Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 57 z 57

Wątek: Jak nie przepalić piany?

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    abbsolutnie żadna z tych fotek nawet nie widziała słońca jak na krytykowanej za przepalenia fotce.
    Ma być słońce -woda -człowiek > światło i życie a nie takie wieczorowe ciepłe siki.
    (...)
    No -dalej > zdjęcia z Turcji, Kroacji czy innych Międzyzdrojów -fale, woda, bryzgi piany i słońce!
    Technika dowolna -można nawet domalowywać pixel po pixelu brakujące wyżarte placki bieli
    Nie wiem jak ty, ale ja na linkowanej przeze mnie fotce widzę człowieka. Ale ok, poniżej foty z Darłowa. Prosto z aparatu, byś mógł sprawdzić exif.
    Fota pierwsza - godz. 11.30
    Fota druga - 11.39
    Nie domalowany żaden piksel. Oczywiście możesz zawsze napisać, że foty są niedoświetlone, albo, że to nie Turcja ani Międzyzdroje czy też, że pewnie padał akurat deszcz. Albo znajdziesz jakiś prześwietlony piksel.
    Miłej zabawy.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 3.10.08 o 06:44

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Bardzo dobre, o to chodziło ale EXIF-a nie widzę
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 3.10.08 o 07:58
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    To przecież łatwe -2EV a potem wyciąganie z cienia... -łatwiejsze o wiele niż złapanie na zdjęciu niepowtarzalnej chwili czy zawarcie treści.
    Zmierzenie spotem białego i dodanie 2EV to nie to samo, co dawanie -2EV i wyciąganie z cienia. W przeciwieństwie do tego drugiego, to pierwsze bowiem działa.

Majnejmis - dostałeś conajmniej trzy przykłady udanych zdjęć z pianę, ze szczególnym wskazaniem zdjęcia lucca, które jest wypaśne. Zdjęcie z panną jest po prostu nieudane, myślę, że najwyższa pora to przyznać, zgodisz się, prawda?

piotrek204
    Gość
    Nie doczytalem czy byl w uzyciu, ale jesli nie to bardzo potrafi pomoc filtr polaryzacyjny w takiej sytuacji.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    To jest słońce porównywalne (-przykład bez piany) które również jest na bardzo udanej fotce z Anią.

Darłówek jest ok -słońce świeci ładnie z boku -słabo ciemno jakby przez okulary przeciwasłoneczne. Zdjęcia nie mają światła jak wszystkie oprócz tytułowego. Zawsze można poczekać na chmurkę ale wygląda to blado -jak na fotkach powyżej / brak w nich słońca -nie mają przepaleń -ani życia.
    W dalszym ciągu najlepsze pierwsze -te niby "nieudane"
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 3.10.08 o 16:40

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Według Ciebie, a to żadna rekomendacja.

piotrek204
    Gość
    Zawsze można poczekać na chmurkę ale wygląda to blado -jak na fotkach powyżej / brak w nich słońca -nie mają przepaleń -ani życia.
    W watkach o sprzecie musisz wtracic swoje 3gr o sztuce fotografii.
    W watce o technice fotografowania mowisz ze zawsze mozna poczekac/zmienic. Z czekaniem na warunki to mi sie kojarzy powiedzenie "kiepskiej baletnicy...". Nie zawsze mozna, szczegolnie oczekiwania na chmury podczas pieknej pogody. Mozna zrobic ladne zdjecie w ostrym sloncu, wystarczy pomyslec.

Przyklady jakie wklejasz wygladaja jak z kiepskiej komorki.

Ja wkleje swoj przyklad, moze to banalne zdjecie, typowe z wakacjii, jednak aby uchwycic niebo i cienie trzeba bylo sie odrobine postarac. Jpg z puszki, nie wyciagane nic RAW'em, bez suwakow itp.
    http://img152.imageshack.us/my.php?image=polnoc1ka3.jpg
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 3.10.08 o 19:45

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów