Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Zakup e510 parę pytań.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak. Szybciej zdjecie zrobisz, JEZELI liczysz czas od wlaczenia aparatu do wykonania zdjecia. Lustro bedzie gotowe blyskawicznie, cyfraczki sie uruchamiaja dosc dlugo.

Nie. Zdjecie bedzie naswietlone tak samo, parametry sa jedne... Jezeli bedzie zdjecie poruszone kompaktem to przy tych samych parametrach lustrzanka tez... Fizyka jest wszedzie taka sama.
    Dalej się nie rozumiemy, to że fizyka wszędzie jest taka sam to ja wiem.

A czy Ty w ogole przeczytales, co napisalam? :/

Powiedz mi, po co Alakin czy ja sie produkujemy i usilujemy pomoc, jezeli Ty NAWET NIE CZYTASZ NASZYCH POSTOW!
    Czytam, z tym że kiedy ja pisałem posta, to ty również pisałaś, twoje wskoczyło przed moje nim napisałem, przynajmniej było jakieś opóźnienie i my się nie wyświetliło.

Czy tam lustra nie wyostrzają, ale chyba mi nie powiesz, że cyfrak ma lepszą jakość zdjęć?
    chyba widzę różnice między fotkami z e510 a moimi z 560.
    Zdjęcie dajmy na to chociażby źdźbła trawy jest lepsze niż z cyfraka.
    Ostatnio edytowane przez sh4de ; 7.09.08 o 02:21

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sh4de Zobacz posta
    Dalej się nie rozumiemy, to że fizyka wszędzie jest taka sam to ja wiem. Przeczytaj jeszcze raz mojego posta to może zrozumiesz o co pytam.
    Staram sie zrozumiec, ale mieszasz pojecia... To w czym sie myle? O co pytasz?

Czy tam lustra nie wyostrzają, ale chyba mi nie powiesz, że cyfrak ma lepszą jakość zdjęć?
    Nie, nie powiem. Bo lustro daje lepsza jakosc. Ale jezeli slysze argument pod tytulem "nie bede musial w photoshopie wyostrzac" to Ci mowie, ze bedziesz musial...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Tu już nie chodzi o to co tam fotografowałem, bo wiem jak sobie poradzić z tym żeby na zdjęciach zwierzątka były nie rozmazane, porostu byłem ciekaw czy rzeczywiście lustro jest szybsze, bo wszędzie piszą, że szybciej ostrzy etc.. i fotografia zwierzątek to był tylko przykład, nie ograniczam sie do tego, nie kupuje lustra tylko po to.

źle mnie zrozumiałeś

To nie mają być fotki, ciocia na imieninach, jamnik na trawie. etc... kupuję lustro po to aby mieć lepszy sprzęt, który pozwoli mi na większą kreatywność i jakość.

I właśnie nastawiony jestem na odwrót, chcę kupić lustro, żebym więcej włożył swojej pracy niż miałby to zrobić za mnie aparat. Od siebie chcę więcej wymagać.
    A lustro chcę kupić ze względu na jakość, nuży mnie już wyostrzanie po raz kolejny zdjęcia w photoshopie, żeby choć trochę dorównywało lustrzankom.
    Jak kupisz lustro naprawdę zaczniesz się rozwijać. Zobaczysz na własne oczy zależności, które w kompaktach ciężko sprawdzić, jak choćby najbardziej trywialne czas migawki i przysłona obiektywu (w kompaktach pojęcie przysłony praktycznie nie występuje). Ponad to masz wybór. Pracujesz na pełnym trybie ręcznym (migawka, przysłona, balans bieli, ISO, ostrość, wyzwalanie wbudowanej lampy, etc.), albo automatyzujesz sobie pewne rzeczy włączając lub wyłączając opcje aparatu (np. migawkę, przysłonę czy Auto ISO -temat ostatnio poruszany zresztą). W kompakcie dużego wyboru nie ma.
    Przykład moich znajomych, którzy po zakupie lustra doznali fotograficznego oświecenia mówią same za siebie. Są nawet przypadki, że po okresie cyfrowej lustrzanki chcą spróbować lustrzanek analogowych .

Jeśli chodzi o obiektywy, to jak na forum wielokrotnie pisano, jaśniejsze szkła są ok, ale wiąże się z nimi zmniejszanie głębi ostrości (pojęcie, jeśli jest Ci nieznane, znajdziesz w każdej encyklopedii). W E-510 na pewno pomoże Ci wyższe ISO, które jest bardziej znośne niż w kompaktach. Poza tym stabilizacja matrycy,przyda się do łapania zwierzątek poza domem.
    Jeśli Twój kompakt wskazuje w trybie automatycznym, że ustawi migawkę na 1/6 sekundy to oznacza tylko i wyłącznie niedoświetloną scenę (którą masz zamiar sfotografować). Przydało by się dodatkowe oświetlenie studyjne. Coś taniego da się skombinować już za 150-200 zł.

Nie przejmuj się tzw. zoomem. To pojęcie czysto kompaktowe. W lustrzankach właściwym określeniem jest ogniskowa obiektywu, która więcej mówi o tym jak daleko i co będziesz mógł sfotografować. Zoom to abstrakcja wymyślona przez marketing, żeby można było ludziom przetłumaczyć, że zoom 20x to więcej niż 10x. Jak wyglądają ogniskowe w praktyce proponuje zobaczyć w galerii pt. "Wszystkie szkła Olka V3" https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=956. Zobaczysz tam ekstremalnie szeroki kąt i maksymalne zbliżenie z tego samego stanowiska.

Życzę powodzenia w odkrywaniu nowych światów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ale już znam odpowiedź na swoje pytanie, porostu jaśniejszy obiektyw jest ten który będzie miał niższą wartość przysłony. I o to mi chodziło,
    Porostu zapomniałem że z punktu fizycznego dziura na przysłonie i tu i tu na tej samej wartości jest taka sama.

Nie, nie powiem. Bo lustro daje lepsza jakosc. Ale jezeli slysze argument pod tytulem "nie bede musial w photoshopie wyostrzac" to Ci mowie, ze bedziesz musial...
    okej to któro zdjęcie będzie lepsze, RAW z cyfraka podoostrzony czy RAW z lustra podostrzony?

Nie przejmuj się tzw. zoomem. To pojęcie czysto kompaktowe. W lustrzankach właściwym określeniem jest ogniskowa obiektywu, która więcej mówi o tym jak daleko i co będziesz mógł sfotografować. Zoom to abstrakcja wymyślona przez marketing, żeby można było ludziom przetłumaczyć, że zoom 20x to więcej niż 10x. Jak wyglądają ogniskowe w praktyce proponuje zobaczyć w galerii pt. "Wszystkie szkła Olka V3" https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=956. Zobaczysz tam ekstremalnie szeroki kąt i maksymalne zbliżenie z tego samego stanowiska.
    No właśnie dzięki hades za wypowiedź, bo ja jak już wspomniałem tkwię trochę dalej nogami w pojęciach dotyczących cyfraka, i jakoś to próbuje sobie na tej podstawie wszytko wyjaśnić, mieć jakiś punkt odniesienia.
    Ostatnio edytowane przez sh4de ; 7.09.08 o 02:29

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dalej się nie rozumiemy, to że fizyka wszędzie jest taka sam to ja wiem.
    Wydaje mi się, że mylisz prędkość autofokusa (tu będziesz na pewno miał poprawę), a prędkość migawki (która przy dokładnie tych samych warunkach i nastawach będzie identyczna w obu aparatach). Generalnie zdjęcie i tak "zrobi" się szybciej, bo krócej będzie aparat łapał ostrość...

Zdjęcie dajmy na to chociażby źdźbła trawy jest lepsze niż z cyfraka.
    Generalnie, to lustrzanki nie wyostrzają tak mocno zdjęć jak automaty. W automatach jest to dosyć agresywny program, w lustrach można to wyłączyć kompletnie (a przynajmniej prawie że ).

Dobrze by było, gdybyś miał możliwość zrobienia kilku fotek swoim 560 i E-510. Takich samych fotek, w tym samym czasie... Potem byś to sobie porównał na kompie na spokojnie i zobaczył, czy taki układ Ci pasuje. Bo faktycznie możesz być rozczarowany...
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez herbie_mp Zobacz posta
    Wydaje mi się, że mylisz prędkość autofokusa (tu będziesz na pewno miał poprawę), a prędkość migawki (która przy dokładnie tych samych warunkach i nastawach będzie identyczna w obu aparatach). Generalnie zdjęcie i tak "zrobi" się szybciej, bo krócej będzie aparat łapał ostrość...
    nie no nie pomyliłem pojęć, ale jak napisałem na początku poprzedniego posta już załapałem o co chodzi. Wyszedł brak pewnej wiedzy.
    Ostatnio edytowane przez sh4de ; 7.09.08 o 02:43

