Strona 13 z 30 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 297

Wątek: Po co w lustrzance cyfrowej lustro?

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    tank_driver, tak sobie teraz patrzę na twoją sygnaturkę i chyba to jest dobra odpowiedź na pytanie "dlaczego". Na pewno ten długopis byłby zaje..sty. Ale biorąc pod uwagę zdrowy rozsądek ołówek sprawdza się w tym przypadku znakomicie!
    "There's no such thing as free titties"

rodzyn
    Gość
    heyahero:
    Ale biorąc pod uwagę zdrowy rozsądek ołówek sprawdza się w tym przypadku znakomicie!
    Jeśli tak to proponuję Smienę 8 to świetny ołówek - mój kolega w 1974 zrobił takim aparatem świetny wystawiany (foty 40x50) fotoreportaż z odbywającej się wówczas w Gdyni "Operacji Zagiel".
    a Ty byś potrafił- w razie służę ołówkiem.

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Próbowałem rzeczowo, nie wyszło.
    Nie twierdzę że jedyne słuszne rozwiązanie do SLR, przedstawiłem jedynie cons & pros takich systemów, bez fanatyzmu w oczach.
    Dla mnie EOT.

Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Bez ogniwa Peltiera G-1 daje obraz porównywalny do dzisiejszych DSLR a lepszy od "wczorajszych" (używam -wiem)...
    Bez kineskopowego wizjera daje większy komfort kadrowania i ustawiania ostrości od wielu "dzisiejszych" DSLR (nie mówiąc o wczorajszych).
    Bez lustra i AF opartego na detekcji fazy dorównuje prędkością niektórym dzisiejszym DSLR (wiele wczorajszych wyprzedza > wiem>używam) a dokładnością je przewyższa (wszystkie bez wyjątku).
    Działa porównywalnie długo na 1 baterii choćby i z włączonym wizjerem.
    Jest cichsze mniejsze tańsze (zaraz ktoś mi udowodni że są tańsze graty) i prostsze w konstrukcji.

To PIERWSZY MODEL i to tani dla amatorów...
    Więc sorry jeśli by coś takiego powstało w 2002 cały ten kram z przerobionymi na kolanie analogowymi budami z dokręconymi na szybkozłączkę -siłą ;analogowymi obiektywami mógłby pozostać w piwnicy gdzie jego miejsce.
    Stało się inaczej > ewolucja zrobiła objazd (księgowy dogadał się z inżynierem a fotograf foci bateryjki na okoliczność FF/BF) ale w ostateczności wszystko wraca na swoje tory.

klapaniem lustra ani 1,5kg zbędnego złomu zdjęć się nie robi.
    EOT
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 22.03.09 o 12:25

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    3. Zachowanie niskiej temperatury elementu światłoczułego poprzez jego krótkotrwałe włączanie jedynie w przypadku czynności obrazowania.
    Ja bym nie demonizował wpływy temperatury na poziom szumów.
    Kiedyś zimą zrobiłem zdjęcia przy zakrytym deklu przy temperaturze ok. -15°C i +20°C i nie zauważyłem różnic w poziomie szumów.

Są jakieś sprawdzone informacje o ile ta temperatura może się podnieść?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Bez ogniwa Peltiera G-1 daje obraz porównywalny do dzisiejszych DSLR a lepszy od "wczorajszych"
    G-1 to aparat który biorąc pod uwagę DR oraz reprodukcje kolorów jest na poziomie sprzętów z roku 2004. Panasonic być może zrobił krok na przód, ale jest to BARDZO amatorski aparat pod względem osiągów, odprawianie czarów oraz opowiadanie bajek tego nie zmieni.

rodzyn
    Gość
    Miałaś ?
    Fotografowałaś ?
    Może więcej pokory zamiast wróżenia z fusów : a to źle , a tamto nie dobrze.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    jesli jakiś błąd to raczej ingerencja Panasa w RAW-y ale przynosząca poprawę więc tylko klaskać!!
    Możliwe że jesteś doświadczonym fotografem, nie kwestionuje tego, natomiast najwyraźniej masz luki w wiedzy o przetwarzaniu cyfrowym.

