Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 159

Wątek: E3 vs E30

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    ktotek: Między innymi dzięki Twojej spostrzegawczości zamówiłem przed chwilą E-3 w Fotozakupach --przewidywany termin dostawy to wtorek --dzięki raz jeszcze
    ps:
    Mój wybór to oczywisty głos w tym wątku --Każdy wybiera w/g własnych potrzeb, ale ważne jest "niepodpalanie się" przy takich decyzjach
    Także Kolega Witia dostaje punkty rep, gdyż jego argumentacja na miejscu (bezpośrednia) ostatecznie przekonała moją żonę hehe
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 25.01.09 o 12:32

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    No i E-3 dzisiaj doszedł (3700) z Fotozakupów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    GRATULACJE!!!
    Czuję się prawie jak ojciec chrzestny
    Jak się trochę z nim zaznajomisz napisz jakieś uwagi w wątku o przesiadce na E-3, dużo ludzie pisali ale nie ma to jak opinie rozsądnie myślącego praktyka...
    P.S. Przerabiasz go na FF czy nie?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Zgadzam się całkowicie z poglądem rocco i dlatego (jakby w zastępstwie) dam minusa Rafałowi (którego poza tym bardzo lubię --pozdrawiam
    Luz. Te punkciki nie mają dla mnie znaczenia. Zabawa po prostu.

Czasem mam już dość czytania wątków sprzętowych i bezproduktywnego bicia piany. A czytać powinienem z racji "obowiązków" moderatorskich. Marzy mi się, żeby takie gorące dyskusje były w dziale ocena zdjęć.

Prawda jest taka, że niektórym naprawdę się w ****** poprzewracało. Kupują wypasiony sprzęt, ale efektów w postaci zdjęć nie widać. Za to widać, jak wzrasta im ilość postów na liczniku. A prawda jest taka, że fajne zdjęcia można robić sprzętem za parę złotych i kitowymi obiektywami.

Ja robię 90 proc. zdjęć kompaktem, bo już dawno wyleczyłem się z onanizmu sprzętowego. I da się.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    No właśnie... Po raz kolejny mynameisnobody zabiera głos w dyskusji i jego wypowiedź nie wnosi nic poza zanegowaniem jej sensu. I po raz kolejny wypowiada się fotomic w duchu aprobaty, wręcz pochwały. Wcześniej:

Rozumiem, że to prywatne wypowiedzi fotomic'a a nie głos w imieniu Administracji?
    Czy gdzieś widzisz jakiś problem ?

Pozdrawiam
    było sobie życie

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Prawda jest taka, że niektórym naprawdę się w ****** poprzewracało. Kupują wypasiony sprzęt, ale efektów w postaci zdjęć nie widać. Za to widać, jak wzrasta im ilość postów na liczniku.
    Zima, zima... nie ma kiedy focić, bo po 16. nie ma światła
    Ale obiecuję być bardziej wstrzemięźliwy w pisaniu postów
    (od zaraz)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Zima, zima... nie ma kiedy focić, bo po 16. nie ma światła
    Ale obiecuję być bardziej wstrzemięźliwy w pisaniu postów
    (od zaraz)
    Nie miałem Ciebie na myśli, boś fotograf płodny. Ale uderz w stół...

ps. Oczywiście nie ma nic złego w rzeczowej dyskusji o sprzęcie. Problem jest taki, że większość z nich przeradza się w kłótnie o wyższości tego od tamtego.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 27.01.09 o 12:13
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

diabolique
    Gość
    Nie miałem Ciebie na myśli, boś fotograf płodny. Ale uderz w stół...

ps. Oczywiście nie ma nic złego w rzeczowej dyskusji o sprzęcie. Problem jest taki, że większość z nich przeradza się w kłótnie o wyższości tego od tamtego.
    To ja w takim razie rzeczowo. Większość recenzji chwali Nikona D700, za poukładane i wyjątkowo rozbudowane menu, w którym "jest wszystko".
    Otóż obiektywnie mogę stwierdzić, że menu E-3 jest równie rozbudowane i w dodatku o wiele bardziej konfigurowalne. Np. wkurza mnie, że tandem rolek "przysłona-migawka" mogę dopasować albo w jedną, albo w drugą stronę dla wszystkich trybów. W E-3 dla każdego (chyba) trybu PASM można było konfigurować rolki osobno.
    Jeszcze w kilku miejscach widać przewagę w indywidualnym dopasowaniu profi puszki jaką jest E-3. Dla kogoś, kto pracuje w trybie manualnym nie do przecenienia jest nacięcie na korpusie odsłaniające od góry przednią rolkę. To genialne rozwiązanie, którego mi brakuje.
    Dzięki wygodzie pracy tą rolką i konfigurowalności opisanej wyżej można było sobie ustawić aparat tak, by w trybie A (priorytet przysłony) lub S (priorytet migawki) podstawowe parametry - odpowiednio przysłonę lub migawkę - ustawiać zawsze przednią rolką. To wyrabiało przyzwyczajenie wpływające na szybkość zmiany parametrów, jakże ważną w reporterskiej lub streetowej pracy aparatem.
    Tak więc nie tylko porównanie matryc, dynamiki, AF, ale również konfigurowalność ma znaczenie przy wyborze puchy.
    Warto o tym pamiętać i szkoda, że tak mało się o tym pisze.

qbic
    Gość
    bo już dawno wyleczyłem się z onanizmu sprzętowego. I da się.
    Jeszcze żeby było wiadomo co ten termin oznacza.... chcąc niechcac - to forum również o sprzęcie i jego możliwościach. Lepiej chwile pogadać na ten temat niż potem męczyć się z bublem - lub z czymś co nie do końca pasuje do profilu zdjęć którymi się ktoś zajmuje.

Czy jak ktoś będzie się interesował nowinkami w zakresie np systemów operacyjnych to tez jest onanista (softwareowym) ?

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    No.
    A teraz czekam na opinie i testy.
    Pozdrówka.

Tagi dla tego wątku