Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 87

Wątek: O modzie na papierową GO

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Do zabrania głosu w tej sprawie, skłonił mnie nowy wątek, który się pojawił na forum: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=17082. Tak sobie myślę, że jest sporo osób zafascynowanych bokehem. Dla nich, nie ważne co jest ostre, dla nich jest ważny bokeh. Obiektyw oceniają po tym, "jaki ładny" bokeh daje. Często więc tak dobierają temat aby wyesponować bokeh. Ważka? Jakie ma piękne lewe oko i jaki bokeh w tle
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    W widoczkach jest ta moda i to porównywalna z modą na płytką GO w fotografii z ludźmi.
    Tylko jeszcze nie spotkałem się z komentarzami, w których ktoś komuś radził by zrobić coś a'la Qubic.
    Miejsce na eksperymenty, tak by nie nudzić się w swoim hobby jest na wszystkie techniki. Od otworków po IR. Zacząłem tą dyskusję, bo nie podoba mi się to jak traktuje się płytką GO jako ostateczne rozwiązanie problemu fotografii ludzi.
    Bo problem nie polega na tym czy używać małej GO lub HDRa, ale na tym, że używa się tych technik dla samej techniki. Nie robi sie pejzażu po to, aby go zrobić, a HDr wykorzystać w celu przeskoczenia niedoskonałości matrycy aparatu - ale robi się zdjęcie "dla HDRa". I ludzie sikają z zachwutu "bo to HDR" - a nie dlatego, że to dobre zdjęcie.
    To samo z GO - nie wykorzystuje się jej po to, aby skupic uwagę na temacie zdjęcia, ale dlatego "że można".

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    niech mi ktoś powie 1 sesja, plener, 2 aparaty np. d700(85f1. i E-3(e-30)(zd50/2.0) oba ustawione na f2.0 50 strzałów, modelka zmienia pozy co 3 sekundy. Jestem pewien ze olka wyjdzie więcej pstryków ostrych, nie dlatego że zd jest takie ostre ale dlatego że w lekkim ruchu w ff wstrzelić się na f2 w GO to ja się do tego nie nadaję... może ktoś ma inne doświadczenia?
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Dla nich, nie ważne co jest ostre, dla nich jest ważny bokeh. Obiektyw oceniają po tym, "jaki ładny" bokeh daje. Często więc tak dobierają temat aby wyesponować bokeh. Ważka? Jakie ma piękne lewe oko i jaki bokeh w tle
    No i co w tym dziwnego?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    niech mi ktoś powie 1 sesja, plener, 2 aparaty np. d700(85f1. i E-3(e-30)(zd50/2.0) oba ustawione na f2.0 50 strzałów, modelka zmienia pozy co 3 sekundy. Jestem pewien ze olka wyjdzie więcej pstryków ostrych, nie dlatego że zd jest takie ostre ale dlatego że w lekkim ruchu w ff wstrzelić się na f2 w GO to ja się do tego nie nadaję... może ktoś ma inne doświadczenia?
    A kto każe fotografować obydwoma apratami na tych samych przesłonach?
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 28.02.09 o 22:24 Powód: Automatyczne scalenie postów

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Szczerze się przyznam, kupiłem lustro bo na hybrydzie nie mogłem uzyskać tak małej GO, teraz im dłużej robię zdjęcia tym bardziej mi ta GO niewsmak, za dużo ludzi chce być pro a dla laika takie zdjęcie którego nie potrafi zrobić jego małpka jest pro. Nie nazywałbym tego modą, raczej mamy zbyt wielu odbiorców z brakiem dobrego smaku. Ale korzystam, nie zaprzeczam, jestem świeżak i uczę się kompozycji, a łatwiej mi się narazie skupić na ustawieniu modela, ale coraz częściej staram się tego unikać i wplatać tło w swoje zdjęcia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    No i co w tym dziwnego?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    A kto każe fotografować obydwoma apratami na tych samych przesłonach?
    hehe cwaniaku f2.0 to 2.0 nie ma tak łatwo
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    hehe cwaniaku f2.0 to 2.0 nie ma tak łatwo
    geo - jeszcze raz - nikt przecież nie używa takich samych przesłon przy różnych matrycach w celu uzyskania tego samego efektu! Dlatego nie wiem czemu miałby słuzyć taki "pojedynek"

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    No i co w tym dziwnego?
    Nic! tak jak i w tym, że:
    I ludzie sikają z zachwutu "bo to HDR" - a nie dlatego, że to dobre zdjęcie.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Nic! tak jak i w tym, że:
    Nic a nic nie rozumiesz. Niestety, do tego aby odróżnić wykorzystanie danej techniki (szkła, bokeh, małej GO, HDRa, itd.) z sensem potrzeba: wrażliwości, smaku, itd. Można sobie próbowac tworzyc definicje, zasady, reguły, palić czarownice, itd. - nie zmieni to jednak niczego jesli nie potrafi się patrzeć.

pzdr

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Nic a nic nie rozumiesz. Niestety, do tego aby odróżnić wykorzystanie danej techniki (szkła, bokeh, małej GO, HDRa, itd.) z sensem potrzeba: wrażliwości, smaku, itd. Można sobie próbowac tworzyc definicje, zasady, reguły, palić czarownice, itd. - nie zmieni to jednak niczego jesli nie potrafi się patrzeć.

pzdr
    Faktycznie, nic nie rozumiem. Nic a nic, Ciebie nie rozumiem! Napisałem:
    "Tak sobie myślę, że jest sporo osób zafascynowanych bokehem. Dla nich, nie ważne co jest ostre, dla nich jest ważny bokeh. Obiektyw oceniają po tym, "jaki ładny" bokeh daje. Często więc tak dobierają temat aby wyesponować bokeh. Ważka? Jakie ma piękne lewe oko i jaki bokeh w tle "
    Ty napisałeś:
    "To samo z GO - nie wykorzystuje się jej po to, aby skupic uwagę na temacie zdjęcia, ale dlatego "że można"."Nie widzę różnicy, chyba że w Twojej wypowiedzi, tematem zdjęcia miało być właśnie lewe oko ważki. Nie musisz mi nic tłumaczyć, pewnie i tak nie zrozumiem- pewnie nie potrafię patrzeć.
    Główny Prostownik TWA