Strona 25 z 37 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 362

Wątek: RAW

Awatar azet
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    ...już dawno na forum udowodniono, że najlepiej w wywolywaniu ORFów Olympusa sprawdzają się programy Olympusa.
    ...
    Fajnie, że ktoś bardziej doświadczony potwierdza tę wyczuwaną przeze mnie intuicyjnie zależność.
    Reszta zdaje się być wrażeniami bardzo subiektywnymi. Prawdę mówiąc, miałem nadzieję, że podacie jakieś przykłady cech tych programów, które dyskwalifikują ich użycie i dzięki temu, oszczędzę czas potrzebny na przetestowanie ich wszystkich. Niestety mój chytry plan się nie powiódł
    Ale wszystkie opinie bardzo cenne. Dziękuję.

pozdrawiam
    azet
    e-510 + ZD14-42 + ZD40-150 + DCR250

rocco
    Gość
    Lekka ironia mi nie przeszkadza jednak nie napisałem niczego o dyskwalifikacji niezależnych programów.
    Napisałem tylko, że programy dedykowane spisują się lepiej i poparłem to swoim do świadczeniem z Adobe CR i RAFami z Fuji.
    Jeśli naprawde chcesz poczytać o doświadczeniach z różnymi programami do wywolywania RAWów to przeszukaj forum.
    Bylo tu tego całkiem sporo.

Awatar azet
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Lekka ironia mi nie przeszkadza jednak nie napisałem niczego o dyskwalifikacji niezależnych programów.
    ale ja wcale tak tego nie zrozumiałem, a ironii nie było nigdzie oprócz miejsca oznaczonego stosownym emotikonem.
    Jeśli naprawde chcesz poczytać o doświadczeniach z różnymi programami do wywolywania RAWów to przeszukaj forum.
    Bylo tu tego całkiem sporo.
    Tak, chyba większość przeczytałem, ale tak na sucho trudno to wszystko wchłonąć. Niestety nie obejdzie się bez zainstalowania i samodzielnego wypróbowania przynajmniej kilku programów. Pewnie później warto będzie wrócić do tematów na forum i zwertfikować swoje spostrzeżenia z doświadczeniami innych.

pozdrawiam
    azet

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucas_g Zobacz posta
    Efekt taki występuje w OM. Natomiast po otwarciu jpg'a w dowolnej przeglądarce jest ok czyli bez ziarna. Było w wątku o E-510.
    Załączam dwa pliki JPEG, pierwszy z nich to 100% crop z wywołanego (z ustawieniami neutralnymi) ORFa programem Olympus Master. Drugi to ten sam ORF, tylko że wołany (również z ustawieniami neutralnymi) ACR-em. "Szumek" jest.

A tak poza tym, mimo iż w sumie robiłem to dla własnych celów "badawczych" i z ciekawości, to gdyby ktoś chciał skorzystać, to zapraszam. Taka sobie "tablica porównawcza" kilku chyba najbardziej używanych programów do wywoływania Olympusowskich RAW-ów.

Wiem, że metodologia badania pozostawia sporo do życzenia, ale jakiś tam pogląd na sprawę jest. Wszystkie RAW-y wołane z ustawieniami +0.5EV (w każdym programie), we wszystkich programach profile neutralne, lub profile domyślne dla danych programów.

Niestety, ale praktycznie każdy z tych programów inaczej interpretuje i wyświetla tego samego RAW-a, więc zapewne aby zrobić bardziej miarodajny test, trzeba by było w każdym z nich przestawiać ustawienia domyślne, żeby równać do któregoś programu bazowego (np. OM), ale na to nie mam już ani czasu, ani chęci. Jest jak jest.

Link: http://ravenland.ovh.org/rawsoft/
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6192506_om_cropped.jpg
Wyświetleń:	288
Rozmiar:	158,6 KB
ID:	6215   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6192506_acr_cropped.jpg
Wyświetleń:	282
Rozmiar:	81,9 KB
ID:	6216  
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)

Awatar azet
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez raven66 Zobacz posta
    ...Taka sobie "tablica porównawcza" kilku chyba najbardziej używanych programów do wywoływania Olympusowskich RAW-ów.
    ...
    Link: http://ravenland.ovh.org/rawsoft/
    O! Właśnie o to chodziło. Już sam zacząłem robić takie testy - ale czasu nie starczyło żeby skończyć. Oczywiście nie na taką skalę - porównywałem tylko OM i UfRAW bo te były dla mnie najłatwiej dostępne.
    No ale już nie muszę - wyręczyłeś mnie. Wielkie dzięki!

