Strona 37 z 44 PierwszyPierwszy ... 273536373839 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 434

Wątek: E-510 a sluby

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Najważniejszy warunek został spełniony, klientowi się podobały.
    Ja bym dał ISO400, nie więcej, bo to E510, ale musiałbym mieć co najmniej 14-54 i lampy bym w ogóle nie używał. Sceny widzę statyczne więc nie byłoby problemu
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar filippohh
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ps nie dałem ich do oceny ...
    O L Y M P U S E-510 + 14-42mm + 40-150mm + ZD 50mm F/2 Makro + FL 50R + Sandisk CF 4gb + statyw HAMA + filtr polaryzacyjny HAMA + Helios 58mm F/2 + pierścienie pośrednie + kilka kolorywych szkiełek do fotografii czarno-białej. POZDRAWIAM

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez filippohh Zobacz posta
    ps nie dałem ich do oceny ...
    W pewnym sensie tak, bo umieszczając je tutaj naturalnie natykasz się na opinie
    Osobiście nie jestem nimi zachwycony i w dzisiejszych czasach oczekiwałbym od fotografa, któremu za tę sesję zapłaciłem, lepszych technicznie fotografii i większej inwencji w ich aranżacji.
    Jednak (jak mówisz) jeśli sie podobały to czego chcieć więcej?
    Napiszę tylko, że moje ślubne forografie sa znacznie gorsze i technicznie i aranżacyjnie. W dodatku gościowi padła w kościele lampa a założony miał film o czułości 100 ASA. Na jego obronę dodam, że już po wszystkim nie chciał wziąć pieniędzy za zlecenie.
    Marna to pociecha bo fotki z mojego slubu widzialo tylko kilka osob a dzis nie pokazałbym ich już nikomu.
    Ale to bylo w 1982 roku, dzisiaj oczekiwałbym więcej.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Bądź co bądź czekamy na fotki WildLighta, DO OCENY

| OlyJedi Awatar filippohh
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    rocco wrzuciłem o fotki bo padło pytanie czy da rade zrobić zdjęcia w kosciele wbudowaną lampą ... wiec pokazałem, że sie da ...
    O L Y M P U S E-510 + 14-42mm + 40-150mm + ZD 50mm F/2 Makro + FL 50R + Sandisk CF 4gb + statyw HAMA + filtr polaryzacyjny HAMA + Helios 58mm F/2 + pierścienie pośrednie + kilka kolorywych szkiełek do fotografii czarno-białej. POZDRAWIAM

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    mój pierwszy ślub który obcykałem cały wbudowaną lampą w E-510 do tego na jednym akumulatorze zrobilem okolo 1600 zdjęć Młodzi byli bardzo zadowoleni

[/img]
    Po obejrzeniu tych fotek na początkowe pytanie czy E-510 można fotografować na ślubie - muszę powidzieć że nie. Nie mam nic do kompozycji. Interesuje mnie tylko strona techniczna. Suknia, koszula pana młodego są przepalone w stopniu niedopuszczalnym. Po kopiowaniu na papier to się jeszcze uwypukli. Efekt będzie godny pożałowania. Mnie kiedyś uczono że prawidłowe zdjęcie ma mieć czytelne światła i cienie. Odstępstwa są dopuszczalne tylko w szczególnych przypadkach. Ale reportaż ślubny takim nie jest. Nie mogę się przyzwyczaić do takich błędów - a są one na każdym kroku. Widać je bardzo często w zdjęciach przedstawianych do oceny i o dziwo wiele osób niedostrzega tych braków. I nie jest to tylko wina E-510 czy jemu podobnych. Rośnie chyba nowe pokolenie cyfrowych fotoamatorów nie zwracających uwagi na takie drobiazgi. Oni chyba nie wiedzą że to jest błąd w sztuce.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

rocco
    Gość
    rocco wrzuciłem o fotki bo padło pytanie czy da rade zrobić zdjęcia w kosciele wbudowaną lampą ... wiec pokazałem, że sie da ...
    OK, rozumiem.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Po obejrzeniu tych fotek na początkowe pytanie czy E-510 można fotografować na ślubie - muszę powidzieć że nie. Nie mam nic do kompozycji. Interesuje mnie tylko strona techniczna. Suknia, koszula pana młodego są przepalone w stopniu niedopuszczalnym.
    Zgadzam się. Dać się da ale efekt tu zaprezentowany nie jest do przyjęcia. Wina nie leży po stronie E-510 a ciemności kita i sposobu używania lampy - wbudowanej a więc walonej na wprost... Jak jest jasny kościół i sprzyjające światło udawało mi się w jakiejś części zdjęć rezygnować ze światła błyskowego przy obiektywach 14-54 i 50/2 ale te z lampą muszą mieć wymodelowany błysk - chociażby białą wizytówką przyczepioną do odchylonego pod odpowiednim kątem palnika. Walenie flashem na wprost zabija światło, klimat, jakość - wszystko to co jest bardzo ważne w ślubnych zdjęciach...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Zgadzam się. Dać się da ale efekt tu zaprezentowany nie jest do przyjęcia. Wina nie leży po stronie E-510 a ciemności kita i sposobu używania lampy - wbudowanej a więc walonej na wprost... Jak jest jasny kościół i sprzyjające światło udawało mi się w jakiejś części zdjęć rezygnować ze światła błyskowego przy obiektywach 14-54 i 50/2 ale te z lampą muszą mieć wymodelowany błysk - chociażby białą wizytówką przyczepioną do odchylonego pod odpowiednim kątem palnika. Walenie flashem na wprost zabija światło, klimat, jakość - wszystko to co jest bardzo ważne w ślubnych zdjęciach...
    Właśnie walenie światłem na wprost nie podoba mi się na tych zdjęciach, o czym nadmieniłem już wyżej.

Nie tak dawno spróbowałem robić zdjęcia korzystając jedynie ze światła zastanego. Po sesji wydawało mi się, że są ok. Teraz miesiąc po widzę kilka mankamentów, które da rade rozwiązać. Kilka zdjęć z tej próby znalazło się w moim wątku https://forum.olympusclub.pl/showpos...3&postcount=50 . Sami ocencie czy da się czy nie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    No to popatrzcie na to, ech - odważę się
    E-400 + Metz 58 AF-1, obiektyw Sigma 30/1,4. Wykorzystane światło zastane, proszę popatrzeć w exifie na czasy - ok. 1/20 - 1/30 sekundy. Lampa była ustawiona ciekawie - główny palnik w niebo , ścianę, co się dało aby było odbicie, dodatkowy palnik ustawiony na 1/4 mocy delikatnie doświetla twarze.
    No i najważniejsze - zdjęcia dla przyjaciół, ani grosza

cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||