Kurde- kiedy to będzie u nas do pomacania i za ile do kupienia?
Moje kobiety zażądały zimowego wyjazdu na deski.. przynajmniej coś będę z tego miał![]()
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Dla mnie akurat Auto WB, jest na 10-tym miejscu. Są ważniejsze cechy aparatu.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dlaczego niebezpiecznie ? Sensor z G1 prezentuje się lepiej niż z E-3 (dodam że to moje zdanie, bo mogą pojawić się nieporozumienia).
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jeżeli chcesz mieć mniej roboty, to na pewno nie powinieneś polegać na automatyce w tej sprawie. Wystarczy mieć przy sobie szarą szmatkę do czyszczenia obiektywów, czy znaleźć kawałek czegoś białego, ostatnio widziałem nawet takie dekielki na obiektyw do ustalania wb za 30 zł. Wtedy będziesz miał pewność na dość poprawne rezultaty. Z auto wb jest tak jak ze wszelkiego rodzaju funkcjami auto w Gimpie czy Photoshopie. Rezultaty ich działania są przeważnie fatalne, bo niby jakie miałyby być, skoro automat nie wie co jest na zdjęciu. Automat może pomóc, ale jednak nie odwali za ciebie całej roboty, i dobrze bo nie było by przyjemności z fotografowania.
Ostatnio edytowane przez jarekzon ; 17.11.08 o 15:52 Powód: Automatyczne scalenie postów
Jeżeli Panowie tak jest, to dlaczego systemy pomiarowe WB tak często się mylą nawet w profesjonalnych lustrzankach, a zwykły pomiar na białą kartkę daje prawie 100 % poprawnych rezultatów. Aparat, żeby w miarę poprawnie ocenić rodzaj oświetlenia i ustalić prawidłowy wb musi mieć w kadrze coś w neutralnym kolorze, w przeciwnym razie to jest zgadywanie. To tak samo jak korygujecie kolorystykę zdjęcia (mam na myśli przebarwienia) przy pomocy krzywych. Jeżeli w kadrze jest coś o neutralnej kolorystyce to usunięcie dominanty jest prostą sprawą, ale jeżeli nie ma, to trzeba kombinować i zastanawiać się czy np. ta czerwień miała mieć taki, czy inny odcień. Wszystkie systemy automatyczne w aparacie działają świetnie, ale z niewielką pomocą człowieka, bo aparat nigdy nie wie co jest na zdjęciu.