Jedno ze zdjęć w galerii BDW i komentarze na temat przepałów, nasunęły mi pytanie jak w tytule. Czy tego w ogóle da się uniknąć, przecież to mnóstwo bąbelków od których światło odbija się we wszystkich kierunkach?
Jedno ze zdjęć w galerii BDW i komentarze na temat przepałów, nasunęły mi pytanie jak w tytule. Czy tego w ogóle da się uniknąć, przecież to mnóstwo bąbelków od których światło odbija się we wszystkich kierunkach?
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Wiele RAWów można uratować w Raw teraphee
MK
Popatrz w słońce -jest przepalone prawda?
Odbicia tegoż od reflektujących powierzchni także?
Zdjęcie jest bardzo dobrze doświetlone -opowieści o przepałach można zignorować
milczenie jest złotem
Zwróciłem uwagę na ta fotę i na przepalenia. Nie mam uczulenia na przepały i często je akceptuję ale tu faktycznie zepsuły zdjęcie - aż krzyczą z niego. Po prostu to zdjęcie powinno być naświetlone 1-2 EV mniej (później ew. podciągnąć cienie) - poprzez korekcję ekspozycji, inny pomiar światła itp - nie ważne jak - ważny efekt. Nie sądzę, żeby takie prześwietlenie wyciągnąć z olkowego RAWa. Aparaty Olka mają możliwość pomiaru punktowego z kontrolą świateł - być może taki pomiar na pianę by się tu sprawdził - być może bo nie używam tego.
Warto pamiętać, że lustrzanki Olka (nie tylko zresztą i nie tylko lustrzanki) oferują możliwość podglądu przepaleń po zrobieniu zdjęcia - takie migające wypalone fragmenty. Mam to na stałe włączone - żeby skorygować ekspozycje w razie potrzeby. Chodzi o to, żeby histogram był przesunięty najbardziej na prawo ale możliwie bez przepałów...
W przypadku tego zdjęcie nie da się nic zrobic IMO, po prostu w pełnym słońcu matryca apratu nie zarejestruje i nieprzepalonej piany, i nieniedoświetlonej pływaczki
mynameisnobody - albo masz niesamowity monitor, albo ja mam niesamowicie badziewny![]()
Ostatnio edytowane przez mariush ; 2.10.08 o 16:23
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Mozna nie przepalic nawet w ostrym sloncu.Juz zostalo napisane jak
A na fotach to tak wychodzi przy takim ustawianiu.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Pobłagajmy razem!
Błagam was patrzcie na zdjęcia JAKO CAŁOŚĆ a nie na poszczególne piksele.
Tym sposobem należy wyrzucić od razu 50% zdjęć a już wszystkie z plenerów z cyfrówek (wyciąganie niszczy totalnie plastykę i dynamikę światła).
Może pokażecie autorowi jak w takich warunkach wyciągnęliście postać niedoświetloną o 2EV "z cienia" ?
Moja rada -jedyna skuteczna: unikać słońca -focić z lampą wieczorami a zamiast piany -las o zachodzie słońca> bez modelki to i wyciągnie cieni będzie łatwiejsze.
Lepiej Photomatix, Highlight/Shadow i bure "porzygane" plamy na zdjęciach?
Moim zdaniem podejście niektórych do zdjęcia przypomina podejście ginekologa do kobiety (instynktownie zakłada gumowe rękawiczki).
Lucca -podane przykłady z ostrym słońcem mają tyle wspólnego co latarnia uliczna z morską. To jest ledwie świecące słoneczko w naszej strefie klimatycznej i to daleko od zenitu.
zdjęcie niedoświetlone o 0.5EV i wyciągane z cienia i "gaszone" w RAWie
Wasze zdanie -tragedia - na szczęsie to tylko Wasze zdanie.
Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 2.10.08 o 17:05
milczenie jest złotem