Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 201

Wątek: 5D i E3 (FF i 4/3) - doświadczenia

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

5D i E3 (FF i 4/3) - doświadczenia

Po wahaniach, sprzedałem wszystkie graty 4/3 (z żalem) i korzystając z podróży do USA kupiłem zestaw 5D + 17-40 + 70-200 + Metz AF-58.
    Moje spostrzeżenia po 2 tygodniach użytkowania:

- 5D to przyzwoity aparat, solidna budowa, fajny wizjer, sterowanie pod przyciskami (intuicyjne), jakość obrazu w porządku, szumi dużo mniej od posiadaniego poprzednio E500
    - ten wizjer to przyjemność
    - 5D to spory kawałek aparatu, co skutkuje tym że mój obecny zestaw wypycha maksymalnie Lowepro Slingshot 200, a poprzednio E500 + 3 obiektywy zajmowały mniej miejsca, chyba muszę dokupić torbę
    - obiektywy L-ki są solidne, z magnezową konstrukcją, cenię sobie konstrukcję która nie zmienia rozmiarów podczas zoomowania, Zuiko z serii PRO wydają się przy nich delikatniejsze (i lżejsze)
    - Zuiko optycznie są naprawde dobre, nawet w porównaniu do L-ek (wineta, spadek ostrości na brzegu, zniekształcenia szerokiego kąta), naprawdę szkła to najsilniejsza rzecz w systemie 4/3
    - system czyszczenia matrycy w Olkach to jest to, 5D po dwóch tygodniach fotografowania Stanów ma już kurz na matrycy (cholerny pyłek kurzu pojawił się centralnie już po tygodniu, widać go na zdjęciach nieba)
    - dynamikę większą ma 5D, bez dwóch zdań
    - łatwość uzyskania płytkiej GO w portretach w 5D, nawet zoomy f/4 oferują ładne rozmycie, nie mogę się doczekać zakupu stalek =<f/2 lub nawet f/2.8 (których Canon ma spory tam wybór)
    - AF jest szybki, szczególnie że obiektywy mają USM
    - praktycznie można nie korzystać z dużego LCD mając wszystkie ustawienia na małym i na pasku w wizjerze
    - lampa Metza pracuje bezproblemowo, a drugi palnik czasem się przydaje (świetna alternatywa dla FL-50)
    - 5D także szumi, ISO 1600 takie gładkie wcale nie jest

Po doświadczeniach z 5D nie raz zastanawiałem się czy lepszym zakupem nie byłby E3. Wizjery podobne, czasem przydałby sie odchylany LCD (wysoko podniesiona głowica statywu, kadrowanie nisko nad ziemią), a już pancerna budowa z czysczeniem matrycy byłaby samą radością.

E3 jakością obrazu bardzo nie odbiega od matrycy w starej technologii jaką ma 5D.
    W wakacyjnych fotkach z reguły zależy nam bardziej na dużej GO, więc akurat tu przewagę ma 4/3 (krótsze czasy). Szczególnie że zoomy są z reguły jaśniejsze o 0,5-1EV. Widoczki i tak jedzie się na f/11-f/22, a polar dodatkowo zabiera światło i czasy rosną niebezpiecznie. Zaletę 5D pokaże w portrecie, po założeniu jasnej stałki.

Zuiko 7-14 f/4 bije na głowę Canonowe 17-40L f/4.
    17-40 potrafi ostro rozciągnąć na bokach obiekty, zjechać na brzegach z ostrością i porządnie abberować wśród gałęzi sekwoi na tle nieba. Nawet 11-22 lepiej się sprawuje (nie uwzględniając szybkości USM w Canonie i lepszej budowy), ale jest sporo węższy.
    Mimo to gdby nie szerokość 17-40 to nie złapałbym w całości ani drapaczy chmur, ani sekwoi...
    Za to Canonowy 70-200 f/4 IS USM to zacne szkiełko i nie ma co wstydzić się szkiełek Zuiko.

W mojej podróży wolałbym E3 + 7-14 + 12-60 + 50-200 + FL-50, choć taki zestaw byłby droższy od 5d + 17-40L + 70-200L + Metz AF-58 i przekraczał już mój założony tego lata budżet na foto. E3 śmiało może stawić czoła 5D. Pytanie co pokaże następca 5D i jak daleko nowe FF odskoczą od obecnych możliwości 4/3?

Wniosek - nie jest jeszcze z 4/3 tak źle jak plotka głosi.
    Chyba dokupię sobie E420, jeśli Olek wypuści więcej naleśników.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No, to w końcu przestaniesz narzekać na ceny OLKA... FF na pewno jest przydatne, ale niekoniecznie komfortowe w wydaniu z napisem 5D. D700 będzie ciekawszy o ile żółci nadgonią ze stałkami.

piotrek204
    Gość
    Ladny zestaw.
    Brak odkurzacza to faktycznie obcnie najwieksza wada 5D, duzo osob na to narzeka.

