Strona 11 z 30 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 297

Wątek: Po co w lustrzance cyfrowej lustro?

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W/g tego rysunku pryzmaty są nieruchome:
    http://img.imaging-resource.com/PRODS/E10/ZHEATSINK.JPG

Nie widzę tutaj "studziennego" układu AF umieszczonego jak w późniejszych lustrach, być może kolejny "pełnopowierzchniowy" podział światła na pryzmacie powoduje że na matrycę dociera go już za mało, i podejrzewam że punktowe skierowanie go w dół (tak jak to robią lustra) jest nierealne bez widocznych zniekształceń na obrazie (w obrębie wygrawerowanych w lustrze/pryzmacie zagłębień). Z tego co mi wiadomo E10, E20 miały AF oparty na matrycy, co pozwala upewnić się co do zasadności w/w tezy.

Na powyższym schemacie można jednak wyczytać zaletę odnośnie zanieczyszczeń w body: po oddzieleniu obiektywu byłaby widoczna jedynie szczelna bariera tworzona przez pionowy blok pierwszego pryzmatu, więc o dostawaniu się kurzu podczas wymiany obiektywów można by było zapomnieć.

Irku, gdybym ja wygrał, lub Ty wygrałbyś pokaźną sumę, to zgłoś się, skonstruujemy body marzeń

Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A tak przy okazji - z klapiącym lustrem walczono również w czasach analogowych. W 1965 roku ukazał się na rynku Canon Pellix rasowa lustrzanka ze stałym, półprzepuszczalnym lustrem. Lustrzanka ta miała jednak trochę wad (tylko ok 2/3 swiatła mogło być wykorzystane do naświetlania a i obraz w wizjerze był ciemnawy) i nie odniosła sukcesu.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Problem nagrzewania matrycy prawie na pewno jest rozwiązany, inaczej G1 nie ujrzałby światła dziennego. Patrząc na logikę to nie ma tam wiele więcej do grzania się niż w kompakcie.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Prawie na pewno to mamy dobry rząd i prezydenta

Ograniczenie nagrzewania się matrycy możemy uzyskać poprzez:

1. radiację ciepła przez nią wytworzonego, poprzez odprowadzenie go na metalowy szkielet, poprzez rurę cieplną na radiator znajdujący się w innej części aparatu (n.p. na spodzie), poprzez wspomaganie się "pompą ciepła" czyli n.p. modułem peltiera (rozwiązanie energochłonne)
    2. odpowiednie umiejscowienie elektroniki w aparacie, tak aby nagrzewające się podczas pracy elementy nie nagrzewały punktowo matrycy (vide białe plamy na darkach wielu cyfrówek)
    3. odpowiedni proces produkcji układów pozwalający na uzyskanie mniejszych pojemności obwodów (podobnie jak w przypadku procesorów komputerowych) i co za tym idzie mniejszej ilości ciepła wytwarzanego podczas pracy
    4. odpowiednie zarządzanie energią przez aparat, polegający na wyłączaniu wszystkich zbędnych elementów

Każdy producent stosuje melanż wszystkich tych zagadnień, dodając pewnie jeszcze swoje, o których ja nie wiem, ale jedno jest pewne - wszystkie dzisiejsze matryce nagrzewają się podczas pracy, zużywając energię i pogarszając swoje parametry, w związku z tym zasadne jest ich jak rzadsze używanie, chociażby ze względu na aspekt energetyczny (ilość zdjęć na akumulatorach).

Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

rodzyn
    Gość
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 21.03.09 o 20:53

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę klasę ówczesnych kamer cyfrowych w tym rozdzielczości w układach 3x ccd rzędu 3x 450000(Sony DCR-1000)- 3x800000 czyli nawet ponad 2 mega już w 92 r a dodatkowo w profi używano już świetnych wizjerów , więc myślę , że można było sie o to pokusić .
    "Profi" wizjery to były monochromatyczne, kineskopowe. Wszystkie nowsze LCD itp. nie są już takie "profi". Nie da się na nich ustawiać ostrości ręcznie.
    Tylko, że w fotografii jakoś nie widzę monochromatycznych kineskopowych wizjerów. Kolorowy o takich wymiarach będzie do niczego.
    Pozdrawiam.

rodzyn
    Gość
    chyba jednak cofnąłeś się za bardzo w czasie i to o kilka lat. W 92 sam pracowałem na takich kamerach z LCD!!!!

diabolique
    Gość
    Rodzyn twoje wykrzykniki nadużywane w każdym poście robią się wkurzające.

rodzyn
    Gość
    Nawet jeśli ktoś probuje zrobić z mojej osoby kretyna ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dyskusja w pewnym sensie ma nas rozwijać, także pod kątem wiedzy, a do tego błądzenie i zupełnie różne opinie są czasem niezbędne. Tak czy inaczej wstawienie 5, 10 czy 2*10^27 wykrzykników nie wzmacnia Twojej siły przekazu, a robi się nierzyjemna atmosfera, a chyba nie o to chodzi - "miej radość [z fotografowania]".
    PS pięknie dziękuję za linki do testów.
    Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez MRJ ; 21.03.09 o 23:28