nowego korpusu Nikona, ale redaktorzy twierdzą, że to rozwiązanie jednakowo komfortowe jak przypadku np. Olympusa.
Mnie też zastanawia ten ekranik. Być może dla kogoś taki ekran jest na tyle ważny, że będzie decydować o wyborze aparatu. Nikon zdecydował się na mocowanie na dole korpusu, Olympus z lewej strony. Może mi się wydaje ale rozwiązanie Olka lepsze, w Nikonie chyba trudniej będzie pracować na statywie z odchylonym LCD czy zrobić autoportret. Tak teoretyzuję, musiałbym poużywać żeby zweryfikować pogląd. Rozdzielczość tego LCD (za Optycznymi 230 tys. punktów) też pewnie będzie krytykowana jak w przypadku Olków. I jeszcze coś co mi się bardzo nie podoba chociaż się powtarzam - dlaczego Nikon przy LV nie wyświetla histogramu, pozbawiając się przy tym ogromnej zalety mogącej wynikać z podglądu na żywo...?