Wujek Oly każdego zadowoli![]()
Wujek Oly każdego zadowoli![]()
Pozdrawiam
E-510, 14-42, 40-150 (stary), 35, fl-36
IS 3000, Tough 3000, Zenit 122,
Nikon d7000, 18-105, 50/1,8
Witam wszystkich. To mój pierwszy post, być może i ostatniNa moje nieszczęście też zachciało mi się usuwać(czyścić) drobne paproszki z matówki a później ze szkiełka nad nią. Skończyło się to w efekcie przesmarowaniem "lens cleaner" szkiełka nad matówką(sądziłem że to szkło, a dokładniej pryzmat) Efekt tego zabiegu mającego wedle mnie oczyścić "szkiełko" przedstawione na załączonym zdjęciu. W tle idiota czyli JA, który to tak paskudnie urządził. Pisałem do serwisu olympusa, ale chyba trzeba mieć szczęście jak co niektórzy tutaj by to zostało naprawione w ramach gwarancji. Pozostaje się zastanowić czy ma sens wydawać 671 zł za drobną naprawę.
![]()
Ostatnio edytowane przez sztudynt ; 20.10.08 o 01:21
A po kiego czorta czymkolwiek to czyściłeś! To jest bardzo delikatny element - jak już to tylko gruszka dmuchać! O ile jeszcze sama matówke można delikatnie czyścić (a i ina jest delikatna), to tej powierzchni radził bym nie dotykać, ale to już wiesz.
Inna sprawa czy warto serwisować! Zależy od tego co to za model i jaki ma przebieg! Jeśli niewielki i jesteś do niego przywiązany to "do reperacji". z drugiej strony, jeśli widać wyraźnie (ciężko cokolwiek wywnioskować ze zdjęcia) i tylko dodatkowo te czarne promieniste obwódki - to może po prostu naucz się z tym żyć. Wielu z nas ma "kupe" paprochów za matówkami i po prostu nie zwraca na to uwagi.
Trudna decyzja....
![]()
Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....
Zdjęcie pokazuje, że kolega chciał to wypastować![]()
/*...................*/
/* ...........................*/
Sprzęt to olympus e-510 przebieg hmmm nie wielki mam go od kwietnia tego roku w zestawie z dwoma słoikami kitowymi. To drugi mój aparat po panasonic fz50. Nie przeszkadza to już aż tak, jednak po prostu szkiełko się stopiło więc zakrzywia dziwnie i nie widać wyraźnie. Pozostaje live view, albo z tym żyć i się przyzwyczaić. Niech to będzie przestrogą dla nowych użytkowników nie czyście nawet jeżeli będą widoczne paprochy. Najgorsze jednak to to, że aparat stracił wiele na wartości.
Dodaję jeszcze fotkę może lepiej widać to czarne to stopione tworzywo.
Ostatnio edytowane przez sztudynt ; 20.10.08 o 12:09
Kup matówke na alegro i wymień sam, ew daj komuś kto to już zrobił, koszt - 150-200zł
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Się zastanawiam jak można szkło stopić ? Palnikiem je traktował, czy jak ?
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||