Strona 34 z 76 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Kurde - ściągnąłem te pliki i mnie lekko odrzuciło. Nie widzicie tego co ja? Już na 250 ISO - fota z łódką - kolorowe ciapki, szum. W dodatku pliki pokryte jakąś fakturą - czyms w rodzaju mozaiki - co to jest - za duża kompresja - chyba nie bo pliki są dość ciężkie...
    Panasonic po prostu nie rokuje dobrze dla matryc, wcześniejsze sample już pokazywały ze jest kiepsko i z tego co widzę nadal przy wyborze nowy NMOS vs Kodak z E-400 wybrałbym kodaka....

Sampel na iso 100 wygląda przyzwoicie do zastosowań "normalnych", większość ludzi będzie zadowolona, bo kolory tez wyglądają w miarę ok.

Ja już się pogodziłem z tym ze nie będzie (dla mnie) dobrych matryc (przez następny rok a może i dłużej?) w tym systemie ze względu na niepotrzebny wzrost rozdzielczości.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 24.09.08 o 12:22

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o szumy i grzanie się matrycy, to jest jeszcze jeden aspekt.
    W trybie LV czyli właściwym dla pracy m4/3 matryca pracuje cały czas. Jeśli weźmiemy tradycyjną lustrzankę i 100 tysięcy ekspozycji (dużo jak na amatora!!) ze średnim czasem 1/100, będzie to równoważne 17 (!) minutom pracy aparatu m4/3. Bez komentarza?

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    W trybie LV czyli właściwym dla pracy m4/3 matryca pracuje cały czas. Jeśli weźmiemy tradycyjną lustrzankę i 100 tysięcy ekspozycji (dużo jak na amatora!!) ze średnim czasem 1/100, będzie to równoważne 17 (!) minutom pracy aparatu m4/3. Bez komentarza?
    Byc może nie pracuje cala matryca, ale cześć pikseli, druga sprawa ze producent raczej to przewidział i matryca nie umrze szybciej niż po 2 latach.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chodziło mi raczej o sytuację, w której będziesz robić zdjęcia np. w trakcie godzinnej sesji w temperaturze 20-30 stopni. Wtedy warunki ekspozycji związane z nagrzaniem matrycy i wzrostem szumów pogorszą się prawdopodobnie znacznie w stosunku do tradycyjnej lustrzanki.

PS. matryca pracuje zawsze jako całość, co najwyżej można odczytać jej część, ale wszystkie fotoelementy są i tak zasilane.

qbic
    Gość
    Chodziło mi raczej o sytuację, w której będziesz robić zdjęcia np. w trakcie godzinnej sesji w temperaturze 20-30 stopni.
    Wydaje mi się ze to będzie nikły procent użytkowników, G1 wydaje się być kierowany do niedzielnych pstrykaczy którzy lubią mieć potencjalna możliwość rozbudowy. Druga sprawa, wystarczy patent w którym aparat "patrząc" w dol będzie wyłączać LV.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jotes, to jest LiveMOS, nie zwykły, nagrzewający się CMOS...
    Hm? A to nie mówi się o żywotności MIGAWKI i to właśnie ją określa się na ileśtam tysięcy zdjęć?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Druga sprawa, wystarczy patent w którym aparat "patrząc" w dol będzie wyłączać LV.
    Ha, ha, biedni ci co robią makro owadom.
    Nie przesadzajcie z tym grzaniem się.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Już na 250 ISO - fota z łódką - kolorowe ciapki, szum. W dodatku pliki pokryte jakąś fakturą - czyms w rodzaju mozaiki - co to jest - za duża kompresja -
    a spodnie tej pani w łódce?? Ja się nie znam ale co to? Szkło?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Czy wy też zauważyliście nową lampę? Czy wychodzi na to, że FL-ki nie pasują do m4/3? DMW-FL220:
    Lampa, który nie kręci główką jest dla mnie bezużyteczna.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Niezła "breja" na tych fotach. Ładny szum można łatwo usunąć, ale nie wiem jak miałoby wyglądać odszumianie tych placków wielkości 20pix.

Z drugiej strony, to tylko JPG.