Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Pare pytań co do Olympusa c 5050

wilkuhace
    Gość

Pare pytań co do Olympusa c 5050

Witam! od pewnego czasu mam kontakt z fotgrafią ale dopiero od niedawna z fotografią cyfrową. Mam parę pytań co do c - 5050. Pierwsze i najważniejsze - czy da sie na stałe wyłączyć lampę błyskową czy trzeba to robic za kazdym razem jak się włączy aprarat? jeżeli tak to jak? wiele razy miałem wszystko przygotowane do zrobienia fotki i to ze zapomniałem wyłączyć lampe niszczyło efekt Pytanie numer dwa - czy da sie ustawić dłuższą migawkę niż 16 sek? Pytanie numer trzy - Czy da się samemu ustawiać ostrosc na obiekcie który się chce sfotografować czy zawsze robi to automat? jeżeli tak to jak?. Pozdrawiam

Awatar bigoss
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    tak da sie wylaczyc lampe, jezeli wylaczysz automatyczne resetowanie ustawien, to ponownym wlaczeniu poprzednie ustawienia beda zapamietane, co do migawk to ratuje Cie tryb BULB, czyli tyle ile trzymasz tyle naswietlane jest zdjecie (ograniczenie jest chyba do 2 min z tego co pamietam...), co do AF jest tez tryb manualny, mozna sobie ustawic recznie ostrosc... przydaje sie w totalnych ciemnosciach przy dalekich planach gdzie lampa asystujaca nie pomoze
    BiGoSs

.: D70 + KIT :.

wilkuhace
    Gość
    dzieki, przynajmniej wiem ze są takie mozliwosci. Ale jak to zrobić, obługa aparatu jest dosyć trudna i jeszcze jej nie opanowałem...

wilkuhace
    Gość
    problem lampy błyskowej już rozwiazałem... ale jak ustawiac ręcznie ostrośc oraz wydłużyc migawkę?

Awatar bigoss
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    (na przykladzie olka 5060):
    1. manualna ostrosc:
    patrzac od gory na aparat, na korpusie lewy gorny rog, masz przycisk 'AF / @ / MF'
    wciskasz i trzymajac krecisz pokretlem az na 'MF' - manual focus - ostrosc manualna
    teraz przyciskami gora/dol obok monitorka sterujesz ostroscia...
    2. migawka
    pokretlem (tam gdzie sa programy tematyczne, A, P, S... itd) ustawiasz na 'M' - manual
    krecisz rolka w lewo az pojawi sie napis BULB, a potem wciskasz spust i trzymasz... czas leci... jak Ci sie znudzi to puszczasz, tyle ile przytrzymasz tyle sie bedzie naswietlalo zdjecie...

a swoja droga, PRZECZYTAJ INSTRUKCJE!
    bo to sa podstawy... a ze mam dobry dzien to sie poswiecilem
    BiGoSs

wilkuhace
    Gość
    hehe niestety aparat nie był kupowany przezemnie i to w dodatku w hispanii wiec instrukcje mam tylko w tym jezyku a jak krece rolką na manualnym w lewo na maxa to mam tylko 16sek i nie mam zadnego bulb. Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    zapomniales Bigoss dodac o jeszcze jednej fajnej funkcji MF: otóz ustawiasz SPOT, celujesz w AF-ie na interesujacy Cie obiekt, wciskasz do polowy spust, a nastepnie wciskasz przycisk do włączania MF-u. w ten sposob mierzysz odleglosc i zapamietujesz w manualu. fajny patenet.

Mieszka w
    Włocławek
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    wilkuhace - tu masz instrukcję po polsku
    http://www.cyfrowe.pl/instrukcje/oly...s_c5050_pl.pdf
    Pozdrawiam

*ist DL, C-4000Z

Awatar bigoss
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    michu: qrcze... tego nie znalem, fajny patent dzienks... to i ja sie czegos nauczylem
    BiGoSs

Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez michu
    zapomniales Bigoss dodac o jeszcze jednej fajnej funkcji MF: otóz ustawiasz SPOT, celujesz w AF-ie na interesujacy Cie obiekt, wciskasz do polowy spust, a nastepnie wciskasz przycisk do włączania MF-u. w ten sposob mierzysz odleglosc i zapamietujesz w manualu. fajny patenet.
    .....niezłe - ponad rok mam 5050 a nie wiedziałem o tym
    pozdrawiam
    Michał L.