Jak oceniasz ostrosc golego rawa olympusa vs 5D?

To ze 5D odstaje w niektorych konkurencjach nie dziwi, ten sprzet ma 3 lata

P.S. Co do D700, trzeba pamietac ze kosztuje 2x tyle co 5D
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 25.07.08 o 15:39

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ale miał Olek szanse, gdyby E3 był tańszy gdy zamawiałem 5D na B&H
    swoją drogą, FF aż takie magiczne nie jest (przynajmniej na wakacjach, gdy potrzebujemy raczej dużej GO a nie małej i 4/3 tu szumy nadrobi krótszym czasem)
    co do portretu, to co innego (mam już przedsmak przy tele i f/4, a na jesieni sprawię sobie jakieś f/2, f/1.8 lub f/1.4)

co do cen Olka, nadal jest droższy, bo telekonwenter ma droższy, 50mm droższe, stałek mniej... z drugiej strony, co by nie mówić, optycznie wypada (z reguły) lepiej
    czy to kwestia innego wycinka z koła obrazowego, czy mniejszej matrycy, czy może jakości obiektywów... matrycą wszystkiego się nie nadrobi...

jakieś e-4xx pewnie kupię, bo jak miałbym dać podobną cenę za lepszy kompakt Panasonica czy Ricoha, to wolę i tak lustrzankę
    A 5D jest spore i wszędzie go nie zabiorę. Choć oprócz SSW niewiele mu brakuje.

Awatar _hawk_
    Mieszka w
    Kattowitz
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta

- 5D to przyzwoity aparat, solidna budowa, fajny wizjer, sterowanie pod przyciskami (intuicyjne), jakość obrazu w porządku, szumi dużo mniej od posiadaniego poprzednio E500
    Troche mnie tylko zastanawia dlaczego porównujesz tego Canona do jakby nie było amatorskiej konstrukcji jaką jest E-500?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Widoczki i tak jedzie się na f/11-f/22, a polar dodatkowo zabiera światło i czasy rosną niebezpiecznie. Zaletę 5D pokaże w portrecie, po założeniu jasnej stałki.

Kto tak jedzie? Wiesz co to jest dyfrakcja światła na listkach przysłony i jaki ma wpływ na obraz?

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Piotr_0602 pamiętam twoje wypowiedzi przed zakupami. Olek nie miał szans, Ty chciałeś po prostu kupić FF. No chyba że by Ci dali E-3 za darmo, no to taką mieli szansę. Cieszy mnie jednak, że starasz się podsumować zdobyte doświadczenie w miarę obiektywnie. I tak nawiasem mówiąc cena się trzyma ale z lampą FL50R, co daje w sumie cenę 40D za body. Jeżeli we wrześniu jeszcze spadnie, to nie wiem kto będzie narzekał dalej. Podsumowując zgadzam się z Tobą całkowicie. Jeśli portrety i papierowa GO to w 4/3 będzie ciężko z tym, ale wszystko inne tak. Jakość obrazowania ciągle się też poprawia i na amatorskie pstryki wystarczy
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Do do wartości przesłony

Przy f/11 na FF jeszcze dyfrakcja nie szkodzi. To w 4/3 gdzieś f/9 jest wartością graniczną, FF ma ją przesuniętą. Czasem jednak używam i f/22 a wtedy kurz z matrycy wyłazi na zdjęcie.

Co do porównania z E500
    Używałem go, więc porównuję do nowego nabytku. E500 kupowałem w Polsce w pierwszym roku jego sprzedaży, a 5D w USA pod koniec produkcji - cena w PLN byłaby nawet porównywalna. Konstrukcje matryc mają z podobnego okresu (5D pojawił się po 20D). Co do body - cóż, nie ma co porównywać (choć E500 ma zalety - wagę i rozmiary). Do E3 porównywalny, miałem oba w rękach, kilkakrotnie podchodziłem do E3. Robi nieco lepsze wrażenie od 5D, jest nawet jakby cięższy.

Co do RAWów.

Nie zdążyłem się jeszcze pobawić porządnie na kompie z plikami (dopiero co wróciłem i odrabiałem zaległości w pracy)

na oko - 5D ma w RAWie większy zapas niż ORF na korektę ekspozycji, więcej się wyciągnie
    w ORF łatwiej wypalić światła
    dołączony soft Canona robi lepsze wrażnie od Olkowego (na razie nic innego nie próbowałem, ale podejrzewam że ogólnie więcej softu lepiej sobie radzi z C niż O, z powodu popularności)
    w 5D mamy znośne wyższe ISO, ale plotka jakoby 5D nie szumiał nie jest prawdziwa
    ISO 1600 to już spory szum (ponad oczekiwania), a nowe Olki szumią ładniej (bardziej analogowo), choć może więcej

Będę miał więcej czasu, to może pobawię się w analizy. Jeszcze nie przerobiłem na JPG wszystkich zdjęć (robiłem tylko RAW, trochę z powodu nieznajomości nowego sprzętu, trochę na zapas bo daleka podróż i szkoda straconych z powodu błędów ujęć), zapchałem blisko 10GB kart.

Nie taki zły E3

Najgorzej mnie wnerwia ten kurz. Z Olkiem nie znałem pojęcia "ręczne czyszczenie matrycy", a tu od razu zamówiłem na wszelki wypadek swapsy i inne ustrojstwa, ale nie spodziewałem się że tak szybko będę musiał ich użyć. Przy f/22 mam już na zdjęciach nieba jakieś kurzowe plamki. Normalnie bałem się zmieniać obiektywy na pustyni, a z Olkiem bez strachu zmieniałem na plaży. Specjalnie kupiłem obiektywy które nie rozciągają się przy zoomowaniu (żeby nie pompowały brudów), zmieniałem ostrożnie a i tak matrycę trzeba będzie czyścić. Co by było gdybym używał stałek i zmieniał cześciej?
    Choć mimo kurzu aparat to kawał dobrego jakościowo sprzętu. Bez nadmiernych fajerwerków, ale dobrze robi swoją robotę. Wyjątkowo długo działa na jednym akumulatorku. Starcza na bardzo długo (może to kwestia tego że nie ma wbudowanej lampy). Myślę że długo mi posłuży i bez obaw, że system będzie istniał, mogę jeszcze dokupić szkiełek pod FF.

Swoją drogą, doceniam teraz E3. Na tradycyjne wakacyjne wyprawy byłby to chyba najlepszy aparat. Z reguły focimy wtedy na zewnątrz, więc dramatycznie światła nie brakuje (wystarczą niższe ISO), ewentualnie statyw. Chcemy mieć na zdjęciach miejsca gdzie jesteśmy, więc większa głębia GO pożądana (przy FF duże wartości przesłony i tak wydłużą nam czasy lub wymuszą niepotrzebnie wyższe ISO). Masa szkieł (bo nie body) z E3 mniejsza. No i odpada zmartwienie o kurz, deszcz oraz o pyłki ma matrycy przy zmianie obiektywów. Dynamikę można częściowo uzupełnić filtrem połówkowym. A i szkła potrzebują polarów o mniejszej średnicy niż Canonowe L-ki (polar Marumi 77mm trochę mnie kosztował, całe szczeście że 70-200 ma tą samą średnicę co 14-54). Odchylany LCD by się przydał, no i każde szkiełko ma stabilizację.
    E3 jest niedoceniany. Być może D700 by zjadł E3 na śniadanie (za jaką cenę), ale z 5D śmiało może powalczyć.

Całkiem nie przekreślałem E3 przed zakupem. Z 10 razy w sklepach oglądałem jeden i drugi aparat, obok siebie. Brakowało mi do E3 szerokiego kąta (na typowch wakacjach bardziej sie przydaje niż długie tele). 11-22 było za wąskie (szczególnie niewiele dawało w porównaniu do 12-60), 9-18 nie ma jeszcze a zestaw z doskonałym 7-14 był zdecydowanie za drogi, bo albo kosztował krocie, albo skreślał z zestawu tele.
    Z perspektywy - FF wcale nie jest aż takie magiczne, a 4/3 do pewnych celów może być nawet lepsze. Gdyby Olek podciągnął się jeszcze nieco w matrycach i wypuścił coś do portretu z f/1.4 (w sensownej cenie) to byłoby już całkiem, całkiem.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 25.07.08 o 16:31

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cyba się nie rozumiemy. Spytam inaczej. Czy wiesz co to jest odległość hiperfokalna? W pewnych przypadkach a do nich należą widoczki używanie przysłony jest zbędne.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    E3 jest niedoceniany. Być może D700 by zjadł E3 na śniadanie (za jaką cenę), ale z 5D śmiało może powalczyć.
    Może i by zjadł w kwesti jakości obrazu i szybkości FPS ale też kwestia wyboru 3xE-3 czy też jedno D700 A co do Twojej wypowiedzi to cieszę, się że wreszcie zrozumiałeś że 4/3 nie jest takie beznadziejne za jakie je miałeś Oczywiście gratuluję nowego nabytku.

Pozdrawiam;MicSzu.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?