Witam, jesli te pytania pojawialy sie na forum przepraszam ale nie udalo mi sie znalesc na nie odpowiedzi....
1. Ostatnio spadl mi dekielek/zaslepka od obiektywu do olka-740 i sie zepsul. no i tu pojawia sie problem, pochodzilem po wielu sklepach w krakowie i nikt tego nie ma. Przegladajac sklepy internetowe nie natrafilem na niego, natomiast znalazlem dekielek do olympusa 700 i 720 ? Czy to jest ten sam co w olku 740? Nie chce kupowac zanim sie nie upewnie.
2. Jak to jest z osiagnieciem rozmytego obrazu w cyfrakach, (cos ostre, a reszta lekko zamazana), potrafie cos takiego osiagnac ale tylko przy zoomie tak na ok 140 mm. Czy w lustrzankach tradycyjnych przy obiektywach szerokokatnych tez jest trudniej uzyskac taki efekt? jak przy obiektywach waskokatnych, lub tele? Czy jest to poprostu dolegliwosc cyfrakow?
3. Teraz kwestia prawna :P Kolega ostatnio jechal sobie pociagiem, i do jego przedzialu wpadl pocisk z jakiejs starej strzelby misliwskiej. Otrzywiscie pociag zatrzymano wezwali policje. Kolega mial aparat wiec zaczal pstrykac zdjecia, policjancji poprosili go o legitymacje dziennikarska (nie ma), wiec pod grozba mandatu wzieli i przeswietlili mu film w aparacie. I teraz jak to jest takie prawo? gdzie moge szukac co mi wolno fotografowac i kiedy?
4. I ostatnie pytankokozystam do obrobki zdjec z photopaina 8.0 (poprostu tego mam legalnie, i nie chce zabardzo instalowac lewego oprogramowania, a na inne mnie nie stac ;( ) I teraz tak jak oddaje zdjecia do fotolabu, zmieniam jego rozdzielczosc na 300 dpi, (opcja zmien rozmiar/rozdzielczosc) czy do tego musze zaznaczyc opcje zachowaj rozmiar oryginalny? (zdjecie jest pozniej mniejsze niz poczatkowo-cm, jak nie zaznacze wielkosc-cm nie zmienia sie). I jak powiekszysc zdjecie, tak aby moc je w miare spokojnie zaniesc do fotolabu tak aby zrobic wieksza odbitke bez duzej straty jakosci?
Dzieki z gory za odpowiedzi, mam nadzieje ze nie popelnilem jakiegos strasznego bleduJeszcze przepraszam, ze nie umiescilem tego jako pare pytan ale nie chcialem zasmiecac forum, ani tez zabardzo niewiedzialem gdzie niektore pytania kierowac.
pozdrawiam serdecznie,
Jonc
--------------------------------------------------------------
Olympus C-740 + Statyw