Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 201

Wątek: 5D i E3 (FF i 4/3) - doświadczenia

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Miales 50/2? Co portretujesz, ze jest dla Ciebie za wolne? Frisbujące psy z łatwością łapie, nie wiem, moze Ty masz szybsz obiekty...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    ?? ?

Ehh. Ty nadal nie rozumiesz, ze sa ludzie, ktorzy nie chca tego superhiperextramegacudownego fulfrejma tylko kropa i jasne / tanie / dlugie tele. 50-200, 70-300... Ehh. Albo kompaktowosci. E-3 wcale nie jest jakas wielka bestia... Rozmiary mniej wiecej jak konkurencyjne puszki, a i trzyma sie lepiej niz np. C30d...

W rozsadnych granicach.. Zaraz bedzie narzekanie, ze E420 jest wielkie, a kompakty takie male... Przeciez 4/3 mialo byc male...

IMHO przestan porownywac, rob zdjecia i ciesz sie sprzetem... Bo jaki by nie byl, jest fajny i robi zdjecia.
    Zuiko 50 f/2 miałem, a jakże. Szkiełko byłoby bez wady gdyby nie jego powolność.
    Z E3, owszem, śmiga (próbowałem). No, może nie śmiga, ale chodzi całkiem szybko i pewnie. Oczywiście wolniej od 14-54 ale dostaje z E3 takiego kopa, że od kiedy w sklepie go przypiąłem do tego body, od razu zachciałem E3 (plus duże wrażenie z wizjera). Od tego się zaczęło porównywanie z FF, więc chyba wychodzi na to że 5D mam przez 50 f/2.

Z E500 pięćdziesiątka Zuiko to wolny żółw, na dodatek się myli niejednokrotnie i wtedy z upodobaniem jeździ po całym zakresie, czasem kilka razy. Ruchliwemu 2-latkowi portretu się nie zrobi. Znajomi też czasem się irytowali gdy przymierzałem się do portretu a makro jeździło, jeździło...

C ma praktycznie w większości szkieł USM. Czy to stałka, czy zoom, czy makro, czy tele, czy szeroki kąt - większość ma całkiem szybki lub szybszy AF dzięki USM. To PLUS. Zuiko dopiero rozpoczął przygodę z SWD.

E3 nie jest wielka bestia, rozmiary mniej więcej jak konkurencyjne puszki (jak sam napisałeś). Tylko co Olympus obiecywał w 4/3 - mniejsze szkła i mniejsze body. System miał być mniejszy oferując to samo co większa konkurencja. Gdyby zrobili E3 wyraźnie mniejszym, byłby bardziej konkurencyjny. A tak? Body takie samo jak w FF, a matryca 4 razy mniejsza...
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta

E3 nie jest wielka bestia, rozmiary mniej więcej jak konkurencyjne puszki (jak sam napisałeś). Tylko co Olympus obiecywał w 4/3 - mniejsze szkła i mniejsze body. System miał być mniejszy oferując to samo co większa konkurencja. Gdyby zrobili E3 wyraźnie mniejszym, byłby bardziej konkurencyjny. A tak? Body takie samo jak w FF, a matryca 4 razy mniejsza...
    Hehe i tutaj Cię już nie rozumiem -->sam sobie zaczynasz zaprzeczasz Najpierw piszesz, że E-3 nie odstaje zbytnio od 5D a ciągle płaczesz o mniejsza matrycę.. To fakt niektóre szkiełka nie są demonami syzbkości ale jak ostatnio w sklepie testowałem sobie ZD50 zastanawiałem się na co to ''jojczenie'' jak AF śmigał naprawdę dobrze. A ja osobiście nie widzę potrzeby posiadania szybszego szkiełka do portretu...chyba że zamierzasz stałką robic szybką reportrerkę to życzę miłej zabawy PS. Dog Master to kobieta nie ''ON'' Pstrykajmy zdjęcia i nie marnujmy czasu na marudzenie

Pozdrawiam;MicSzu.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Bo wiekszość chciała duzego body? Wygodengo w operowaniu.

A szkiełka są małe (poza 35-100) porównaj sobie wagowo i rozmiarowo 300 canona z zuiko 150, czy 300zuiko z 600canona!

Czy chocby 50-200 z... hmm 100-400

szkiełka pod FF albo znacząco wieksze i cięższe, albo znacznie ciemniejsze... a najczęściej to i to.

Zarzut, ze e-3 jest za duży jest bez sensu, możesz oczywiście podpinać 90-250, czy 150 pod e400... ale hmm ja dziekuję za taką ergonomie
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Gdyby zrobili E3 wyraźnie mniejszym, byłby bardziej konkurencyjny. A tak? Body takie samo jak w FF, a matryca 4 razy mniejsza...
    Pitolicie Hipolicie. Pewnych rzeczy nie da się zminiaturyzować. Tak jak np. z klawiaturą - można zrobić komputer wielkości pudełka od zapałek, ale to jest bez sensu. Bo nie da się z niego wygodnie korzystać (vide palmtopy).

Podobnie z aparatami. E-3 jest w sam raz - ani za duży, ani za mały.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zuiko 50 f/2 miałem, a jakże. Szkiełko byłoby bez wady gdyby nie jego powolność.
    Z E3, owszem, śmiga (próbowałem). No, może nie śmiga, ale chodzi całkiem szybko i pewnie. Oczywiście wolniej od 14-54 ale dostaje z E3 takiego kopa, że od kiedy w sklepie go przypiąłem do tego body, od razu zachciałem E3 (plus duże wrażenie z wizjera). Od tego się zaczęło porównywanie z FF, więc chyba wychodzi na to że 5D mam przez 50 f/2.

Z E500 pięćdziesiątka Zuiko to wolny żółw, na dodatek się myli niejednokrotnie i wtedy z upodobaniem jeździ po całym zakresie, czasem kilka razy. Ruchliwemu 2-latkowi portretu się nie zrobi. Znajomi też czasem się irytowali gdy przymierzałem się do portretu a makro jeździło, jeździło...

C ma praktycznie w większości szkieł USM. Czy to stałka, czy zoom, czy makro, czy tele, czy szeroki kąt - większość ma całkiem szybki lub szybszy AF dzięki USM. To PLUS. Zuiko dopiero rozpoczął przygodę z SWD.

To moze miales lichy egzemplarz i wyjatkowo szybkie dziecko... Moja smiga, z E-330.

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Czy chocby 50-200 z... hmm 100-400
    No wlasnie, nie za bardzo jest do czego porownac...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Olympus zrobil E3 gabarytowo tak... aby wygladal na aparat dla profesjonalisty.

Przy dobrych checiach... mozna zminiaturyzowac wiele rozwiazan
    i zrobic taki maly E3 wielkosci E-510 ale kto by powaznie
    potraktowal taki sprzet przez profesjonalistow.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jeszcze kwestia wygody... Miedzy E-5X0 a E-3 jest znaczna imho roznica.
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Jeszcze kwestia wygody... Miedzy E-5X0 a E-3 jest znaczna imho roznica.
    na korzyśc którego?
    Pominąwszy guzikologię, która w E-3 jest o niebo lepsza to rozmiarowo pasuje mi bardziej E-510.
    Mniejszy, poręczniejszy

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Guzikologia i wygoda trzymania. Mi baaardzo podchodzi E-3...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    Opyl futrzaka i będzie na E3 I tak do Ciebie wróci
    Po ostatnich warsztatach- mam uczucia ambiwalentne wobec E3.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra