Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: Jak nie przepalić piany?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik Zobacz posta
    Zgadzam się. Zaraz coś pokażę niedowiarkom.
    Niech mnie ktoś oświeci spawarą - nic z tego nie czaję :P
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ja tez nie do końca łapię o co wam chodzi.
    Dla mnie biel jak i czerń, to jedne z kolorów i mają prawo być na zdjęciu tak samo jak czerwony czy niebieski... Źle tylko jeśli tego jest dużo i tracimy coś z obrazu, kontur kształt itd. Tylko nie za dużo, a nie podchodzę do tego że nie ma być w ogóle
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez daghda Zobacz posta
    Niech mnie ktoś oświeci spawarą - nic z tego nie czaję :P
    Czego nie czaisz? Podobno nie da się zrobić piany bez wielkich przepaleń, to dałam załącznik.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Zamotałem się i wywróciłem przy tej lampie. Jakoś sobie radzę z przepałami ale też nie jestem specjalnie na nie uczulony
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Ja tez nie do końca łapię o co wam chodzi.
    Dla mnie biel jak i czerń, to jedne z kolorów i mają prawo być na zdjęciu tak samo jak czerwony czy niebieski... Źle tylko jeśli tego jest dużo i tracimy coś z obrazu, kontur kształt itd. Tylko nie za dużo, a nie podchodzę do tego że nie ma być w ogóle
    No dokładnie! Jeżeli coś jest czerwone, to ma być na zdjęciu czerwone! Nie ma być to czerwona plama, ani też bladoczerwone coś...

Czasem jest za duża rozpiętość tonalna sceny i problemy. No ale cóż...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    matko, przecież w tym wypadku nawet przesławny fuji s5pro by sobie nie poradził, bo modelka jest tyłem lub bokiem do światła, czyli jest w cieniu więc jedynie flash mógłby uratować sprawę i pozwolić poprawnie naświetlić pianę. Zastanawiam się tylko na cholerę piana ma być wiernie oddana, skoro przepalona też wygląda na białą tylko "bardziej"? ))
    Ludzie nie róbcie scen z tymi przepałami, przepały na zdjęciach były są i będą, trzeba tylko pilnować żeby nie pokazały się w miejscach kluczowych dla zdjęcia.
    pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    mynameisnobody, po powyższych wywodach postanowiłem przykleić ci gębę trolla-prowokatora, nie śmiem bowiem twierdzić, że jesteś istota nierozumną, która nie odróżnia "zdjęcia z treścią o akceptowalnej jakości" od "zdjęcia z treścią o nieakceptowalnej jakości".
    Granica "akceptowalnej jakości", a także "treści" jest oczywiście płynna i indywidualnie ustalana przez każdego, jeden za minimalny "poziom treści" uważał będzie rozstrzeliwanego mieszkańca Azjii Południowej, inny - zapierający dech w piersi zachód słońca. To samo dotyczy jakości. Niemniej jednak uważam, że jakość jpga-przykładu, który pokazałeś powyżej, dla człowieka o normalnym poczuciu estetyki porównywalna byc może do tresci jaką niesie w sobie logo czekolady Milka. Ponieważ jednak nie podejrzewam cię o zaburzenia w postrzeganiu, uwazam że starasz się wywołać sprzeczkę "dla sprzeczki".
    Dziękuję za uwagę, swoje zdanie na temat zdjęcia napisałem pod zdjęciem.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    O Bosche Dzięki Ci za Willowa32!
    Bo już myślałem że pochodzę od innej małpy.
    -Willow przetłumaczył na forumowy język oczywistość którą coniektórzy chcą niedoświetlać i wyciągać z ciena.
    Słońce -o ile trzeba niedoświetlić słońce!?

Ps. Mariusch -świetnie: zaoszczędzisz mi tłumaczenia na bardzo prosty język -bez odbioru
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 2.10.08 o 20:29
    milczenie jest złotem

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    O Bosche Dzięki Ci za Willowa32!
    Bo już myślałem że pochodzę od innej małpy.
    -Willow przetłumaczył na forumowy język oczywistość którą coniektórzy chcą niedoświetlać i wyciągać z ciena.
    Gadanie. Na zdjęciu z panną przepał jest w miejscu na tyle kluczowym, że psuje widok. Wypowiedź Willowa jest prawdziwa, a jakże, ale nie tyczy się omawianego tu przypadku.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    A w której strefie ma wypaść, mądralo?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    mynameisnobody, po powyższych wywodach postanowiłem przykleić ci gębę trolla-prowokatora
    Daj spokój, on jest zabawny, fajnie się miota.
    Ostatnio edytowane przez Smerf Maruda ; 2.10.08 o 20:29 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32 Zobacz posta
    matko, przecież w tym wypadku nawet przesławny fuji s5pro by sobie nie poradził, bo modelka jest tyłem lub bokiem do światła, czyli jest w cieniu więc jedynie flash mógłby uratować sprawę i pozwolić poprawnie naświetlić pianę. Zastanawiam się tylko na cholerę piana ma być wiernie oddana, skoro przepalona też wygląda na białą tylko "bardziej"? ))
    Ludzie nie róbcie scen z tymi przepałami, przepały na zdjęciach były są i będą, trzeba tylko pilnować żeby nie pokazały się w miejscach kluczowych dla zdjęcia.
    pozdrawiam
    Własnie o to chopdzi, ze na tym zdjęciu przepał przeszkadza... a nie jest to jakies reporterska ekwilibrystyka, ale fotka z wakacji - raczej ani piany, ani modelki by autorowi nie zabrali.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów