Miałem w rękach 3 egzemplarze E-3 i żaden nie robił zdjęć "sam".
Po dłuższym obcowaniu z prywatną sztuką E-3 mogę chyba napisać kilka słów.
Działanie AF jest rewelacyjne. Działa nawet tam, gdzie ja nic nie widzę. Szybko, pewnie i solidnie. Oczywiście pomocne są tu szkła z SWD ale i zwykłe dostają kopa.
Solidność puchy aż rzuca się w oczy. Fotografowałem w deszczu i ostrym słońcu. Aparat ani na chwile nie odmawia posłuszeństwa :]
Ergonomia to rzecz gustu, jednak mi pasuje do dłoni idealnie. D300 ciut za duży jak dla mnie a to tu perfekcja w każdym detalu.
Stabilizacja jest SUPER skuteczna.
7EV: http://img61.imageshack.us/img61/1899/testvm9.jpg
8EV: http://img95.imageshack.us/img95/8499/test2pb4.jpg
Live View działa wystarczająco szybko, by się nie naprzykrzać ale tak na prawdę to, co nadaje mu sens to odchylane LCD! :>
Szkoda, że nie jest taki jak w D300 ale do wychwycenia skopanych ujęć wystarczy to co jest - przynajmniej dotąd wystarczało ;P
ISO 800 jak najbardziej w porządku, 1600 akceptowalne o ile nie robimy jakiś dużych wydruków.
Na razie nie mam więcej uwag, najwyżej z edytuję![]()
Nie to, żebym się czepiał czy coś...
ale czy dobrze rozumiem, że dwie zamieszczone fotki mają dowodzić skuteczności stabilizacji na poziomie 7 - 8 EV ?
Przypominam, że to wątek w kompendium, a nie zbiorowo pisane opowiadanie sf![]()
Nie to, żebym się czepiał czy coś... ale są exify zdjęć i same zdjęcia również. Wystarczy sobie policzyć. To drugie z 8EV jest wystarczająco mało rozmazane, by na 10x15 nie było tego widać.
No chyba, ze nie zrozumiałem aluzji.
To fajnie, że tacy nieczepliwi jesteśmy,
ale:
Nie sądzisz, że aby oszacować skuteczność stabilizacji powinieneś rówież sprawdzić w tych samych warunkach, przy jakim czasie jesteś w stanie zrobić nieporuszone zdjęcie bez stabilizacji ?
Hmm ale ja nie napisałem, że stabilizacja działa na 8Ev. Po prostu dałem fotkę z 8EV dłuższym czasem. Używałem jednak każdej lustrzanki na rynku w wielu konfiguracjach i tak dobrych wyników nie miałem nigdy. Jeśli kogoś to ciekawi, to mogę przeprowadzić jakiś teścik.
Tak sobie mysle, ze nie bierzecie jednej rzeczy pod uwage. Osoby fotografujacej. Niektorym osoba przeciez rece bardzo sie trzesa, a niektorzy maja opanowana sztuke trzymania stabilnie aparatu i sa w stanie wiecej wyciagnac.
Ale my właśnie o tym, że moje fotki nie dowodzą skuteczności na poziomie 8EV, bo to ja po prostu mogę być super stabilny
Mogę przeprowadzić jakiś prosty test i wtedy zobaczymy jak to wygląda.