Strona 23 z 37 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 362

Wątek: RAW

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    Nie wiem jak z ORF-em ale przy otwieraniu tifa napisał, że konweruje go z 16 do 8 bitów i w związku z tym utrata danych i. t.d.
    Bo tak tez jest, GIMP poki co obsluguje tylko 8 bitow. Poki co, poniewaz nastepna wersja, nad ktora trwaja prace ma obslugiwac juz 16.
    Co do otwierania orf-ow w GIMPie, sluzy do tego odpowiednia wtyczka, ktora mozna sobie doinstalowac, jak juz Mysikrolik napisala. Osobiscie jednak nie bylem zadowolony z tego urzadzenia. Zamiast niego jednak polecalbym RawTherapee.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Bo tak tez jest, GIMP poki co obsluguje tylko 8 bitow. Poki co, poniewaz nastepna wersja, nad ktora trwaja prace ma obslugiwac juz 16.
    Co do otwierania orf-ow w GIMPie, sluzy do tego odpowiednia wtyczka, ktora mozna sobie doinstalowac, jak juz Mysikrolik napisala. Osobiscie jednak nie bylem zadowolony z tego urzadzenia. Zamiast niego jednak polecalbym RawTherapee.
    ORF to otworzłem w/w wtyczką, a napisałem, że nie wiem bo program nie zgłaszał żadnych uwag. Niemniej dziekuje za poradę

Wychodzi na to, ze trzeba będzie kupić PSE 6 by 16b tiff obrabiać
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    ORF to otworzłem w/w wtyczką, a napisałem, że nie wiem bo program nie zgłaszał żadnych uwag. Niemniej dziekuje za poradę

Wychodzi na to, ze trzeba będzie kupić PSE 6 by 16b tiff obrabiać
    Zauważyłam, że po wywołaniu przy zapisie można wybrać TIFF 8 lub 16!
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik Zobacz posta
    Oj Qbic nie pytaj mnie o bity i kanały jestem bardzo zadowolona z efektów i to mi wystarczy
    Witam !

Bity na kanal bitami a jak nie robisz duzych obrobek na plikach
    graficznych w rozdzielczosci 8 bitow / kanal powinno starczyc

Robilem w pracy na GIMP-ie a w domu na PSHOPIE z RAW-ow.

Na odbitkach nie odroznie, ktore zdjecie byly obrabiane 8 bitow / kanal
    a ktore 16 bitow / kanal.

RAW-a wyciagam z UfRaw bo mam tutaj najwiecej szczegolow

Wtyczka z PSHOP-a do RAW-w jest slabsza - niestety

Co produkowania JPG-ow GIMP potrafi robic najlepszej jakosci JPG-i i
    najwieksze zarazem

Podczas zapisu... ZAPIS JAKO JPG

Ustawiam JAKOSC = 100%

Przechodze do parametrow USTAWIENIA ZAAWANSOWANE

i ustawiam...

WYGLADZANIE = 0
    PROBKOWANIE = 1x1, 1x1, 1x1
    METODA DCT = zmienniprzecinkowa
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Awatar azet
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam pytanie: w czym wtyczka UFRaw przeważa nad wywoływarką RAWów w Olympus Master? Po pobieżnym zarknięciu na oba programy nie widzę jakiejś istotnej różnicy w liczbie dostępnych opcji (mam wrażenie, że OM ma nieco więcej ustawień). No ale może nie liczba ważna, tylko coś konkretnego, czego brak w OM a jest w UFRawie?
    azet
    e-510 + ZD14-42 + ZD40-150 + DCR250

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez azet Zobacz posta
    Mam pytanie: w czym wtyczka UFRaw przeważa nad wywoływarką RAWów w Olympus Master? Po pobieżnym zarknięciu na oba programy nie widzę jakiejś istotnej różnicy w liczbie dostępnych opcji (mam wrażenie, że OM ma nieco więcej ustawień). No ale może nie liczba ważna, tylko coś konkretnego, czego brak w OM a jest w UFRawie?
    Nie będę odkrywczy ale już dawno na forum udowodniono, że najlepiej w wywolywaniu ORFów Olympusa sprawdzają się programy Olympusa.
    W końcu producent wie, jak to powinno działać.
    I nie chodzi o mnogośc opcji.

Zresztą ta prawda dotyczy chyba wszystkich typów "RAWów" i i aplikacji producenckich do i ch wywoływania.
    Na przykład Adobe Camera RAW bardzo ładnie wyciąga szczegóły ze swiateł w RAFach z Fuji S5 Pro ale przy okazji serwuje oglądającemu jakieś poświaty, jakby zarys drugiej matrycy.
    Program FujiFilm Hyper Utility radzi sobie z tym bez podobnych surprajzów.

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W moim bardzo subiektywnym odczuciu UFRaw wywołuje ładniej nasycone kolory i cieplejsze zdjęcia, chociaż trzeba poprawiać EV na plus w odniesieniu do tego, jak są wywoływane zdjęcia w OM. Ale zaznaczam, że jest to tylko moja subiektywna opinia.

Dodatkowo, niejednokrotnie mam wrażenie, że zdjęcia wołane z OM są strasznie przeostrzone (robi się takie jakby "ziarno" czy coś), mimo tego że żadne wyostrzanie nie jest włączone.
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Nie będę odkrywczy ale już dawno na forum udowodniono, że najlepiej w wywolywaniu ORFów Olympusa sprawdzają się programy Olympusa.
    W końcu producent wie, jak to powinno działać.
    I nie chodzi o mnogośc opcji.

zgodzę się tylko częściowo, Ostudio 1.5x świetnie wywołuje zdjęcia z E-1 natomiast kolejne wersje dają zupełnie inne kolory i inne detale, nie polecam nowych wersji (mam wrażenie ze w pewien sposób chcieli ujednolicić obraz uzyskiwany z każdego ich aparatu).

Proponuje wywołanie tego samego zdjęcia z dużym nasyceniem barw miedzy Os 1.5 a Os 2.x

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik Zobacz posta
    Zauważyłam, że po wywołaniu przy zapisie można wybrać TIFF 8 lub 16!
    Tak, przy zapisie masz mozliwosc wyboru, jednak GIMP nie obsluzy Ci 16 bitowego tifa.
    Swoja droga, trzeba miec mnostwo samozaparcia, zeby sie UFRawem bawic. Ja stracilem do niego cierpliwosc po kwadransie. Wrocilem potem raz jeszcze, ale tylko po to, zeby sie przekonac, ze to mi nie odpowiada.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    A czy ktoś używa Capture One ?? I jak oceniacie efekty ??
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów