Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 6.04.09 o 21:10
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Hmmm, no proszę Nikon coś nowego urodzi............ będzie co wstawić do gablotki ( "stoiska" ) na Targach foto w Łodzi w 2010![]()
Gość testujący to nowe ustrojstwo czesze grzywkę na tą samą stronę co Adolf............
Niech tylko jedno zrobią w sprawie filmów -wywalą tego koszmarnego MJPEGa i zastąpią go h264 i będzie miodzio![]()
Ostatnio edytowane przez Fatman ; 6.04.09 o 21:48
Tak - myślałem o 50-tce ze względu na cenę i raczej o namiastce szkła portretowego niż standardu. Wskazana 35/1,8 to fajne szkło, w sumie "must have" dla posiadaczy cropowych Nikonów, niemniej już 2x droższe i tu znów można mieć dylemat czy nie lepiej 50/1,4, która obsłuży FX.
Nowa puszka ma być chyba tania, stąd fajnie by było jakby najtańszy a przy tym całkiem fajny obiektyw w stajni Nikona był w pełni z nią funkcjonalny, zresztą to samo dotyczyło D40(x), D60, wszystkiego co było później i niżej niż D80.
Moje pisanie nie wzięło się z chęci szukania dziur u Nikona, zresztą dorosłem do tego, że kupując obiektyw cena nie jest jedynym i decydującym kryterium. Pomyślałem o instytucji z którą współpracuję. Tu cena już ma decydujące znaczenie. Myślę, że body entry level z kitem, zewnętrzna lampa i ew. tania stałka to wszystko co mógłbym przeforsować, zresztą to by wystarczyło, ja bym tego używał bo i tak robię im czasem zdjęcia. Chodzi o dokumentację ich działalności, z poszczególnych "imprez" robi się prezentacje (10-15 min), w której bardzo fajnie by było umieścić oprócz zdjęć sekwencje video (po kilkadziesiąt sek). Charakter tych zdjęć jest taki, że obrotowy LCD bardzo się przydaje a jakby jeszcze takie lustro kręciło filmy (w sumie bez większych wymagań jakościowych) to byłby to aparat prawie idealny do tego celu...
Ostatnio edytowane przez Karol ; 6.04.09 o 21:53
Oczywiście, że z całej matrycy
Lubię efekty specjalne w postaciu winiety.
Oczywiście, że to szkło na FX ją daje, ale da się ją w dosyć znaczym stopniu (i co ważne łatwo) korygować.
i cały katalog w 1:1 (sporo już tego, prtoponuję przeglądać od końca) -zdjęcia obrabiane i bez obróbki:
http://212.51.209.43/~fatman/D3/Nikkor_35_1.8_AFS/
po prostu coś Nikonowi przy projektowaniu tego szkła pod DX "nie wyszło"![]()
Zaskoczyłeś mnie, podoba mi się efekt, coś w rodzaju sprzętowego programu tematycznegoDo niektórych ujęć pasuje bardzo, np.:
http://212.51.209.43/~fatman/D3/Nikkor_35_1.8_AFS/DSC_0197.jpg
Jeśli chodzi o to szkło, to niektórych ujęć (na FX oczywiście) trzeba unikać jak ognia-krajobrazów nie polecam robić tą 35ką na FX......... ale jako szkło do reporterki np. weselnej sprawdzi się znakomicie
Wracając do nowego Nikona, czytałem plotkę, że filmowanie będzie w nim max 720p, co sugeruje, że będzie to dokładnie to samo co w D90............. smutno mi![]()