Strona 76 z 117 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Back Focus to coś nowego. Jeśli rzeczywiście przeszkadza ci to na zdjęciach i np masz problem przy portrecie złapać ostrość na oczy to możesz zacząć zabawę z testami, zdjęcia tablicy z http://focustestchart.com/chart.html itp.

Przeglądnij wątki z problemem ostrości w E-510, E-520 i
    Ostrość w E-3
    Przestańcie polecać tą tablice! Ona jest do niczego! W bardzo łatwy sposób można sobie zafałszowywać wyniki, bo się aparat ruszy, bo kąt zły, bo AF przestrzeli na skutek braku prostopadłego obiektu do ogniskowania.
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 23.02.09 o 23:07
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Przestańcie polecać tą tablice! Ona jest do niczego! W bardzo łatwy sposób można sobie zafauszować wyniki, bo się aparat ruszy, bo kąt zły, bo AF przestrzeli na skutek braku prostopadłego obiektu do ogniskowania.
    Otóż będę tak długo polecał tablicę dopóki serwis Olympusa będzie przesyłał z serwisu wyniki działania AF w oparciu o nią.
    Nie twierdzę, że test AF należy zaczynać od tablicy ale należy na niej skończyć przed wysłaniem body do serwisu.
    Swoją drogą nie wiem jak można sobie zafałszować wynik, jak się ma statyw i pilota/opóźnienie migawki. Tekst w punkcie ostrości ma być ostry i tyle - nie zależnie od kąta. Milimetry GO +/- można sobie podarować.
    Ostatnio edytowane przez droplet ; 23.02.09 o 22:00

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    OFFTOP
    Oj Panowie
    plisss...
    Zafałszować
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta
    OFFTOP
    Oj Panowie
    plisss...
    Zafałszować
    To coś takiego jak "spauaszować" ;D
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Swoją drogą nie wiem jak można sobie zafałszować wynik, jak się ma statyw i pilota/opóźnienie migawki. Tekst w punkcie ostrości ma być ostry i tyle - nie zależnie od kąta. Milimetry GO +/- można sobie podarować.
    Nie ustawisz statywu pod dobrym kątem, AF przestrzeli bo nie celuje w prostopadłą powierzchnię... itd. już kilka razy było to powtarzane
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Nie ustawisz statywu pod dobrym kątem, AF przestrzeli bo nie celuje w prostopadłą powierzchnię... itd. już kilka razy było to powtarzane
    Przykro mi, albo czytam bez zrozumienia albo przeoczyłem jakiś wątek ale nie przypominam sobie, żeby ktoś stwierdził, że test z focuschart jest do niczego. Mogę tylko stwierdzić z własnego doświadczenia, że on też nie gwarantuje, że AF jest OK i należy normalnie robić zdjęcia a test się przydaje jako załącznik do serwisu.

Ja ustawiam kartkę pod kątem 45° przyklejoną do pudełka na stole a statyw poziomuję w/g poziomicy i muszę tylko ustawić wysokość aparatu aby punkt fokusu trafiał w tekst.

Postaram się więcej o tym już nie pisać w tym wątku, ale wyniki na obiektywach ZD50, L-X025, ZD50-200 dla E-3 (pięć sztuk) były powtarzalne tak że nie rozumiem jak można przestrzelić.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Przykro mi, albo czytam bez zrozumienia albo przeoczyłem jakiś wątek ale nie przypominam sobie, żeby ktoś stwierdził, że test z focuschart jest do niczego. Mogę tylko stwierdzić z własnego doświadczenia, że on też nie gwarantuje, że AF jest OK i należy normalnie robić zdjęcia a test się przydaje jako załącznik do serwisu.

Ja ustawiam kartkę pod kątem 45° przyklejoną do pudełka na stole a statyw poziomuję w/g poziomicy i muszę tylko ustawić wysokość aparatu aby punkt fokusu trafiał w tekst.

Postaram się więcej o tym już nie pisać w tym wątku, ale wyniki na obiektywach ZD50, L-X025, ZD50-200 dla E-3 (pięć sztuk) były powtarzalne tak że nie rozumiem jak można przestrzelić.
    Bo Ty to robisz dobrze... Ustawiasz statyw, kąt mierzysz... a ludzie po prostu drukują kładą na biurku i pstrykają "na oko" a potem są krzyki, ze coś jest nie tak. Dlatego też lepszy jest test na pudełka zapałek...
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 24.02.09 o 08:12

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziś właśnie odebrałem E-3 i obiektyw 12-60.
    Wątek poświecony co prawda subiektywnym odczuciom a moje są bardzo mizerne z racji krótkiego obcowania z tym aparatem.
    W sumie 2-3 godziny podczas przymiarek do zakupu.
    Tyle czasu jednak wystarczyło bym zrezygnował z Nikona d300 i Canona 50d.
    Zadecydowało poczucie trwałości i wysokiej jakości plus te same cechy obiektywu.
    Cała reszta odczuć przyjdzie z czasem.

Mam pytanie dotyczace bonusa z promocji (zdecydowałem sie na lampę).
    Podczas rejestracji nalezy podać dokładny adres.
    Czy musi to być adres zamieszkania?
    Dla mnie to kwestia istotna gdyż pracuje w takich godzinach, że często w domu sie pojawiam po 20.
    Czy w takiej sytuacji mogę podać adres firmy w której pracuję?
    Może ktoś z was przećwiczył taką właśnie opcję.

Pozdrawiam
    Patrokles

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Patrokles Zobacz posta
    Mam pytanie dotyczace bonusa z promocji (zdecydowałem sie na lampę).
    Podczas rejestracji nalezy podać dokładny adres.
    Czy musi to być adres zamieszkania?
    Dla mnie to kwestia istotna gdyż pracuje w takich godzinach, że często w domu sie pojawiam po 20.
    Czy w takiej sytuacji mogę podać adres firmy w której pracuję?
    Może ktoś z was przećwiczył taką właśnie opcję.

Pozdrawiam
    Patrokles
    Nie musi być to adres zamieszkania, ja odbierałem w pracy.
    E-3, E-510

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki
    Rozumiem, że dostarcza to jakaś firma kurierska a nie ukochana poczta.