Strona 42 z 199 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 1989

Wątek: Olympus E-30

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta

EPM = Efekt płaczącej matrycy, w skrócie - szum z tych matryc po uśrednieniu daje pionowe zacieki.
    Ciekawe, a moja matryca (e510) nie płacze. Chyba jej dobrze ze mną
    Może używałeś wyższe ISO albo wyłączyłeś NR (odejmowania czarnej klatki)?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Kurde- kiedy to będzie u nas do pomacania i za ile do kupienia?
    Moje kobiety zażądały zimowego wyjazdu na deski.. przynajmniej coś będę z tego miał
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kociasek Zobacz posta
    Ciekawe, a moja matryca (e510) nie płacze. Chyba jej dobrze ze mną
    Może używałeś wyższe ISO albo wyłączyłeś NR (odejmowania czarnej klatki)?
    Nie, nie, nie....
    Forum -> szukaj, dawno temu o tym pisałem.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 17.11.08 o 15:01

| OlyJedi Awatar jarekzon
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Wygląda jak artykuł sponsorowany, E-30 znajdzie u mnie miejsce jeżeli bedzie miał na tyle dobry Auto WB oraz pomiar ekspozycji jak E1, bo to co robi E510 w plenerach jest straszne...
    Dla mnie akurat Auto WB, jest na 10-tym miejscu. Są ważniejsze cechy aparatu.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    ...podkreślają jako plus te idiotyczne tryby "Art"... oby nikt nie wyskoczył z kalkulacjami ze zaoszczędzi na Photoshopie.

Niebezpiecznie zabrzmiała informacja ze sensor jest prawdopodobnie ten sam co w G1. Kiedy ktoś z władnych zapoda RAWy?
    Dlaczego niebezpiecznie ? Sensor z G1 prezentuje się lepiej niż z E-3 (dodam że to moje zdanie, bo mogą pojawić się nieporozumienia).
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Czasami w reporterce na nie automatykę czasu nie ma

I tak robię wszystkie foty w rawach, ale jak przychodzi poprawić WB na kilkaset to wolałbym aby aparat już od razu dobrze go dobierał.
    Jeżeli chcesz mieć mniej roboty, to na pewno nie powinieneś polegać na automatyce w tej sprawie. Wystarczy mieć przy sobie szarą szmatkę do czyszczenia obiektywów, czy znaleźć kawałek czegoś białego, ostatnio widziałem nawet takie dekielki na obiektyw do ustalania wb za 30 zł. Wtedy będziesz miał pewność na dość poprawne rezultaty. Z auto wb jest tak jak ze wszelkiego rodzaju funkcjami auto w Gimpie czy Photoshopie. Rezultaty ich działania są przeważnie fatalne, bo niby jakie miałyby być, skoro automat nie wie co jest na zdjęciu. Automat może pomóc, ale jednak nie odwali za ciebie całej roboty, i dobrze bo nie było by przyjemności z fotografowania.
    Ostatnio edytowane przez jarekzon ; 17.11.08 o 15:52 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jarekzon Zobacz posta
    Jeżeli chcesz mieć mniej roboty, to na pewno nie powinieneś polegać na automatyce w tej sprawie. Wystarczy mieć przy sobie szarą szmatkę do czyszczenia obiektywów, czy znaleźć kawałek czegoś białego, ostatnio widziałem nawet takie dekielki na obiektyw do ustalania wb za 30 zł. Wtedy będziesz miał pewność na dość poprawne rezultaty. Z auto wb jest tak jak ze wszelkiego rodzaju funkcjami auto w Gimpie czy Photoshopie. Rezultaty ich działania są przeważnie fatalne, bo niby jakie miałyby być, skoro automat nie wie co jest na zdjęciu. Automat może pomóc, ale jednak nie odwali za ciebie całej roboty, i dobrze bo nie było by przyjemności z fotografowania.

A czyż właśnie takim "białym dekielkiem" (wbudowanym na stałe w korpus) nie jest czujnik WB w E-3?

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ajot Zobacz posta
    A czyż właśnie takim "białym dekielkiem" (wbudowanym na stałe w korpus) nie jest czujnik WB w E-3?
    Dokładnie tak jest, chyba nawet reaguje na ilość IR/UV (nie jestem pewien na 100%).

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dokładnie tak jest, chyba nawet reaguje na ilość IR/UV (nie jestem pewien na 100%).
    Jeżeli Panowie tak jest, to dlaczego systemy pomiarowe WB tak często się mylą nawet w profesjonalnych lustrzankach, a zwykły pomiar na białą kartkę daje prawie 100 % poprawnych rezultatów. Aparat, żeby w miarę poprawnie ocenić rodzaj oświetlenia i ustalić prawidłowy wb musi mieć w kadrze coś w neutralnym kolorze, w przeciwnym razie to jest zgadywanie. To tak samo jak korygujecie kolorystykę zdjęcia (mam na myśli przebarwienia) przy pomocy krzywych. Jeżeli w kadrze jest coś o neutralnej kolorystyce to usunięcie dominanty jest prostą sprawą, ale jeżeli nie ma, to trzeba kombinować i zastanawiać się czy np. ta czerwień miała mieć taki, czy inny odcień. Wszystkie systemy automatyczne w aparacie działają świetnie, ale z niewielką pomocą człowieka, bo aparat nigdy nie wie co jest na zdjęciu.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Aparat, żeby w miarę poprawnie ocenić rodzaj oświetlenia i ustalić prawidłowy wb musi mieć w kadrze coś w neutralnym kolorze, w przeciwnym razie to jest zgadywanie.
    Przeczytaj jeszcze raz co zostało napisane w tym temacie. Czujnik w E3 ma właśnie taki wzorzec.
    Fuji S5 Pro

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Przeczytaj jeszcze raz co zostało napisane w tym temacie. Czujnik w E3 ma właśnie taki wzorzec.
    Czyli pomijając oświetlenie, które pochodzi od świetlówek i ma nie ciągłe spektrum światła, w każdym innym przypadku powinna być prawie 100 % dokładność. Czemu więc tak nie jest ?

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Czyli pomijając oświetlenie, które pochodzi od świetlówek i ma nie ciągłe spektrum światła, w każdym innym przypadku powinna być prawie 100 % dokładność. Czemu więc tak nie jest ?
    W moim odczuciu skuteczność tego jest porażająco lepsza od rozwiązania z E-500.
    Dlaczego czasami może nie działać? Prosta sytuacja: obiekt fotografowany oświetlony jest innym źródłem światła niż aparat. Wtedy czujnik aparatu źle dobierze WB.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów