Się jakoś absurdalnie zrobiło...
Się jakoś absurdalnie zrobiło...
Emocje, emocje...sa niezbedne ale...
Trochę więcej spokoju. Nowy system nawet jeżeli zmieni rynek, a jest wg mnie duża na to szansa, to nie zrobi tego z dnia na dzień. Zmiany będą zachodzić ewolucyjnie. Wielkie korporcje odpowiedzialne za rynek foto nie pozwolą na rewolucje. Czyli zwolennicy wszystkich rozwiązań jeszcze nacieszą się swoimi zabawkami. Starsi z nas zaliczyli juz kilka zmian systemów i jakoś nadal robią zdjęcia. Po tej ewentualnej zmianie my tez nie przestaniemy robic zdjec, a jezeli juz to nie z powodu pojawienia sie m4/3.
Ja osobiscie ciesze sie z m4/3. Mimo że moze sie to wiązać z ... niemilymi konsekwencjami (wydatkami).
Zmiany są normalne w naszym zyciu w kazdej dziedzinie, kazdym jego aspekcie.
sor za offtopa / zboczylismy troche od glownego watku/moze szanowni Modzi cos wytna utna przeniosa bo mialo byc info o g1 a tu taka powazna dyskusja o zyciu sie rozwinela
Pozdrawiam.
25/1,4; 45/1,8; 9/8
Czytając Wasze biadolenie zarezerwowałem sobie wczoraj tydzień w górach po Photokinie - bez internetu, ale za to z plecakiem z E1 i 11-22. Po każdej premierze coraz gorzej się to forum czyta.![]()
Grip w tej wielkości aparatu jest wg mnie niezbędny. Gripa miałem nawet w Canonie A60 i uważam, że to była jedna z ważniejszych zalet tego aparatu, a przecież żaden aparat systemu m4/3 takich rozmiarów A60 nie osiągnie.
W czym Ci przeszkadza grip? Przecież może nie wystawać więcej niż najmniejszy obiektyw, a da już JAKIŚ chwyt.
Ja aparatu bez gripa nie kupię, wyjątkiem może być naprawdę kieszonkowy aparacik.
C+ masz sporo racji, ale zauważ, że fotografia w wydaniu cyfrowym jest drogim hobby. Oczywiście także dzięki sztucznemu zawyżaniu cen, ale to już inna kwestia Zrozumiałe jest, że ludzi denerwuje dezinformacja, bo nie chcą by okazało się, że za jakiś czas Olek wstrzymuje produkcję 4/3. Nie chce im się nawet powiedzieć czy FL-ki będą współpracować. Gadanie, że wtedy kupi się tanio używki to jakaś brednia. Jak jest na coś duży popyt i mała podaż, to jest odwrotnie. Z aparatami nie jest tak jak z samochodami. Kupujesz samochodów i nawet jak przestaną go produkować, to części są długo robione, tu nie. Kłamstwo co do kompaktybilności m4/3→4/3 tylko zaognia.
Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8
4/3 to też jest śmieszne -taka miniaturka prawdziwej lustrzanki nie wiadomo dla kogo...
za rok porozmawiamy znowu co jest śmieszne a co nie.
dslry szybko wymierac nie beda, tak naprawde nie musza byc duze nawet w wersji FF.
Byly zwarte lusztrzanki na film 35mm i dzialaly.
Zastanawiam sie czy m4/3 nie bedzie promowany kosztem 4/3 a w przyszlosci go nie zastapi.
Poczekajmy do photokiny, zobaczymy co olympus bedzie promowal.
Jak dla mnie m4/3 nie jest konkurencja dla dslr, jest konkurencja dla lepiej wyposazonych hybryd.