Strona 125 z 326 PierwszyPierwszy ... 2575115123124125126127135175225 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.241 do 1.250 z 3260

Wątek: Eddie - moje zdjecia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Znajome twarze, zwłaszcza Madcoy
    Co prawda nie ten adres miałem na myśli, ale tak... trafiłeś

Mi chodziło o ten dokument: http://www.kirkuty.xip.pl/karczew.html
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

rocco
    Gość
    Fotki z cmentarza żydowskiego są bardzo klimatyczne ale chyba nie taki klimat bym tam widział.
    Fotki są złote, ciepłe, miękkie, łagodne, po prostu ładne.
    Taka tonacja nie pasuje mi do tematu. Tu wolalbym coś zimnego, smutnego, wręcz ponurego, może w deszczową pogodę lub skrosowane kolorki?
    Jak myślisz?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Żeby podkreślić ponury nastrój i historię miejsca? Jak najbardziej.
    Początkowo myślałem o zrobieniu zdjęć czarno białych. To miejsce jednak bardzo skojarzyło mi się z fragmentem cmentarzyska jakby przypadkiem i bez sensu przeniesionym z jakiejś pustyni. Wiesz, dookoła domy, cywilizacja, zupełnie inna epoka, a tu po środku takie coś. Dlatego zostawiłem tak jak jest, piaskowo, ciepło, mimo że miejsce wesołe nie jest.

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ten kolor jakby kolor zapomnienia
    /*...................*/
    /* ...........................*/

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Żeby podkreślić ponury nastrój i historię miejsca? Jak najbardziej.
    Początkowo myślałem o zrobieniu zdjęć czarno białych. To miejsce jednak bardzo skojarzyło mi się z fragmentem cmentarzyska jakby przypadkiem i bez sensu przeniesionym z jakiejś pustyni. Wiesz, dookoła domy, cywilizacja, zupełnie inna epoka, a tu po środku takie coś. Dlatego zostawiłem tak jak jest, piaskowo, ciepło, mimo że miejsce wesołe nie jest.
    Rozumiem, można i tak
    Ja również zmierzyłem się kiedyś z tematem żydowskiego cmentarza.
    To też tylko fragmenty i w dodatku przeniesione z innego miejsca i umieszczone w samym środku osiedla małych, jednorodzinnych domków.
    Wybrałem się tam jednak podczas mżawki i wyszło mi mokro, zimno i smutno:
    Rodzina

drugie z tej sesji było w OlyRulez, w konkursie ocalić od zapomnienia po numerem 4-tym: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9602
    Wybacz mi tę dygresję, nie chcialem się tu reklamowaćć tylko pokazać, jak ja to widziałem.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Rocco, świetne zdjęcia, zimne i bardzo wyraziste.
    Właśnie o to chodzi moim zdaniem w tej całej zabawie w fotografię. Możesz pokazać rzeczy na kilka sposobów. Niby to samo, cmentarz żydowski. Ty swój zastałeś przy paskudnej pogodzie i odbiło się to na Twoich zdjęciach. Ja w Karczewie byłem przy pogodzie niezłej, niebo zachmurzone, światło miękkie. A do tego zniszczone, porozrzucane macewy na wydmie. I te odczucia i skojarzenia odbiły się na moich zdjęciach. A jak wejdziesz do Madcoya na www.obiektywni.pl to zobaczysz kirkut na warszawskim Targówku, gdzie razem byliśmy, który on pokazał w czerni i bieli.
    To samo, a na kilka różnych sposobów pokazane, w zależności od nastroju, pogody, skojarzeń itd...

BernArt - Moje zdjęcia

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Fotki z cmentarza żydowskiego są bardzo klimatyczne ale chyba nie taki klimat bym tam widział.
    Fotki są złote, ciepłe, miękkie, łagodne, po prostu ładne.
    Taka tonacja nie pasuje mi do tematu.
    A ja się nie zgadzam z Tobą, Wojtku. Odejście / przemijanie / śmierć nie musi być czymś zimnym, szarym i ponurym. Może być czymś godnym... złotym, jak piaski pustyni, które przysypują wszystko na zawsze. Czarno białe? Otarłyby się o banał... 40000 reportaż z cmentarza... a tak uważam mają swój klimat.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

rocco
    Gość
    Eddie, to własnie jest piękne w fotografii, że rzeczy przez nas utrwalane nie muszą być takie, jakie są "w rzeczywistości" lecz takie, jakimi je widzimy

PS
    Mysikróliku, dla mnie śmierć jest straszna, zimna i ostateczna.
    Tak też ją pokazuję.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 30.09.08 o 15:09

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Dokładnie się zgadzam z Mysikrólik... Ten koloryt jak najbardziej pasuje. To kolor jesieni... czasu przemijania i ukojenia, może smutku ale nie rozpaczy.
    W sumie to tak jak się wspomina kogoś bliskiego, który odszedł. Ja tak widzę swoją babcię w takich barwach. W końcu ponoć odchodzimy ku światłu- 'kolor złoty'.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar barteq
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja się zgadzam z Eddiem, że taki urok fotografii - każdy może pokazać pewne rzeczy w sposób w jaki sam je widzi. Gdyby nie ten indywidualny aspekt wszyscy robilibyśmy takie same zdjęcia

Ja np. byłem tylko raz na żydowskim cmentarzu i mam z tametgo miejsca w zasadzie jedno udane zdjęcie:
    http://ramian.pl/img/inne/9.jpg

Mnie się foty Eddiego podobają i nie przeszkadza mi ich ciepłe zabarwienie. Moim zdaniem nadają właśnie takiego pustynnego charakteru... nie odbiera to im powagi.
    E-30 / 12-60 / ...
    http://ramian.pl