Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Jak nie przepalić piany?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Przepały

Hi,

Właśnie wszedłem na forum i widzę, że wiele szumu wokół mojego zdjęcia. Z tymi przepałami to zgadzam się jak najbardziej. Są na pianie i nie da się tego za bardzo ukryć. Można było ciąć zdjęcie z dołu, żeby co nieco uratować. Ale nie w tym rzecz. Zdjęcie robione na plaży w Turcji. Światło z prawej mojej strony i z tyłu modelki, więc trochę kłopotliwa sytuacja, dodatkowo robione ok 15 po południu. A propos pomiaru. Wszystko ok. Ja rozumiem, ale uwierzcie, że przy takim morzu (taaaaaakiej fali) ustawianie ekspozycji na pianę, której jeszcze nie ma, bo nadchodzi dopiero za chwilę z falą, jest trochę kłopotliwa. Mimo to bardzo sobie cenię Wasze uwagi i porady dotyczące techniki. Z drugiej strony zdjęcia robiłem w jpg-ach nie w RAW-ach (siadł i wstydził się) więc o co do wyciągania cieni to tak nie było za bardzo z czego. Pomogłaby lampa, ale nie wbudowana (innej na razie brak). Zdjęcie robione 40-150 mm, na bodajże maksymalnej ogniskowej. Tak czy siak cieszę się z tak dużego zainteresowania. Pozdrawiam wszystkich serdecznie ze Szczecina
    Bartek

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    smerfie -a choćby i na bezcłowej ! rulez!

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    Gadanie. Na zdjęciu z panną przepał jest w miejscu na tyle kluczowym, że psuje widok. Wypowiedź Willowa jest prawdziwa, a jakże, ale nie tyczy się omawianego tu przypadku.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Własnie o to chopdzi, ze na tym zdjęciu przepał przeszkadza... a nie jest to jakies reporterska ekwilibrystyka, ale fotka z wakacji - raczej ani piany, ani modelki by autorowi nie zabrali.
    Smerfie jak nie dotyczy? Przecież napisałem nawet jak można by było poprawnie naświetlić tą cholerną pianę?! Ok, to będę bardziej precyzyjny, zakładam ze to 40-150 było wyciągnięte do końca, więc bierzemy np. generator PORTA 1200WS, na główkę zakładamy jakiś duży gar, walimy pełną mocą przymykając do 22 bo bardziej się nie da co przy czasie 1/250 sek powinno nam ładnie naświetlić i modelkę i zachować pięknie szczegóły w piance Teraz już będzie ze na temat i dotyczy omawianego przypadku?
    grizz, no to trzeba było wyciąć pianę z kadru bo zakładam że autor akurat nie miał przy sobie wyżej opisanego zestawu do świecenia ;p
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Podejrzewam, że gdyby zdjęcie było w rawie, to dałoby się je uratować. A przynajmniej poprawić na tyle, że ta dyskusja straciłaby sens.

A co do przepałów, to mi one nie przeszkadzają, o ile nie dotyczą głównego obiektu na fotografii. No i lepiej, żeby nie były to też przepały na niebie. Na inne nawet nie zwracam uwagi.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    ech, najbardziej żałuję tego, że dałem się wciągnąć w idiotyczna dyskusję, taki stary wyjadacz forumowy i dał się złapać...

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    A mnie zastanawia ile szczegółów "gołym okiem" widać na słońcu ?
    CO takiego widzisz Kolego mynameisnobody ??

fakturę ? wybuchy ? plamy na słońcu ??

Bo na pianie w słoneczny dzień ludzkie oko widzi choćby bąbelki, odblaski odbłyski. Nie widać jednolitej białej plamy....

Więc może stąd ta różnica, której albo nie pojmujesz albo udajesz ze nie pojmujesz...

dlatego pewnie staramy się naświetlić tak fotografie aby w jasnych partiach mieć szeczegóły a nie aby mieć szczegóły na powierzchni słońca....

Nie prawdą jest że nie da się zrobić zdjęcia bez przepalonej plamy. Da się tylko inaczej się do tego zabierasz mając zaplecze a inaczej robiąc zdjęcie bo coś zauważyłeś nagle.

Wystarczy posłużyć się lampą błyskową i zmniejszyć rozpiętość tonalną fotografowanej sceny...

Oczywiście każdy może mieć swój punk widzenia. Jeśli lubisz wykorzystywać punktowy pomiar na słońce to Twoja sprawa...

I weź pod uwagę że rozmawiamy na temat danej fotografii bo zgodzę się z Tobą że na niejednym zdjęciu odblaski na wodzie, lodzie czy mocne światła muszą być "wyjarane"...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    Widzę że zamiast prawić o sposobach na poprawienie przepalonej plamy na tym wątku bije się pianę!

Jeśli wyciąganie z cienia nie pomoże, zawsze pozostaje stempelek w PSie! Zgadza się?
    MK

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Jeśli mamy ratować zdjęcie w PSie to mozna się posłużyć maską i selektywnie ustawiać krzywe czy poziomy dla różnych fragmentów fotografi...

Mozna stempel
    można wkleić pianę z innej foty

Jednak to rozwiązanie nachalne i prymitywne
    lepiej zrobić dobre zdjęcie

Oczywiście odniesie dobry skutek wizualny ale nie o to chodzi w fotografii

diabolique
    Gość
    Dziwna dyskusja, jak naprawić spaprane zdjęcie...
    Iść i zrobić drugie.

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Dziwna dyskusja, jak naprawić spaprane zdjęcie...
    Iść i zrobić drugie.
    Takie jest pytanie jak nie przepalić - jak dla mnie jak zrobić nie spaprane zdjęcie

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów