Witam !!
Jestem szczesliwym posiadaczem E-510 dual kit. Od kiedy go kupilem - zona go znienawidzila ...nie potrafi nim robic zdjec. Ja mam przeszlosc z analogowych lustrzanek i po trudnych poczatkach, calkiem niezle sobie radzeObecnie jestem w Afganistanie i aparat zostal w domu. Problem polega na tym ze coraz czesciej zonka przysyla mi rozmyte zdjecia naszej pociechy. Probowalem ja namowic by choc pierwsze rozdzialy z instrukcji przeczytala i zdjecia beda ok ...ale dla niej to jak zadanie matematyczne. Tym sposobem udalo mi sie naklonic ja do zakupu lampy i/lub obiektywu.
I tu prosba do Was drodzy forumowicze ...na co sie zdecydowac:
Najpierw pomyslalem, ze zostane przy kitach i dokupie Fl-50. Potem jednak przemyslalem, ze jednak 14-54 mogloby byc lepszym wyborem (jasnosc obiektywu zrobi swoje) ew. pozniej dokupie slabsza lampe a kity posprzedaje.
Poczytalem tez troche na forum wlasnie odnosnie lamp zarowno Olkowych jak i Metza no i sam nie wiem na co sie zdecydowac. Do mieszkania Fl-36 pewnie by wystarczyla ale od czasu do czasu pewnie zdazy sie jakas impreza typu kosciol czy plener i tu silniejszy blysk by sie przydal, no i sam czas ladowania lampy nie jest bez znaczenia. To samo jesli chodzi o lampy Metz-a. 48-ka jest w przystepnej cenie ale czy nie lepiej systemowej kupic??
W tej chwili mam dosc elastyczny budzet i moglbym kupic zarowno lampe jak i szklo. Nie chce jednak kupic np. za slabej lampy by potem znow cos wymieniac. Po prostu na zly wybor mnie nie stac.
Prosze o pomoc, kazda rade rozwaze ...rowniez i ta by zonie kupic G9 (bo taka juz dostalem). Jesli ktos usystematyzuje mi wiedze na temat lamp (ktora najtrafniej byloby wybrac i dlaczego) rowniez bede zobowiazany.
Przepraszam za przydlugawy post i 3 edity, ale chcialem dosc dokladnie opisac co i jak ...poniewaz mam tu nieco ograniczony dostep do internetu.
Aha!! ...mam rowniez mozliwosc sprowadzenia sprzetu z USA jednak przy obecnym kursie $ nie wiem czy sie to bedzie kalkulowalo 200 zl roznicy w cenie na 14-54 (brak gwarancji)