Chciałbym mieć ostrzejsze zdjęcia i lepszej jakości.
Ostrzejsze? Tak btw, wiesz, ze lustrzanka daje mniej ostre zdjecia [tzn ich nie wyostrza], aby kazdy mogl to zrobic samemu ;]
Dlatego też postanowiłem zakupić lustrzankę. Wybór oczywiście, po przeczytaniu wielu chwalebnych komentarzy, padł na e510 z kitowymi szkłami. Jednak mam kilka pytań.
-Czytałem, że e510 jest słaby z tym szkłem 14-42mm do zdjęć szerokokątnych, bo jeszcze ma jakiś wspołczynik 2x,
Ten "jakis wspolczynnik" to krop. Rozne aparaty maja rozne wielkosci matryc, co sie przeklada na krop. Odniesieniem dla wszystkich [zeby to jakos porownac] jest format 35mm. Jezeli w 35mm mamy ogniskowa 200mm, to w Olympusie jest to [to samo widac ;p to samo bedzie na zdjeciu] 100mm [bo 200/2], a w np. Nikonie [procz D3/D700] 200/1.5, w Canonie 400d/30d/1000d i podobnych bedzie to 200/1.6, dla Canona 1Ds i Nikona D3/D700 jest to 200mm, bo one maja matryce takie jak film 35mm.
14-42 to po kropie 28-84. Czyli w Canonie to 17,5 na szerokim kacie, w Nikonie 18,6mm.
Czy slaby? Zalezy, co uwazasz za szeroki kat...
-Druga sprawa, czy w lustrzance te obiektywy kitowe są jaśniejsze?
Kit to nazwa obiektywu dolaczanego do aparatu, dla E-1 kitem bylo 14-54/2.8-3.5 ;p Dla 5D jest chyba 24-105L wiec kit kitowi nie rowny
ale te popularne kity, czyli 14-42 etc sa ciemne i wolne, ale tanie. Mozesz kupic np sam aparat + inny obiektyw...
bo fotografuję np kosztaniczki (takie szybkie gryzonie) w domu, i raczej migawka po ustawieniu akceptowalnego iso 100, wynosi około 1/6-1/9
Nie podales przyslony. W E-510 masz o wiele wyzsze iso [do 1600 i imho jest ladne...].
więc na większości zdjęć zwierzątka są rozmazane, oczywiście przez to, że są bardzo ruchliwe, bo robię ze statywu. A lampa odpada, bo nie będę im niszczył wzroku.
Zewnetrzna lampa blyskowa i odbijaj od sufitu / sciany za Toba. Albo... wystaw klatke na dwor ;] Wlacz swiatlo... Bo lustra tez maja ograniczenia...
- Trzecie pytanie, może troche laickie, bo np ja przyzwyczajony do cyfrowki mam tam ten 4,7mm-84mm czyli 18x zoom
jak to sie liczy w tej lustrzance?
Liczy sie tak samo. Tylko sie tego nie uzywa.
no rozumiem będe miał 14-42mm czyli 3x zoom od tego najbardziej szerokiego kąta,
a ten obiektyw 40mm-150mm to po nałożeniu będę już miał duże przybliżenie i będę mógł od niego przesuwać się jeszcze w przedziale 3,75x zooma?
Tak, tylko co Ci to da? Co Ci daje krotnosc zooma? Nic. Bo masz krotnosc 2x w obiektywie 10-20mm oraz w 100-200mm. A pierwszy jest megaszeroki, a drugi superdlugi. Dlatego podaje sie ogniskowe, a krotnosc zooma to zabieg marketingowy tylko. Ty tez podales ogniskowe, 4,7-84. Tylko krop na Twojej matrycy jest inny.