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    heyahero:
    Ale biorąc pod uwagę zdrowy rozsądek ołówek sprawdza się w tym przypadku znakomicie!
    Jeśli tak to proponuję Smienę 8 to świetny ołówek - mój kolega w 1974 zrobił takim aparatem świetny wystawiany (foty 40x50) fotoreportaż z odbywającej się wówczas w Gdyni "Operacji Zagiel".
    a Ty byś potrafił- w razie służę ołówkiem.
    Sam robiłem i robię analogiem, wiec mi tu z takim tekstem nie wyskakuj. Gratuluję koledze, bo podejrzewam, że ludzie przyszli oglądać sam reportaż, a nie zachwycali się EXIFem w podpisach poszczególnych zdjęć. "Lepszość" w przypadku tej smieny nie polega na wielkość odbitek, czy większej/mniejszej/gorszej/lepszej czułości filmu, tylko "jakości" fotografa, który wykorzystał maksymalnie wszystkie zalety aparatu, zdając sobie sprawę z jego ograniczeń. W ogóle uważam, że dyskusja przybrała taki tok z uwagi na sposób w jaki wyrażasz swoje "racje".

Jeszcze raz - nie neguję sensu wprowadzenia elektronicznego wizjera zamiast przestarzałego wizjera lustrzanek. Potencjał jest. Widać to chociażby po przyłączeniu się Samsunga do wyścigu. C i N też się ociągać nie będą, jak tylko księgowi zobaczą rosnące słupki sprzedaży modeli z EVF. Tylko na razie jest to nisza. Bo nikt tak naprawdę nie inwestował w tą technologię z uwagi na dobrą sprzedaż luster. Taki Olek nie może obecnie, z punktu marketingowego, konkurować o palmę pierwszeństwa z Canonem czy Nikonem, pod względem sprzedaży luster. Musiał poszukać z Panasem własnego kawałka tortu.
    Popatrzcie sobie na dotychczasowe nowinki u olka. Czyszczałka - blah! finczer! A po jakimś czasie pojawiają się komentarze typu "czemu nie wrzucili do D3?". LiveView - nie używam (bo nie mam ), po co! ..dopóki nie zaczęli go wrzucać do korpusów C i N. Nie wspominam nawet o pomyśle filmów w lustrzankach, bo jakiś czas temu było to "fuj" i "psie", brak profesjonalizmu. Teraz ploteczki o nowych canonach czy nikonach nie mogą się obyć bez wzmianki o filmach HD. Czekam tylko, aż ktoś z "żółtych" czy "czerwonych" zauważy, że przy filmowaniu przydał by się obrotowy ekran
    Czekam na korpusy m4/3 w wydaniu Olympusa. Jeśli okażą się dopracowanymi konstrukcjami, a przekonam się do EVF, to pewnie prędzej do fot ulicznych wsadzę do kieszeni m4/3 z podpiętym naleśnikiem 20mm/f1.7, niż powiedzmy Vivitara 35ES, albo Fujicę. Nie przepadam za ruskimi dalmierzami. Oczywiście jeżeli Olek wypuści je w rozsądnej cenie (z doświadczenia - zazwyczaj tak robił).

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

rodzyn
    Gość
    To sie nazywa nie oczekiwana zmiana tematu.
    a co do ingeręcji to dla chcącego nic trudnego (w informatyce, a tych mam w domu), a czy Panas ingerował tego nie wiem , za to zdjęcia są naprawdę dobre>
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    heyahero
    Jak już kupisz to nie będziesz chciał chodzić z lustrem, więc moze lepiej nie ryzykuj.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 22.03.09 o 13:15 Powód: Automatyczne scalenie postów