Właśnie ta kolorystyka wyróżnia je, między innymi, spośród innych zdjęć kirkutów.
Właśnie ta kolorystyka wyróżnia je, między innymi, spośród innych zdjęć kirkutów.
Jest tak jak napisał Barteq, gdybyśmy wszyscy robili na cmentarzach zdjęcia czarno-białe, bo tak wypada i taka tonacja najlepiej pasuje do tematu, to nie było by co oglądać. Swego czasu, zanim sam zacząłem po cmentarzach łazić, naoglądałem się mnóstwo zdjęć z takich miejsc, właśnie czarno-białych, niemal identycznych, różniących się jedynie kadrami i obiektami. Okazuje się jednak, że cmentarze są przepełnione barwami, które wcale nie ujmują im nastroju i uroku, a wręcz przeciwnie.
Ogólnie, ja trzymam się tego, co podpowiadają mi odczucia i skojarzenia. Jeśli widzę, że lepiej będzie w czerni i bieli, wtedy robię takie zdjęcie. Natomiast nie uciekam od barw na siłę.
Barteq, fajna fota. I kolejne, inne spojrzenie na temat![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Tych klimatów naprawdę pięknych już troszkę nam dałeś (vide Twoje foty z Powązek). Macewy w wątku pięknie pokazane i nie zgadzam się z rocco, że powinny być jakieś zimne itd. Przecież Ty rejestrujesz czas i miejsce i światło i takie było i według mnie pięknie wyszło. Z przyjemnością obejrzałem. Szkoda, że Was w Kaziku zabraknie!!!
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
Nie zobaczą polarowej rewii mody![]()
/*...................*/
/* ...........................*/
Mam nadzieję, że zmiękną. Ale rozumiem, że jeśli nie mogą , to po prostu nie mogą.
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
BernArt - Moje zdjęcia
Zabierzcie ja ze sobą !!!
/*...................*/
/* ...........................*/
BernArt - Moje zdjęcia