Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 168

Wątek: Nikon D5000

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja mam wątpliwość co do kupna e620, czy d5000, czy może eos 450 d.Fotografuje głównie portrety,krajobrazy oraz makro.Bardzo ważna jest dla nie jakość obiektywu kitowego.Który polecacie ?

Alleg_pl
    Gość
    olek ma najlepsze kity... i bardzo fajne nie-kity tez...

Marcin510
    Gość
    tu sie zgodze olek najlepsze kity ma

ale nalezy brac pod uwage kombinacje aparat + obiektyw

bo samym obiektywem zdjec sie nie robi

jesli sie to weznie pod uwage to kit olkowy mimo ze na wkresie osiaga ciut wieksza ostrosc (na optycznych) od konkurencji
    to da obraz mniej ostry niz na gorszym kicie na nikonie

wynika to z tego ze w olku wycinek obrazu jest mniejszy od np nikona (crop x2 do x1.5)

d5000 + kit 18-55 vr
    pobije ostroscia obrazu e620 z kitem z latwoscia

choc aberacja bedzie minimalnie bardziej widoczna na nikonie
    ale znow znieksztalcenia sa mniejsze na nikonie (dystorsja)
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 17.08.09 o 15:08

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    NIe pisz głupot.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Marcin510
    Gość
    to co napisalem to fakty, chcesz dyskutowac to napisz cos rzeczowego

komputerimac, jesli fotografujesz portrety to bierz nikona, nawet na kicie nikona osiagniesz lepsze rozmycie tla niz w kicie olkowym

wynika to z 2 wzgledow,

1. kit nikona jest dluzszy (czym dluzsza ogniskowa tym mozna uzyskac bardziej rozmyte tlo)
    2. na nikonie w zwiazku z mniejszym cropem ten sam fragment rzeczywistosci obejmniesz z blizszej odleglosci niz na olympusie przy tych samych ogniskowych

a czym mniejsza odleglosc od obiektyu tym tlo jest bardziej rozmyte
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 17.08.09 o 15:11

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Brednie, a nie fakty.

Piszesz, ze na wykresach zuiko jest lepsze, a w połączeniu z body już nie...

a te wykresy to sporządzają na podstawie patrzenia przymkniętym okiem, przez testowany obiektyw, pod światło?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta
    2. na nikonie w zwiazku z mniejszym cropem ten sam fragment rzeczywistosci obejmniesz z blizszej odleglosci niz na olympusie przy tych samych ogniskowych
    SUper. Kolejne mądre stwierdzenie. Może zauważ, że te szkła maja INNY zakres ognikowych i biorąc pod uwagę ekwiwalent otrzymujemy, to samo?

Ostatni raz ostrzegam nie pisz głupot.
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 17.08.09 o 15:15 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Marcin510
    Gość
    a dlaczego te same obiektywy na optycznych maja nizsza rozdzieloczosc na FF niz na DX?

po podpeciu 50tki do dx 12mpx dostane ostrzejszy obraz jak na FX 12mpx ????
    bzdura!

obraz z ff bedzie ostrzejszy mimo ze optyczne pokaza dla niego mniejsza wartosc

to jest paradoks optycznych o ktorym trzeba wiedziec

dlatego nie mozna porownywac wartosci ostrosci obiektywu dla roznych matryc
    mozna jedynie porownac ostrosci dla obiektywow testowanych na tej samej matrycy

i to ze olympus jest o 5% ostrzejszy nie znaczy ze obraz z mniej ostrego obiektywu na nikonie bedzie bardziej mydlany, wrecz odwrotnie, nikon dx zbiera wiecej szczegolow z obiektywu i dlatego na mniej ostrym obiektywie da ostrzejszy obraz niz na olku

tak jak nikon ff zbiera wiecej szczegolow niz dx z tego samego obiektywu
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Brednie, a nie fakty.

Piszesz, ze na wykresach zuiko jest lepsze, a w połączeniu z body już nie...

a te wykresy to sporządzają na podstawie patrzenia przymkniętym okiem, przez testowany obiektyw, pod światło?

SUper. Kolejne mądre stwierdzenie. Może zauważ, że te szkła maja INNY zakres ognikowych i biorąc pod uwagę ekwiwalent otrzymujemy, to samo?

Ostatni raz ostrzegam nie pisz głupot.

masz ogniskowa 18mm w nikonie i 14mm w olympusie, prawda?

stoisz w tej samej odleglosci i obejmujesz to samo

ale ustaw sobie i na olku 18mm, i co teraz? teraz musisz sie odsunac z olkiem aby objac to samo

czyli z nikonem przy tej samej ogniskowej stoisz blizej
    a skoro stoisz blizej niz na olku to masz lepsze rozmycie

nie wiem dlaczego uwazasz to za glupote, moze mnie nie zrozumiales
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 17.08.09 o 16:10 Powód: Automatyczne scalenie postów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co powiecie o eosie 450d

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    to co napisalem to fakty, chcesz dyskutowac to napisz cos rzeczowego

komputerimac, jesli fotografujesz portrety to bierz nikona, nawet na kicie nikona osiagniesz lepsze rozmycie tla niz w kicie olkowym

wynika to z 2 wzgledow,

1. kit nikona jest dluzszy (czym dluzsza ogniskowa tym mozna uzyskac bardziej rozmyte tlo)

a czym mniejsza odleglosc od obiektyu tym tlo jest bardziej rozmyte
    Prawie dobrze, zapomniałeś tylko dodać że kity Nikona i Olympusa mają inne zakresy (18-55 vs 14-42) i w praktyce (z dokładnością do innych proporcji obrazu) stojąc w tym samym miejscu masz identyczny kąt widzenia.

Natomiast kwestia rozmycia tła na kitach wynika ze skali odwzorowania, Olympus mając mniejszą matrycę musi dla tego samego kąta widzenia zastosować krótszą ogniskową i wynikającą z tego mniejszą skalę odwzorowania, jednak przy jasnościach kitów różnice są tak niewielkie że to IMHO zawracanie głowy. Przy droższych szkłach większa głębia ostrości jest z łatwością kompensowana większą jasnością obiektywów Zuiko (np: Nikkor 18-105 3.5-5.6 vs ZD 14-54 2.8-3.5)

W ogóle ciągłe wypominanie większej GO systemowi Olympusa robi się już nudne, a w praktyce ma znaczenie dla ekstremalnie płytkich GO gdzie jest potrzeba zastosowania szkła 85mm 1.4, czy wręcz 1.2 i to najlepiej na FF, do tego faktycznie Olympus się nie nadaje, do normalnej fotografii portretowej nadaje się jak najbardziej.
    Poza tym mam wrażenie że powinniśmy się przenieść gdzieś z tą dyskusją...
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 17.08.09 o 17:00 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Zapraszam do albumu i galerii

EuroLiberty
    Gość
    ...
    Marcin Ty draniu!!! Obiecałem sobie, że koniec z chamstwem, a Ty mnie poddajesz kolejny raz próbie ; )

Pozdrawiam