Czasami dzięki trybowi seryjnemu dostajemy coś czego byśmy nawet nie zauważyli, trzeba umieć z tego korzystać no i mieć trochę szczęścia
Czasami dzięki trybowi seryjnemu dostajemy coś czego byśmy nawet nie zauważyli, trzeba umieć z tego korzystać no i mieć trochę szczęścia
U mnie czegoś takiego na pewno nie ma. AF ustawia ostrość do pierwszego zdjęcia w serii, a później lecą następne. Jeśli w czasie serii zmieni się odległość punktu, na który była ustawiona ostrość, to AF nawet nie reaguje.
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Ja mam ustawiony c-af pod przycisk Fn tzn. po wciśnięciu ostrzy cały czas + seryjne. W dobrym świetle z szybkim obiektywem daje to bardzo dobre efekty.
E-510 + 14-42 + 40-150 + Sigma 50-500 + Metz 58 / E-10 / OM-1 MD + OM-1n MD + OM-2n + Zuiko 50 1.8 + Zuiko 28 3.5 + Sigma 135 2.8
To logiczne, ale przed chwilą sprawdzałem. W kiepskim oświetleniu i po szybkim przekadrowaniu seria powinna zostać się zatrzymać, a AF-S powinien się dość długo zastanowić zanim znowu złapie ostrość. Niestety u mnie tak się nie dzieję. Seria leci "na pałę" bez najdrobniejszego zająknięcia. Oczywiście wszystkie zdjęcia nieostre.
To dziwne, bo u mnie jak ustawiłem "release priority" dla trybu C autofocusa na OFF (czyli tak samo jak jest ustawione dla AF-S i włączyłem serie to właśnie tak to działało - jak gubił ostrość to przestawał robić zdjęcia - póki ostrość miał to robił...
Chyba, że ty myslisz o czyms innym czego ja nie zakumałem...
Panowie, to jest wątek o E-30. Nie rozmywajcie.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Myślę o tym samym, tyle że u mnie to nie przerywa serii zdjęć. Mam E-410, w którym nie ma możliwości wyboru "release priority" - ona jest zawsze wyłączona. Czyli powinno być ok, a nie jest.
Możliwe, że to jakieś ograniczenie w modelu z najniższej półki. W E-30 wolałbym mieć pełną funkcjonalność AF-S w trybie zdjęć seryjnych.