Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: szklo za matowka

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No co Ty, nawet ja umiem wyczyscic sobie matowke... I niczego nie zepsuc
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Tam jest soczewka Fresnela i ją może nie jest łatwo zarysować (choć wiem, że łatwo), co łatwo nanieść brudu między bruzdy soczewki.
    Specyfika takiej soczewki jest taka, że szczyty wycinków soczewki (koncentrycznych okręgów) są bardzo wrażliwe na działanie mechaniczne, bo warstwa szkła jest na szczytach niezwykle cieniutka.
    Łączę się w bólu, bo to pewnie nie będzie tania naprawa, a wiem jak syfy na matówce wkurzają.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wiele razy było pisane: nie grzebać w aparacie... Poszukiwacze zanieczyszczeń mają widocznie materace wypchane wysokimi nominałami.

Też mam jednego syfka, ale po paru dniach się przyzwyczaiłem i nie zamierzam pozbywać się go na siłę.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ktoś napisał, że mu gwarancyjnie zrobili - możesz liczyc na ciut szczęścia, ale lepiej przygotuj się na wydatek.

rocco
    Gość
    ja nie wziąlbym się za to.
    Ręce już nie tak pewne i wzrok nie tak ostry.
    Wymieniając matówke w E-510 przyrysowałem sobie pryzmat.
    Minimalne to było ale zawsze to ostrzeżenie, żeby nie brać się za precyzyjną robotę.

| OlyJedi Awatar VonGregorius
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Pozwolę sobie przytoczyć tekst RC (nie dosłownie) ".. ja tam swoim paprochom nadaje imiona" Postąpiłem tak samo i mam już drużynę piłkarską . W serwisie (nie firmowym) za czyszczenie matówki w e-300 powiedzieli 70 pln. Wolę swoją drużynę. Radio opisywał kiedyś problemy z wymianą matówki, ale nie mogę znaleźć. Także albo się przyzwyczaj, albo serwis.
    pozdrawiam
    vG
    Jak zrobię najlepsze zdjęcie w swoim życiu to zmienię hobby. (-M)
    www.grzegorzkorab.pl

Awatar martinero
    Mieszka w
    3miasto/Szwajcaria...Kaszubska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Matówka to jeszcze mały pryszczale "szkiełko" nad matówką to już problem. A załatwić je na cacy można bardzo łatwo,przekonałem się o tym empirycznie.Czyściłem je delikatnie wacikiem do optyki... po tej operacji stwierdziłem że mam na "szkiełku "albo mazy albo rysy .Przystosowałem lenspena i lekko przetarłem "szkiełko", lenspen pozostawił w rysach czarny grafit i wtedy ...zrozumiałem co narobiłem ,powiem tylko ze widok w wizjerze był masakryczny . Nigdy więcej nie będę grzebał w puszce ani w słoiku , słowo
    "Człowiek musi dokonywać wyborów.W tym tkwi jego siła : w możliwości podejmowania decyzji.
    Paulo Coelho
    Leica...Vilia...Agfa box...Zorkii...parę obiektywów ZD , E-510 i karton Heliosów

Awatar sadan20
    Mieszka w
    bialystok
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    no mam nadzieje ze sie uda z ta gwarancja proysowana matowka szklo za matowka nie wiedzialem ze to jest takie delikatne ale to mnie nauczylo zeby tam wiecej nie lesc nawet jak siedzi paproch.dzieki wszystkim za informacje.pozdrawiam
    olympus E-510

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mi tam kłaczki kurzu na matówce nie przeszkadzają, zresztą mam może 3 - 4 i jakoś po rogach, nie próbuje ich usuwać często same mi się odczepiają. A jak jakiś będzie "uparty" to trudno sobie jest i już
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

Awatar sadan20
    Mieszka w
    bialystok
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    olympus to chyba naprawde najlepszy serwis .porysowana matowka i szklo za matowka i zrobia to w ramach gwarancji choc to bylo calkowicie z mojej przyczyny tym razem mialem szczescie.pozdrawiam wszystkich.
    olympus E-510