Tak, czasem warto mieć 2 aparaty. Niezależnie od tego, jaką mają matryce.
G1 cena/jakosc jest absolutnie bezkonkurencyjny.
koniec kropka.
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Tento post je odeslan s počitače a preto neobsahuje original podpisu
Zdjęcia : Blog o fotografii i sprzęcie
Z tych dwóch (G1 i E-PL1) wybrałbym jednak G1 . Tak jak @dzarro nie wyobrażam sobie kadrowania bez wizjera - ale tez należę chyba do tej staroświeckiej mniejszości![]()
Tento post je odeslan s počitače a preto neobsahuje original podpisu
Zdjęcia : Blog o fotografii i sprzęcie
mam gf1 to chyba ta sama matryca co G1 , jest calkiem niezle w rawie , musialem zmienic troche przyzwyczajenia dotyczace naswietlania , aby nie ciagnac z glebokich cieni , uzywalna czulosc jak dla mnie to nawet 1600 . tez myslalem ze bez wizjera sie nie da(nawet chcialem kupic lvf1 ale szkoda mi na niego kasy ) , ale biorac pod uwage jakosc wyswietlacza to calkiem przyjemnie sie kadruje i tez myslalem nad g1 widzac jego ceny jako drugim body , mysle ze nie bedziesz zalowal aparaty panasonic sa bardzo ergonomiczne ,pozdr
A ja pod prąd - EPL1, świat już dawno zapomniał o wolnym AF w pierwszych PENach a każde nowe szkło jest MSC - czytaj ostrzy wystarczająco szybko z PL1.
Ekranik przekręcany w G1 - OK, tylko G1 nie ma nawet takich kulawych filmików jakie oferuje PL1 a tam ten ekranik przydaje się najbardziej.
Nie bez znaczenia jest też silnik jpg - imho mistrz - oczywiście w PL1. Redakcja optyczne to zauważyła i obiektywy M43 testują na PL1.
G1, jeśli kupiony w zestawie z 14-45 owszem broni się doskonale, EVF - trooochę mu brakuje do tego z GH2 czy VF2 więc jest średni. W słońcu oczywiście PL1 bez VF2 polegnie, gdyż bez niego nie będzie lekko.
Jednak niezależnie co byśmy nie wybrali największą bolączką pierwszych korpusów M43 jest skandalicznie niski czas pracy na jednej baterii. Dwie baterie to opcja minimalnie minimalna.
A i dzięki za podniesienie wątku - jutro będę pstrykał PL1
ps. O super kolorkach z Olka nie wspominam bo przyjdzie epicure
pps. GF1, G1 mają podniesione iso i tak, opłaca się mieć dwie (lub więcej) pierwszych puszek z tą samą matrycą:
- EPL1 do przepięknych jotpegów,
- GF1 do... super filmików w trybie M
- wiele osób kupiło te korpusy "pod IR foto"
To tyle, Janeczek, nie wybuchaj, teraz używam G1 bardzo rzadko, bo kumpel coraz częściej pstryka komórką.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.