Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Adapter + obiektyw OM

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Adapter + obiektyw OM

Jeśli taki temat był to przepraszam, bo szukałam i nie znalazłam

Chciałam się zapytać czy warto się w ogóle w takie kombinacje bawić?

adapter

Zaczynam się nad tym zastanawiać, ale mam poważne wątpliwości. Może ktoś z doświadczenia mi powie, jak ta sprawa wygląda? Nie chciałabym wyrzucić pieniędzy w błoto.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Pytanie, czy w ogole warto sie bawic obiektywami manualnymi, moze tak powinno byc?

Osobiscie powiem, ze tak, warto. Pod warunkiem, ze nie mozesz sobie pozwolic na dedykowany obiektyw Zuiko Digital. Dla wielu uzytkownikow lustrzanek, nie tylko Olka, obiektyw manualny na przejsciowce jest alternatywa pozwalajaca uzyskac w miare sensowne efekty przy niewielkim koszcie. Pozostaje tylko kwestia, czy chcesz sie bawic ostrzeniem "na oko"?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Re: Adapter + obiektyw OM

Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    Jeśli taki temat był to przepraszam, bo szukałam i nie znalazłam

Chciałam się zapytać czy warto się w ogóle w takie kombinacje bawić?

adapter

Zaczynam się nad tym zastanawiać, ale mam poważne wątpliwości. Może ktoś z doświadczenia mi powie, jak ta sprawa wygląda? Nie chciałabym wyrzucić pieniędzy w błoto.
    moim zdaniem nie warto ale jak Ci kasa zalega i lubisz się katowac to czemu nie
    A tak na poważnie to Eddie z sensem gada
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    dzięki wielkie...

chodziło mi tutaj wyłącznie o kupienie czegoś powyżej 150mm, tutaj przedział cenowy ZD jest dla mnie nieosiągalny Z drugiej jednak strony tak myślałam, że nim wyostrzę coś na oko, to za pewne to coś się przemieści (tutaj mam na myśli zwierzynę jakąś ) ? No nic... więc może kiedyś...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Sa tacy, ktorzy potrafia przy dluzszej ogniskowej ostrzyc "na oko". Osobiscie jednak bym sie tego nie podejmowal, szczegolnie przy wizjerze E-500
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar gofer111
    Mieszka w
    Trzebiatów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    dzięki wielkie...

chodziło mi tutaj wyłącznie o kupienie czegoś powyżej 150mm, tutaj przedział cenowy ZD jest dla mnie nieosiągalny Z drugiej jednak strony tak myślałam, że nim wyostrzę coś na oko, to za pewne to coś się przemieści (tutaj mam na myśli zwierzynę jakąś ) ? No nic... więc może kiedyś...
    Hmm. Z ostrzeniem może być rzeczywiście może być problem, z tego co widzę na na twoim avatarze jesteś ładną dziewczyną i nosisz okulary, jakbyś się uparła to może by spróbować przy tym małym wizjerku Olympusa E-500, jakiś celownik kątowy. Choć z drugiej strony około 2007 roku ma wyjść ZD 70-300mm 4.0-5.6
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Krzysztof W.

Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Mogę zadać głupie pytanie, żeby już zakończyć moją edukację w tym zakresie...

Jak to jest z obiektywami Sigma i mocowaniami? Szczerze mówiąc trochę się już pogubiłam... po przeczytaniu tego wątku

Sigma będzie (jednak) współgrała z e-500?

Mam w tej chwili odłożone pieniądze na ZD 35mm, bo do tej pory byłam święcie przekonana, że jak Sigma to tylko Canon.

| OlyJedi Awatar gofer111
    Mieszka w
    Trzebiatów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Jak to jest z obiektywami Sigma i mocowaniami? Szczerze mówiąc trochę się już pogubiłam... po przeczytaniu tego wątku
    Chodzi o to, że sigma wypuściła na razie kilka obiektywów z mocowaniem 4/3 przykładowe obiektywy np. w tym sklepie http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...pusa/offset/12
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Krzysztof W.

Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gofer111

Chodzi o to, że sigma wypuściła na razie kilka obiektywów z mocowaniem 4/3 przykładowe obiektywy np. w tym sklepie http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...pusa/offset/12
    Pozdrawiam
    Aha, dzięki, dzięki.... to już mi rozjaśniło sytuację

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ja polecam M42 Nie wiem, jaki jest wizjer w E-500, ale w moim E-330 daje rade ostrzyc, choc czesto lepiej uzyc LV. Jesli chcesz cos z M42 ~150mm to polecam jakiegos Sonnara 135. Kultowy obiektyw. A potem jakiegos Heliosa 50mm za 30zl i masz f: 2 do zabawy Przejsciowka M42 -> 4/3 od Pana z Lublina (ta z blokada bolca, np. do Heliosa to potrzebne) kosztuje 50zl (http://www.foto-akcesoria.com.pl/ind...i=produkt&nr=1)

Jesli chodzi o Sigme, to polecam zajrzec tu: www.four-thirds.org Masz tam spis wszystkich body i obiektywow do systemu 4/3. Sigma ma mnostwo obiektywow, ale jak dotad niewiele ma bagnet rowniez Olkowy. Sigma powoli uzupelnia swoja oferte o ten bagnet, ale powoli jej to idzie. Z tele Sigmy masz 55-200, o ktorym napisalem co nieco w watku o nim.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka