Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 76

Wątek: Fuji S9600-czy lustrzanka ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tyrkand Zobacz posta
    Miałem S9600,to straszna padlina.Odetchnąłem gdy udało mi się go sprzedać za pół ceny.Od tej chwili firma fuji dla mnie nie istnieje.Poczytaj na forum fujifilm Klub Polska co o nim piszą i jakie są z nim problemy.Nie łapie ostrości,zdjęcia są rozmydlone,psuje się wyłącznik,odkleja się guma na uchwycie,okropne szumy w postaci czarnych kropek.Niektórzy zagorzali zwolennicy tego modelu piszą,że to dobry aparat
    tylko trzeba nauczyć się nim posługiwać i najlepiej robić kilka ujęć tego samego motywu ale z różnymi ustawieniami.To chyba jakaś kpina.Oszczędź sobie rozczarowań i zapomnij o fuji w końcu fotografowanie to ma być przyjemność a nie walka ze sprzętem.
    Aaaa... gdzie takich idiotyzmów się naczytałeś?
    Jako użytkownik (nadal, ale niedługo sprzedam) s6500fd muszę trochę spraw naprostować:
    - s6500 i s9600 nie są dla ludzi, którzy chcą używać auto, pokazują pazury w trybach PASM,
    - czarne kropki - pierwsze słyszę,
    - nieostro - ponoć s9600 jest mniej ostry niż s6500 i to może być fakt,
    - wyłącznik - w s9500 się psuł, w 9600 chyba nie,
    - guma - u mnie się nie zepsuła przez ponad dwa lata, aparat jest cholernie mocny,
    - szumy - ogólnie oba aparaty szumią nieco mniej niż zazwyczaj kompakty (aczkolwiek mają swój wiek i zaczynają już ustępować pola nowym wynalazkom ), ale najlepiej radzą sobie w trybie RAW, gdy odszumia się ręcznie,
    - mają bardzo dobre DR na ISO100, można spokojnie wyciągać z cieni np. pozornie całkiem czarne drzewa na widoku,
    - łapanie ostrości - 9600 jest jednym z szybszych pod tym względem kompaktów.
    Podstawowa zasada: NIGDY na aparatach Fuji nie używać AUTO, bo auto za mocno podbija ISO i stad szumy. Oczywiście jak porównasz do lustrzanki, będzie mniej ostry, bardziej zaszumiony, ale to chyba jasne.
    Jak masz wątpliwości co da się z 6500/9600 wyciągnąć zobacz zdjęcia ludzi z wątków na forum cyberfoto, a nie słuchaj narzekaczy, którym nie chce się nawet przeczytać instrukcji aparatu.
    Na forum fujiklubu 9600 i 6500 są bardzo cenione.
    http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=2167 - polecam ten wątek. Nadal pozostają to jedne z najlepszych hybryd na rynku.

voovoo2, twój znajomy pewnie robi zdjęcia na auto.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 1.09.08 o 13:26
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Wtrącę swoich parę słów. Jeśli nie chcesz wychodzić po za szkła kitowe nie pakuj się w sony. Za większe pieniądze owszem (mają bardzo dobrą 50tkę 1.4, 100/2.8 makro...), ale kit 18-70, jak i 16-105 oraz 18-250 to bardzo "plastikowe", rozchwiane, wsysające śmieci i w większości swoich ogniskowych bardzo nie ostre szkła. Wiem, bo używam i Olympusa i Sony.
    W wypadku zestawu z kitem Olympus lub Pentax. A, że w zasadzie wszystkie systemy to 'jeden diabeł' idź do sklepu, pomacaj i wtedy zdecyduj (kiedyś bez macania kupiłem e410, ale po obejrzeniu oddałem ze względu na kształt).

Awatar azet
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że często przy wyborze aparatu bierze się pod uwagę wyłącznie jakość zdjęć a zapomina/niedocenia wygody użytkowania sprzętu. Pod tym względem kompakt z dużym zoomem jest nie do przebicia. Szczególnie podczas fotografowania dzieci, które z natury lubią się szybko przemieszczać i raz są blisko, raz daleko.

No ale jakość fot z lustrzanki o niebo lepsza.
    Oczywiście można do lustrzanki kupić obiektyw zapewniający taki zakres ogniskowych jak w kompakcie z dużym zoomem, no ale to już znaczny koszt się robi.

pozdrawiam
    azet
    e-510 + ZD14-42 + ZD40-150 + DCR250

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez azet Zobacz posta
    Wydaje mi się, że często przy wyborze aparatu bierze się pod uwagę wyłącznie jakość zdjęć a zapomina/niedocenia wygody użytkowania sprzętu. Pod tym względem kompakt z dużym zoomem jest nie do przebicia. Szczególnie podczas fotografowania dzieci, które z natury lubią się szybko przemieszczać i raz są blisko, raz daleko.
    Niekoniecznie. Ergonomia lustrzanek jest zazwyczaj znacznie lepsza, o ile człowiek nie opiera się wyłącznie o tryby automatyczne.
    Zmiana ISO w mojej hybrydzie Fuji to grzebanie po menu, korekta ekspozycji wymaga trzymania przycisku i klikania innymi przyciskami (nie ma pokrętła), AF działa za wolno na szybko przemieszczające się dzieci, już lepiej mieć stałkę i za nimi biegać.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

ergonomia

"zazwyczj "
    mam c-8080 i e-510
    ten pierwszy pod wzgledem ergonomii bije 510 na głowę !!
    cały ogrom klawiszy funkcyjnych rozmieszczonych w ten sposób , ze po 2 tygodniach moje palce same trafiają w odpowiedni przycisk
    po zakupie pierwszej lustrzanki (E-500) nie mogłem sie dostosowac , teraz jest juz lepiej
    c-8080 poza wolnym łapaniem ostrości , moim zdaniem nie odbiega jakością zdjęć od 510
    idac na spacer czesciej mam ze sabą 8080 niż 510 ze względu na uniwersalność
    pozdrawiam
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_kola Zobacz posta
    Moim skromnym zdaniem powinieneś wybrać jakąś hybrydę. Jeśli pstrykasz rodzinę i wakacje to podejrzewam, że będziesz to robił na auto a to nie zapewni Ci raczej tak dobrych zdjęć. W Olku (510) będziesz miał sporo przepałów i większość pewnie podobnie będzie reagowała.
    Sama lustrzanka super zdjęć nie robi, trzeba nad tym trochę posiedzieć
    E-510 kupiłem ze dwa miesiące temu i jestem szczęśliwy w 80 %. Skłonność do przepałów jest denerwująca. Aby zmniejszyć nedogodność małej rozpiętości tonalnej trzeba pracować w RAW-ach co nie musi Cię bawić gdy do obróbki będziesz miał kilkaset zdjęć z wycieczki. Zastanów się nad dobrą hybrydą przecież nie musi to być koniecznie Fuji.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Wykrecik napisał:
    "Nie przesadzajmy. Fuji to dobra marka. Hybrydy typu s5500. s5600, s5700 - są bardzo udane. Sam fotografowałem kiedyś s5600 i s5700. Spokojnie mogę polecić ten pierwszy. Ma full manual i spokojnie może posłużyć do nauki fotografii"
    Może inne modele fuji są trochę lepsze od s9600 ale ten model to porażka.
    Jeżeli chodzi o manual to wszyscy na forum fuji podkreślają,że na tym programie nie da się zrobić zdjęcia.Jeżeli chodzi o lustra to fuji wpuściła na rynek chyba tylko jedno-s5 pro.To dość marny dorobek.Przeczuwam kryzys
    tej firmy,przynajmniej w produkcji aparatów fotograficznych.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    S5Pro, drogi kolego, to już kolejna odsłona bardzo udanej serii lustrzanek Fuji, które w rozpiętości tonalnej nie mają sobie równych. Widać nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tyrkand Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o manual to wszyscy na forum fuji podkreślają,że na tym programie nie da się zrobić zdjęcia.
    Totalna bzdura, nie wiem skąd to wziąłeś, chyba nie czytasz tam wątków ze zrozumieniem.
    Na auto w 9600 się zdjęć nie robi (ze względu na skłonność do znacznego podbijania ISO), ale tryby PASM są świetne. 9600 ma też lepszą ergonomię niż mój okrojony 6500.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Magnesus napisał:
    "Aaaa... gdzie takich idiotyzmów się naczytałeś? "
    Magnesus nie obrażaj ludzi.O "idiotyzmach" jak to nazwałeś wypowiadają się
    ludzie na forum fuji.Niektóre przypadki o których piszę odczułem na własnej skórze.Widzę,że należysz do grona wielbicieli tego modelu a ja wręcz przeciwnie.Wypowiedziałem swoje zdanie w tym temacie bo chcę innym oszczędzić wielu rozczarowań.Przy tym nikomu nie wytykam idiotyzmów i nikogo nie obrażam.Miałem ten model i byłem z niego bardzo niezadowolony a
    nie jest to pierwszy cyfrak w moim życiu.Jeżeli ktoś chce robić kilka ujęć tego samego motywu w nadziei,że któreś wyjdzie to jego sprawa.W moim przypadku nie ma na to czasu.A jeżeli jest tryb AUTO który nie działa to poco w ogóle tam jest.Dla ozdoby?Kończę ten temat a wybór pozostawiam osobom
    zainteresowanym.
    P.S.
    Sprostowanieisząc wcześniej,że na manual nie da się robiĆ zdjęć popełniłem błąd.Oczywiście chodzi o AUTO.
    Ostatnio edytowane przez tyrkand ; 2.09.08 o 11:26