Testowych zdjęć z lupą wprawdzie nie oglądałem, ale zgrubsza OM wydaje się faktycznie najczęściej trafiać w to, jakbym dane zdjęcie widział a UFRAW niewiele mu ustępuje. Jedyny problem jaki napotkałem podczas obrabiania kilku testowych fotek w OM, to jego mułowatość i niestabilność pracy. Przez to UfRAW wydaje się być dobrą alternatywą.

pozdrawiam
    azet

| OlyJedi Awatar xartez
    Mieszka w
    wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez raven66 Zobacz posta
    Załączam dwa pliki JPEG, pierwszy z nich to 100% crop z wywołanego (z ustawieniami neutralnymi) ORFa programem Olympus Master. Drugi to ten sam ORF, tylko że wołany (również z ustawieniami neutralnymi) ACR-em. "Szumek" jest.
    Nie mam mozliwosci w tej chwili sprawdzic, ale czy ACR domyslnie nie ma ustawionej redukcji szumu kolorowego na jakies 25% ? (tak cos mi sie majaczy, przynajmniej jesli chodzi o ACR z PSE 6).
    Jezeli robisz zdjecia z wylaczona redukcja szumu w aparacie, to wywolujac je w OM bez zmiany ustawien rowniez nie masz tej redukcji wlaczonej, w przypadku ACR odszumianie w jakims tam stopniu wystepuje i moze stad tak widoczne roznice na zdjeciach.

Moze sprobuj wywolac jeszcze raz to zdjecie w ACR z suwakami dot. szumu ustawionymi na 0 i wted zobacz czy cos sie zmienilo.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    A czy ktoś używa Capture One ?? I jak oceniacie efekty ??
    Cytat Zamieszczone przez Sebaa Zobacz posta
    Witam!

Ja używam. Nie jestem specem od RAW'ów, ale program mi sie podoba. Mam tylko czasem problem z tym, że po zapisaniu do JPG'a wynikowy plik ma trochę inny balans bieli niż wcześniej to wyglądało.
    Witam

Ja również używam Capture, w wersji, która była dodawana do kart pamięci SanDisk. Moim zdaniem bardzo dobry program. Prosty w obsłudze. Moim zdaniem dobrze interpretuje ORF'y z E-400. Plików z innych aparatów nie sprawdzałem. Działa też znacznie szybciej niż Olympus Master 2.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Czyżby GIMP zaczął wreszcie obsługiwać 16 bitów na kanał ? (bo inaczej jest zupełnie bezużyteczny...)
    Jeszcze nie (nie wiem jak w wersji deweloperskiej najnowszej, bo są już o krok od tego chyba), ale wspomniana wtyczka to UFRaw, czyli po prostu konwerter RAW. Działa to tak: otwierasz RAW-a, otwiera ci się okno konwertera, jak skończysz konwersję, to plik już jako 8-bit ląduje od razu w GIMPie.

Sam używam RAW Therapee z plikami z hybrydy Fuji i zacząłem wczoraj (nareszcie mam) z ORF-ami z e-520. Może nie jest mistrzem pod względem wygody obsługi, ale wszystko co (mi) potrzebne posiada. Do Olków trzeba wybrać algorytm demozaikowania ostatni z listy (z czwórką).

Awatar historikus
    Mieszka w
    mazowiecka wieś
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czytając wątek zainstalowałem Olympus studio 2 i Olympus master na lapiku i zacząłem się bawić ORF-ami. Może ktoś potrafi mi powiedzieć dlaczego po wywołaniu rawa bez jakiejkolwiek ingerencji w parametry foty rozmiar pliku jest dwa razy mniejszy niż jpga tego samego zdjęcia prosto z Ejedynki? Kompresję ustawiam oczywiście w programie na wysoką jakość.
    Pzdr
    H.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez historikus Zobacz posta
    Czytając wątek zainstalowałem Olympus studio 2 i Olympus master na lapiku i zacząłem się bawić ORF-ami. Może ktoś potrafi mi powiedzieć dlaczego po wywołaniu rawa bez jakiejkolwiek ingerencji w parametry foty rozmiar pliku jest dwa razy mniejszy niż jpga tego samego zdjęcia prosto z Ejedynki? Kompresję ustawiam oczywiście w programie na wysoką jakość.
    Kompresja JPG ma mnóstwo parametrów (w GIMPie jak się rozwinie opcje można się pobawić). Na pewno nie ustawiasz identycznych jak aparat.
    Poza tym możliwe, że aparaty kosztem rozmiaru pliku używają szybszych algorytmów (żeby nie trzeba było czekać aż się zdjęcie skompresuje na niezbyt szybkim procesorze aparatu).

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów