Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Samsung DIGIMAX PRO815 czy Fuji FinePix S9600 ?

Mieszka w
    pl
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Samsung DIGIMAX PRO815 czy Fuji FinePix S9600 ?

Witam
    Mam do Was ogromną prośbę, pomóżcie wybrać mojemu koledze aparat robiący przyzwoitej jakości zdjęcia za rozsądną cenę (na sam aparat może wydać 1800-1900 zł brutto). Aparat ma być nowy i najprawdopodobniej zakupiony zostanie w sklepie internetowym.
    Namawiałem go na lustro Olympusa ale w jego przypadku cena stanowiła największy problem. Kolega jest początkującym pstrykaczem fotek tak więc zaawansowany kompakt powinien mu wystarczyć. Aparat chce zabrać do Norwegi i w czasie wolnym od pracy ma uwieczniać na zdjęciach cudowne krajobrazy. Na pewno przyda mu się szeroki kąt i duży zoom. Jest on swiadomy niedoskonałości optyki w kompaktach.
    Ja troszkę poszperałem w internecie pomyślałem o tych dwóch aparatach podanych w tytule.
    Będę bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki.
    c-7070

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    zdecydownie wolałbym Fuji, cho ja osobiście zbadałem 6500. Samsung bardzo średnio mi się podobał...a Fuji jest naprawdę niezły. Używalne ISO 1600, szybki, dobra ergonomia, manualny obiektyw z szerokim kątem i dużym tele. Bardzo dobry sprzęt.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Z tych dwóch wymienionych Fuji będzie lepszym wyborem.
    A może warto zaczekać na nowego Olka.
    Sp-550
    Duży zoom, stabilizacja, i inne dodatki czynią z niego ciekawą propozycję.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Kup aparat firmy fotograficznej, a nie jakiś koreański mezalians.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Link do testu s9600: Test Fuji s9600.

s9600 jest bardzo przyzwoitym aparatem. Fuji zdecywowanie będzie oferować lepszą jakość zdjęć i wygodniejszą obsługę (np. pierścienie na obiektywie zamiast guziczków) od wymienionego Samsunga.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    To Fuji z tego co czytalem prezentuje sie calkiem dobrze. Na samplach z 6500 (to chyba ten sam obiektyw, jesli nie, poprawcie mnie) widac co prawda beczke na szerokim kacie, ale w tym segmencie tak bedzie, w koncu to spory zoom. Samsung ma ogromny zasieg, ale nie ma stabilizacji, wiec dlugi koniec moze byc malo uzyteczny. Fuji wydaje sie byc calkiem sensownym aparatem. Znalazlem takie porownanie 9500 z 9600 pod wzgledem jakosci obrazu http://forums.dpreview.com/forums/re...9600+test&qf=m
    Cos ciezko jest znalezc testyt 9600, ale znalazlem taki oto test 9500 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1796
    Jesli chodzi o Samsunga, to co nieco mozesz poczytac tu http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3697&p=7 Mozna sie tam min. dowiedziec, ze Samsung ma wysokie szumy juz przy ISO 200-400 i w slabszych warunkach oswietleniowych gubi sie przy ostrzeniu. Oceniaja go w miare dobrze, ale na fotopolis jeszcze nie widzialem, by jakis aparat ocenili naprawde zle...
    Jesli chodzi o cene, to oba aparaty chodza po okolo 1800zl, wiec o tym parametrze w kontekscie porownania tych dwoch modeli mozna zapomniec.
    Najlepiej niech twoj kolega pojdzie do sklepu i sprawdzi, ktory aparat mulepiej lezy w dloni, ktory jest badziej intuicyjny, ma lepsza ergonomie, jest dla niego lepiej wywazony. Jesli bedzie pstrykal sporo zdjec, to bedzie to parametr majacy dla niego znaczenie. Jesli tylko czasami, a aparat glownie bedzie wisial na szyji, to nie ma to juz tak duzego znaczenia.
    Mam nadzieje, ze pomoglem i twoj kolega nie kupi zle

EDIT: Aha, Fuji ukryl sie pod krypotnimem 9100, dlatego nie moglem znalezc Na dpreview znalazlem wlasnie troche opini uzytkownikow fuji. Warto poczytac, mozna sie z tego sporo dowiedziec. http://www.dpreview.com/reviews/read...i_finepixs9100

P.S. Zmiana ogniskowej pierscieniem jest bardzo wygodna, bo wymusza stabilne ustawienie dloni. Jesli pierscien chodzi dobrze, to jest t ez precyzyjniejsz niz guziczkami. Poza tym, przy ciezszym aparacie trzymanie go obiema rekami za korpus jest mordercze, bo obiektyw bedzie przewazal. Kiedys focilem KM Z5, ktorej trzymac za obiektyw nie mozna bylo (mialem zalozona tuleje na obiektyw, ale miala za mala srednice, by dalo sie ja trzymac wygodnie) i trzeba bylo trzymac obiema dlonmi za korpus. Malo stabilna pozycja. Ustawienie takie jak w lustrzankach (jedna reka na obiektywie) jest o niebo lepsze.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    pl
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Bardzo dziękuję za pomoc. Najgorszę jest to, że on nie ma czasu na zapoznanie się z aparatem gdyż jest już w Norwegii. Aparat dostarczy mu jego dziewczyna (czas na zakup do 12 lutego 2007)
    Na inne modele też nie może czekać. To już wiadomo, ze dostanie Fuji
    Bardzo jestem Wam wdzięczny. Ukłony w Waszym kierunku
    c-7070

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    a ja sobie chwalę Pro 815. naprawde malo mu można zarzucić oprócz marki

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Macałem te likeDSLRy i bardziej przypadł mi do gustu Samsung. Co prawda Fuji jest bardziej podobny do typowych lustrzanek i robi nieco ostrzejsze zdjęcia, ma mniejsze mory,szumy przy przy zwiększonym sygnale/ ekwi ISO/ , ale Samsung np. oddał bardziej realne barwy mojego samochodu niż Fuji, a kolor mojego auta jest dla mnie testem na jakość oddania barw przez aparat. Samsung ma też większy zakres ogniskowych, lepszy,choć nie odchylany LCD i jest przyjemniejszy w dotyku.Fuji to znakomita marka, ale w tym przypadku PRO815 spokojnie może konkurować z S9500/9600, ma swoje zalety i fotografowanie nim jest czystą przyjemnością.Jak zwykle wybór zależy od przyszłego użytkownika, czyli pójścia do sklepu i przeprowadzenia choćby krótkiego testu.