Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Adapter + obiektyw OM

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A moje zdanie jest takie ze warto spróbować. Sam posiadam E510 i dwa słoiki m42 i większość zdjęć pochodzi z tych szkiełek, kity grzecznie leżakują w torbie. Nie jest łatwo ustawiać ostrość ale zabawa i radość jak ci wyjdzie jest przednia mało tego jak ci nie będzie odpowiadało to możesz sprzedać z niewielką stratą.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Olej m42 i wejdź w system OM. Ja tak zrobiłem choć miałem sporo szpejów m42.

Jak kiedyś zachorujesz na analoga to będziesz miał szklarnię jak znalazł. Obiektywy OM są naprawdę znakomite. Dokupisz jakąś analogową puszkę i jedziesz z koksem.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

qbic
    Gość
    Fr3dzia: na E-510 ustawienie ostrości z LV + 10x powiększenie jest bardzo proste. Nie nadaje się to jedynie do zdjęć w ruchu.

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Fr3dzia: na E-510 ustawienie ostrości z LV + 10x powiększenie jest bardzo proste. Nie nadaje się to jedynie do zdjęć w ruchu.

Nie używam w ogóle LV, no może jedynie jak robie coś statycznego na statywie ale to bardzo bardzo rzadko.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Ja tam na manualne szkła nie narzekam, ładnie rysują, tylko cierpliwości trzeba. Bo pieniążki na to są prawie żadne
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Do zabawy M42 jak i OM są świetnym rozwiązaniem. Jeśli nie musisz się spieszyć, masz czas na ostrzenie, nie wymagasz od obiektywu posiadania sprzężenia z AF, to bardzo polecam. Sam mam adaptery M42 i OM wykorzystuje je z obiektywami o rozpiętości od 50 do 400 mm. Polecam także zakup jakiegoś dodatku pozwalającego potwierdzić ostrość, odpowiednia matówka z klinem i rastrem albo dandelion, nad którym rozpisują się w innym wątku. LV i ostrzenie "na ekran" będzie się sprawdzać jedynie w wypadku statycznych scen ze statywu. Jednak jeśli poćwiczysz (mając potwierdzenie ostrości lub odpowiednią matówkę) nawet w ruchu uzyskasz efekty podobne do obiektywów z AF.

Mieszka w
    Chybie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Do zabawy M42 jak i OM są świetnym rozwiązaniem.
    Sam mam adaptery M42 i OM wykorzystuje je z obiektywami o rozpiętości od 50 do 400 mm. Polecam także zakup jakiegoś dodatku pozwalającego potwierdzić ostrość, odpowiednia matówka z klinem i rastrem albo dandelion.
    Możesz z grubsza porównać te dwa systemy M42 i OM? Chciałbym kupić jakiś obiektyw z f<2 ogniskowa ok 50 (do puszki E-500). Orginały są troche poza możliwościami cenowymi więc myślałem własnie o tych systemach no i oczywiście adapter+dandelion. Nie wiem jednak który system wybrać. M42 daje większy wybór obiektywów ale OM daje chyba lepszą jakość. Jako urzytkowinik co byś polecił? Jakie są wady i zalety? No i jak się spisuje Olek z innym systemem?

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kubekirek Zobacz posta
    Możesz z grubsza porównać te dwa systemy M42 i OM? Chciałbym kupić jakiś obiektyw z f<2 ogniskowa ok 50 (do puszki E-500). Orginały są troche poza możliwościami cenowymi więc myślałem własnie o tych systemach no i oczywiście adapter+dandelion. Nie wiem jednak który system wybrać. M42 daje większy wybór obiektywów ale OM daje chyba lepszą jakość. Jako urzytkowinik co byś polecił? Jakie są wady i zalety? No i jak się spisuje Olek z innym systemem?

Przytoczę słowa Rafała 5 postów wyżej "Olej m42 i wejdź w system OM. Ja tak zrobiłem choć miałem sporo szpejów m42. " za 130-150 zł kupisz zuiko 50mm f1.8 do tego adapter za około 100 zł i masz świetne szkiełko. Tu możesz zobaczyć co to potrafi http://www.cyberfoto.pl/akt-portret-...a-str-10-a.htm

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fr3dzia Zobacz posta
    Przytoczę słowa Rafała 5 postów wyżej "Olej m42 i wejdź w system OM. Ja tak zrobiłem choć miałem sporo szpejów m42. " za 130-150 zł kupisz zuiko 50mm f1.8 do tego adapter za około 100 zł i masz świetne szkiełko. Tu możesz zobaczyć co to potrafi http://www.cyberfoto.pl/akt-portret-...a-str-10-a.htm
    ooooooooooooooo olyboy, niech ktoś mu da cynka że jest takie coś jak club olka Bardzo fajne zdjecia robi.
    było sobie życie

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kubekirek Zobacz posta
    Porównać? Ale w jaki sposób? Cenowo... jest różnie. Przejrzałem aukcje na potrzeby tego postu. Wynika z nich (linki poniżej), że podobne szkła w obu systemach różnią się ceną, miejscami dwukrotnie wyższa w przypadku systemu OM. Można to tłumaczyć chociażby tym, że więcej jest szkieł M42 na rynku. Większy asortyment M42 powoduje jednak, że zwiększa się także prawdopodobieństwo trafienia jakiegoś uszkodzonego, zabrudzonego szkiełka, jak to bywa na aukcjach.

Polecane przez większość osób na forum szkła Zuiko OM chyba będą dobrym wyborem, mimo że są czasami droższe od M42. Pomijając odczucia posiadaczy, którzy pieją z zachwytu nad Zuiko OM można by pokusić się o pewną hipotezę, która dotyczy ilość tych obiektywów w handlu na aukcjach. Właśnie niewielka ilość może świadczy nie o tym, że towaru jest mało, ale o tym, że ludzie naprawdę docenili Zuiko i po prostu żal im sie rozstawać z tej klasy optyką.

Kwestią do rozwiązania pozostaje tylko zapolowanie na interesujące Ciebie 50mm ze światłem mniejszym od f/2. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i pamiętać, że im jaśniejsze szkło tym drożej .

---

Referencyjne linki do znalezionych obiektów dla celów porównawczych (ceny wg. "kup teraz", wpisałem ceny obok na wypadek gdyby aukcje zniknęły w najbliższym czasie):

- f/1.8:
    OM - OLYMPUS 50/1.8 MC - 159 zł
    http://allegro.pl/item409058395_supe...c_50_1_8_.html

M42 - Oreston 1.8/50 Meyer-Optik - 79 zł
    http://allegro.pl/item403207303_ores...ptik_m42_.html

- f/2.8 i ~35 mm (tutaj nawet trzy krotnie droższy jest OM w stosunku do najtańszego M42)
    OM - ZUIKO ( Olympus OM ) 35mm 2,8 - 268 zł
    http://allegro.pl/item406532197_zuik..._idealny_.html

M42 - PENTACON auto 2.8/29 MULTI COATING - 129 zł
    http://allegro.pl/item409207878_pent..._coating_.html

M42 - 2,8/37 MIR -1B - 78 zł
    http://allegro.pl/item407796978_2_8_37_mir_1b.html