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    ...bo ja jak już wspomniałem tkwię trochę dalej nogami w pojęciach dotyczących cyfraka, i jakoś to próbuje sobie na tej podstawie wszytko wyjaśnić, mieć jakiś punkt odniesienia.
    Broń boże nie namawiam Cię na lustrzankę. To zakup... to studnia bez dna, co tu dużo mówić . Zawsze jest coś potrzebne, żeby zmaksymalizować efekt, który już dawno został osiągnięty (np. nowy ładny statyw, bo dotychczasowy dziwnie się "chwieje" lub komplet filtrów, które kosztują 5 razy więcej niż te "amatorskie" z allegro).

Ale mówiąc poważnie. Dzięki lustrzance większość pojęć fotograficznych da się sprawdzić w praktyce. Zrozumiesz więcej zawiłości i niuansów, niż korzystając z kompaktu. Praktyka jest potrzebna i tyle. Samo czytanie o czymś sprowadza się do późniejszego teoretyzowania i fascynacji nowościami sprzętowymi (słowo klucz: onanizm sprzętowy) bez wpływu na to czy efekt tychże fascynacji przekuje się na dokonania.

Jeśli faktycznie chcesz się rozwinąć, to przyda Ci się także trochę uporządkowanej wiedzy z zakresu fotografii tak byś się nie zgubił. Na początek trochę wiedzy encyklopedycznej Kategoria:Fotografia – Wikipedia, wolna encyklopedia . Z racji tego, że już trochę fotografujesz, to pewne rzeczy przyjdą Ci łatwo.

Jak tego trochę łykniesz to kwestie, które poruszyłeś w pierwszym pytaniu staną się dla Ciebie banalne.

Nawet gdy kupisz już 510 czy inne lepsze lustro i będziesz się czuł rozczarowany nieco pewnymi konkretnymi funkcjami, to gorszych zdjęć, od kompaktowych, w trybie auto lustrem nie zrobisz. Jednak gdy już wejdziesz świadomie w temat lustrzanki to sugeruje zmniejszyć do minimum "myślenie" automatyki aparatu na rzecz własnej oceny sceny i ręcznego ustawienia parametrów. To możesz też przećwiczyć na kompakcie w ograniczonym zakresie. Przekonasz się, że pełny automat to ZŁO w aparacie, które nie zawsze podsuwa właściwie rozwiązanie.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 7.09.08 o 03:05

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    (...)

Jeśli faktycznie chcesz się rozwinąć, to przyda Ci się także trochę uporządkowanej wiedzy z zakresu fotografii tak byś się nie zgubił. Na początek trochę wiedzy encyklopedycznej http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Fotografia . Z racji tego, że fotografujesz już trochę to pewne rzeczy przyjdą Ci łatwo.

Jak tego trochę łykniesz to kwestie, które poruszyłeś w pierwszym pytaniu staną się dla Ciebie banalne.
    Fakt, dobrze że założyłem ten temat bo uświadomiłem sobie jakie mam braki.

Teraz muszę postawić sobie pytanie, co mi da lustro?
    Jaka będzie różnica między obrobionym RAW-em z kompaktowego cyfraka a obrobionym RAW-em z lustra?
    Może zapytam tak, jak bardzo poczuję różnicę? może kompakt wystarcz?.
    Chociaż nie jestem typem "PSTRYKACZA" więc pewnie będzie nie dosyt na kompakcie.
    Ostatnio edytowane przez sh4de ; 7.09.08 o 03:05

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Może zapytam tak, jak bardzo poczuję różnicę? może kompakt wystarcz?.
    Tak jak pisałem... Znajdź kogoś kto ma E-510 i mieszka blisko Ciebie. Ot choćby i tu, na forum. Umów się na pstrykanie... Pobaw lustrem, pooglądaj zdjęcia jakie zrobisz... I będziesz wiedział więcej (albo i mniej )
    Tak będzie chyba najlepiej
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

diabolique
    Gość
    Może to nie różnica w sprzęcie tylko... użytkowniku?
    OK, moja rada: przed zakupem pożycz od kogoś lustro na dzień - dowiesz się, czy to sprzęt cię ogranicza, czy wiedza.
    Serio.