Strona 51 z 199 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 1989

Wątek: Olympus E-30

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    mathu, jak dla mnie wynik który uzyskałes na iso 3200 przy lekkim odszumieniu jest wprost rewelacyjny !!! Szum ma bardzo drobną strukturę i jest bardzo monochromatyczny. nie ma obleśnych ciapek i innych artefaktów.
    Bo zrobiłem to ręcznie w Neat Image, prawie w ogóle nie ruszając szumu luminancji.

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony poziomem szumu na wysokim iso z E-30. Chyba wypada lepiej niż E-3 mam rację ?
    Moim zdaniem jest o 1EV lepiej. Czyli ISO800 z E3 to ISO1600 z E30.

Jeśli chodzi o wysokie ISO, to na tej półce nie mam mu nic do zarzucenia. Ale nie wiemy jeszcze jak z bandingiem i DR, bo z tych sampli niewiele można wyciągnąć.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Jeszcze ciekawiej się robi po zeskalowaniu tych zdjęć do mniej więcej 6Mpix (czyli takiego mojego progu -przy tej rozdzielczości spokojnie daje sie robić odbitki 30x20 cm więc całkiem spore -z bardzo dobrą jakością).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Patrzę na iso 1600 i stwierdzam, że taka jakość mnie w zupełności zadowala. Jest lepiej, niż było kiedykolwiek do tej pory w systemie 4/3 i to pomimo 12-megapikselowej matrycy. Bandingu tam nigdzie nie widzę.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co Wy chcecie, JEST PIĘKNIE!

ISO 1600 mogę mieć stale ustawione ;p Dla mnie jest super, trzeba po prostu dobrze naświetlić. Wyżej gorzej, ale damy rade ;p będzie się kombinować, odszumiać, etc etc.

Ja się bardziej o cenę martwię ;p
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    D90, ISO3200, RawTherapee:

http://img75.imageshack.us/img75/388/ciapkioj7.jpg

Widać charakterystyczne placki, gwiazdki i dziurki wynikające z odszumiania. Na 1600 też jest podobnie, ale jest to znacznie mniej widoczne. Wydaje mi się że przy identycznych ustawieniach odszumiania można z E30 wycisnąć zbliżony efekt.
    rzeczywiscie wyglada na jakies odszumianie, ale zdekoduj to adobe camera raw

sprawa jest ciekawa... bo w d300 nie ma takich kwiatkow w rawach

co do tego e30 to zapowiada sie niezly sprzet, dynamika moze byc gorsza
    ale skoro szumy sa ciut nizsze niz w 510, nie widac bandingu to da sie -0.7ev i sie wyciagnie z cieni
    nie bedzie zle
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 27.11.08 o 01:25

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta
    rzeczywiscie wyglada na jakies odszumianie, ale zdekoduj to adobe camera raw
    Ale po co? To przecież nie wina RT. Jest glacowanie w rawie i już.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Za optyczne.pl:

W idealnym przypadku należałoby się spodziewać typowego gaussowskiego rozkładu (krzywa dzwonowata) liczby pikseli w zależności od ilości sygnału. W tej konkretnej sytuacji jednak widać, że dzieje się coś dziwnego. Dla wszystkich ISO notujemy olbrzymią liczbę pikseli o zerowym sygnale. W prezentowanych powyżej histogramach trzeba było ograniczyć zakresu osi Y, aby w ogóle sam rozkład był widoczny. Dodatkowo obserwujemy tylko połowę rozkładu. To sugeruje, że jakiś stały sygnał jest odejmowany od każdego zdjęcia. A zatem surowe "teoretycznie" pliki NEF w praktyce są modyfikowane przed ich zapisaniem na kartę.
    Ostatnio edytowane przez mathu ; 27.11.08 o 01:28 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Fuji S5 Pro

Mieszka w
    Warszawa / Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Porównałem wykresy poziomu szumów wyznaczone przez DFV (Digital Foto Video) dla Panasonica G1 http://www.dfv.pl/aparaty.html?id=684 i dla E-420 z tegorocznego czerwcowego numeru DFV .
    Przykładowo dla ISO400 G1 - 0.75, E-420 - 1.2, dla ISO800 G1 - 1, E-420 -1.9. Wartości bez filtru odszumiajacego.
    Widać stąd, że teoretycznie G1 szumi na ISO800 mniej niż E-420 na ISO400.
    Pomyślałem, że gdyby osiągi matrycy G1 zostały przeniesione do E-30 byłoby rewelacyjnie. Tym bardziej, że świetnie wygląda też wykres DR. jest płaski do ISO800, osiągając ok 6EV. I to wszystko przy matrycy o wyższej rozdzielczości.

Ale ogladając te rawy E-30 z raw.fotosite.pl i porównując do moich fotek z E-510 rozczarowałem się. Praktycznie na oko szumy są niemniejsze (może mam złe oko). Porównywałem tylko dla ISO400.
    Nie liczyłbym też, że w wersji finalnej softu E-30 się to zmieni

Być może sytuacja jest podobna jak z lustrzanką Panasonica L10. Gdzie testy wskazują że ma lepszy zakres tonalny (i szumy chyba też) niż E-510/E-520 z tą samą matrycą co L10. Panasonic pewnie osiąga lepsze wyniki w 'implementacji' własnej matrycy.
    Ostatnio edytowane przez mahh ; 27.11.08 o 04:37

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Mialem na mysli poprawe jakosci pod kazdym wzgledem.

Matryca z filtrem mozaikowym nie jest doskonala i wymaga
    to obrobki przez soft aparatu.
    Silniejsze procesory moga lepiej zanalizowac informacje i zniwelowac
    smieciuchy w obrazie.

Zadnych rewolucji w tej materii nie zrobiono, wiec zastanawia
    mnie to jak to sie dzieje, ze gestosc matryc rosnie a szumy
    na wysokich ISO sa mniejsze
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 27.11.08 o 09:48
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    To samo, ale w jakims cywilizowanym jezyku jest?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów