Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Adapter + obiektyw OM

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: Adapter + obiektyw OM

Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    Zaczynam się nad tym zastanawiać, ale mam poważne wątpliwości. Może ktoś z doświadczenia mi powie, jak ta sprawa wygląda? Nie chciałabym wyrzucić pieniędzy w błoto. :?
    Kwestia preferencji.

Ja osobiście jestem trochę pieprz, ups, zwichnięty w stronę obiektywów manualnych i w zasadzie nie pstrykam zdjęć niczym innym, jak już robię cyfrówką. W moim odczuciu obiektywy manualne są o wiele lepsze niż współczesne zumy z AF z wyłączeniem tych z górnej półki. Dają lepszą plastykę zdjęć, cokolwiek to znaczy i zdecydowanie ładniejsze rozmycia tła. No i zabawa jest przednia, a w razie znudzenia się obiektywem można go bez problemu i większej straty sprzedać na allegro.

Nie wiem, czy zabrzmi to, jak zachęta, ale te dwie serie były zrobione manualnymi obiektywami podpiętymi do E-1. Dwoma, dokładnie, SMC Takumarem 55/1.8 i Super Takumarem 105/2.8:

http://grabun.com/zdjecia/2006/11/las-kabacki/
    http://grabun.com/zdjecia/2007/cmentarz-zydowski/

A tutaj masz próbkę ostrości tego pierwszego obiektywu:

http://grabun.com/zdjecia/takumar-55/

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Dzięki wielkie... zastanawiam się czy warto inwestować w tą Sigmę 50-200, kiedy mam ZD 40-150 ? Kurczę z drugiej strony, jak sama manuala nie spróbuję, to pewnie się będę zastanawiać do końca Póki co czekam na zamówione ZD 35 (coś się doczekać nie mogę ) i tak właśnie kombinuję... co by tu jeszcze wymyślić ... w miarę jedzenia rośnie apetyt
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar gofer111
    Mieszka w
    Trzebiatów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzięki wielkie... zastanawiam się czy warto inwestować w tą Sigmę 50-200, kiedy mam ZD 40-150 ? Kurczę z drugiej strony, jak sama manuala nie spróbuję, to pewnie się będę zastanawiać do końca Póki co czekam na zamówione ZD 35 (coś się doczekać nie mogę ) i tak właśnie kombinuję... co by tu jeszcze wymyślić ... w miarę jedzenia rośnie apetyt
    Wg. mnie raczej nie ma sensu kupować tej Sigmy 50-200m, to "tylko" 50mm więcej o gorszej jakości. Lepiej zostań przy tym ZD 40-150mm, czyba jak Olek wypuści ZD 70-300mm mogłabyś sobie go sprezentować, ale jeszcze nic nie wiadomo na jego temat, jakości i ceny.
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Krzysztof W.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    nie inwestuj w tą sigmę nie warto.

Poczekaj na zuiko 70-300
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Re: Adapter + obiektyw OM

Jeśli taki temat był to przepraszam, bo szukałam i nie znalazłam

Chciałam się zapytać czy warto się w ogóle w takie kombinacje bawić?

adapter

Zaczynam się nad tym zastanawiać, ale mam poważne wątpliwości. Może ktoś z doświadczenia mi powie, jak ta sprawa wygląda? Nie chciałabym wyrzucić pieniędzy w błoto.

Temat oczywiście był, a raczej jest, tyle tylko, że na naszym forum trudno cokolwiek znaleźć. Pisuję tu już od kilku miesięcy, ale nadal nie bardzo się orientuję w niezbyt przejrzystym układzie wątków.
    Co się tyczy adapteru i manualnych obiektywów, to też jakiś czas temu o tym myślałem i nawet sprowadziłem sobie to cudo z Lublina, wkręciłem do obiektywu od Zenita i ... leży sobie spokojnie na półce.
    Bawienie się obiektywem bez AF wymaga jednak sporo poświęcenia.
    Pozdrówka

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeżeli dokupisz sobie muszlę oczną powiększającą x1.2 Olympusa-jest kilka wystawionych na allegro, to manualne ostrzenie będzie łatwiejsze i te gwinciaki od Zenita mogą być bardzo przydatne. Kiedyś ostrzyło się tylko manualnie, co prawda wizjery były potężne i jasne a matówki miały mikrorastery, a nierzadko kliny nastawcze, więc można spróbować.Pozdrawiam.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    Jeżeli dokupisz sobie muszlę oczną powiększającą x1.2 Olympusa-jest kilka wystawionych na allegro, to manualne ostrzenie będzie łatwiejsze i te gwinciaki od Zenita mogą być bardzo przydatne. Kiedyś ostrzyło się tylko manualnie, co prawda wizjery były potężne i jasne a matówki miały mikrorastery, a nierzadko kliny nastawcze, więc można spróbować.Pozdrawiam.
    Dzięki za radę, ale jak widać w stopce, muszlę mam, to był jeden pierwszych moich zakupów i w przypadku małego i ciemnego wizjera E500, bardzo przydatny.
    A ten obiektyw muszę zdjąć z półki, bo już się zaczął sezon na robale i kwiatki.
    Pozdrówka

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    m_o_b_y sorki, że nie zauważyłem tego ME-1, ale chyba zapatrzyłem się w avatar Myśikrólika i stąd myślę uzasadnione roztargnienie. Czy ta muszla bardzo pomaga w kadrowaniu? przyznaję - sam tego nie stosowałem, a w moim E400 to może być moje okno na świat.Pozdr.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja nie moby, ale odpowiem, bo tez mam ta muszle :P

Pomaga, pomaga... Niby x1.2 niewiele, ale... zawsze cos IMHO warta pieniedzy, tylko ten jj ksztalt... Oryginalna muszla od E330 [chyba EP5] byla taka fajna, oko na niej mozna bylo 'polozyc'...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    dogowi-master dziękuję za opinię, czyli trzeba będzie toto kupić. Pozdrawiam.