Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Pare pytan...

Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Pare pytan...

Witam, jesli te pytania pojawialy sie na forum przepraszam ale nie udalo mi sie znalesc na nie odpowiedzi....

1. Ostatnio spadl mi dekielek/zaslepka od obiektywu do olka-740 i sie zepsul. no i tu pojawia sie problem, pochodzilem po wielu sklepach w krakowie i nikt tego nie ma. Przegladajac sklepy internetowe nie natrafilem na niego, natomiast znalazlem dekielek do olympusa 700 i 720 ? Czy to jest ten sam co w olku 740? Nie chce kupowac zanim sie nie upewnie.

2. Jak to jest z osiagnieciem rozmytego obrazu w cyfrakach, (cos ostre, a reszta lekko zamazana), potrafie cos takiego osiagnac ale tylko przy zoomie tak na ok 140 mm. Czy w lustrzankach tradycyjnych przy obiektywach szerokokatnych tez jest trudniej uzyskac taki efekt? jak przy obiektywach waskokatnych, lub tele? Czy jest to poprostu dolegliwosc cyfrakow?

3. Teraz kwestia prawna :P Kolega ostatnio jechal sobie pociagiem, i do jego przedzialu wpadl pocisk z jakiejs starej strzelby misliwskiej. Otrzywiscie pociag zatrzymano wezwali policje. Kolega mial aparat wiec zaczal pstrykac zdjecia, policjancji poprosili go o legitymacje dziennikarska (nie ma), wiec pod grozba mandatu wzieli i przeswietlili mu film w aparacie. I teraz jak to jest takie prawo? gdzie moge szukac co mi wolno fotografowac i kiedy?

4. I ostatnie pytanko kozystam do obrobki zdjec z photopaina 8.0 (poprostu tego mam legalnie, i nie chce zabardzo instalowac lewego oprogramowania, a na inne mnie nie stac ;( ) I teraz tak jak oddaje zdjecia do fotolabu, zmieniam jego rozdzielczosc na 300 dpi, (opcja zmien rozmiar/rozdzielczosc) czy do tego musze zaznaczyc opcje zachowaj rozmiar oryginalny? (zdjecie jest pozniej mniejsze niz poczatkowo-cm, jak nie zaznacze wielkosc-cm nie zmienia sie). I jak powiekszysc zdjecie, tak aby moc je w miare spokojnie zaniesc do fotolabu tak aby zrobic wieksza odbitke bez duzej straty jakosci?

Dzieki z gory za odpowiedzi, mam nadzieje ze nie popelnilem jakiegos strasznego bledu Jeszcze przepraszam, ze nie umiescilem tego jako pare pytan ale nie chcialem zasmiecac forum, ani tez zabardzo niewiedzialem gdzie niektore pytania kierowac.

pozdrawiam serdecznie,
    Jonc

--------------------------------------------------------------
    Olympus C-740 + Statyw

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ad2. Tak to jest dolegliwość Cyfraków. Dużo trudniej jest uzyskać małą głębię ostrości, choć 740 nie jest aż taka zła w tym temacie. Ustawiasz ją przesłoną i właśnie zoomem. Pozdrawiam
    Eli (C740+128MB+v754u-84)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Przyłączam się do pytania co do kwestii prawnych, również mnie to interesuje.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    mnie też kwestje prawne interesują, może jednak ktoś coś wie na ten temat?
    Olympus Camedia 745 UZ
    Nikon D50 + osprzęt

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Prawo do fotografowania

To raczej trudny temat dla prawników - sami nie potrafią jasno nic stwierdzić. Same teorie i różne wersje. Nic konkretnego.
    Odsyłam do strony gdzie ktoś zajął sie tą sprawą:
    http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/b...link=zakaz.htm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska