Strona 33 z 37 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 362

Wątek: RAW

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Odp: RAW

Witam
    RAWów nie wywołuję, nie bawię się nimi (jeszcze), stąd nie potrzebuje żadnej aplikacji do edycji. Jedyne co chcę to możliwość podglądu pliku. Pobrałem OLYMPUS RAW codec, miniaturki plików (windows 7) wyświetlają się poprawnie, niestety przy próbie otwarcia (podgląd systemu Windows) plik przez chwilkę się wyświetla w słabszej jakości z napisem "Trwa ładowanie", a w momencie, kiedy powinien wyświetlić zdjęcie pokazuje się komunikat:
    "Przeglądarka fotografii systemu Windows nie może otworzyć tego obrazu, ponieważ nie obsługuje tego formatu pliku lub nie zainstalowano jej najnowszych aktualizacji."
    Coś z tym fantem mogę zrobić?
    Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Nazwa_Uzytkownika Zobacz posta
    Witam
    RAWów nie wywołuję, nie bawię się nimi (jeszcze), stąd nie potrzebuje żadnej aplikacji do edycji. Jedyne co chcę to możliwość podglądu pliku. Pobrałem OLYMPUS RAW codec, miniaturki plików (windows 7) wyświetlają się poprawnie, niestety przy próbie otwarcia (podgląd systemu Windows) plik przez chwilkę się wyświetla w słabszej jakości z napisem "Trwa ładowanie", a w momencie, kiedy powinien wyświetlić zdjęcie pokazuje się komunikat:
    "Przeglądarka fotografii systemu Windows nie może otworzyć tego obrazu, ponieważ nie obsługuje tego formatu pliku lub nie zainstalowano jej najnowszych aktualizacji."
    Pozdrawiam
    Jesli miniaturki Ci nie wystarczaja ty tylko wywolywaczka rawow pomoze.Zeby obejzec raw to musisz go wywolac(otworzyc)
    To tak jak .Nie stroje sie przed lustrem bo jestem jeszcze za maly,ale chce sie zobaczyc w tym lustrze.Czy musze miec lustro w domu???

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

RAW codec z tego co pamiętam (w XP) instalował w menu kontekstowym taki myk, że można było wyciągnąć miniaturę JPG z RAWa (rozdzielczość chyba "medium" i jakość "normal"). Jak fotka ma iść na 15x10 (a nawet A4) bez specjalnych ingerencji - wystarcza w zupełności, szybciej niż wywoływać - do neta tym bardziej. Otworzyć RAWa w podglądzie Windowsa się nie da bezpośrednio (chyba że jest taka wersja RAW codec lub podobnego programu, dająca podgląd miniaturki zaszytej wewnątrz).
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Witam

Pozdrawiam
    Zainstaluj przeglądarkę do zdjęć IrfanView: http://www.dobreprogramy.pl/IrfanVie...ows,12867.html
    do tego doinstaluj pluginy : http://www.programosy.pl/program,irfanview-plugins.html
    oraz spolszczenie : http://www.dobreprogramy.pl/IrfanVie...ows,12933.html
    Na przykładowym pliku ORF kliknij prawym myszki i z menu wybierz: Otwórz za pomocą / Wybierz program domyślny / (tu wskazujesz plik : i_view32.exe, a znajduje się on w folderze w którym jest zainstalowany IrfanView) Dodatkowo zaznacz w tym okienku (tam gdzie Wybierz program domyślny) : / Zawsze używaj wybranego programu do otwierania tego typu plików /
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Witam
    Dziękuję za szybką odpowiedź! Przeglądarka windowsowa mi odpowiada, na dysku nie mam aż tylu rawów żeby komplikować sobie życie Doinstalowałem Olympus Master'a 2 z płytki z aparatem i ten już bezproblemowo wywołuje i pokazuje rawy. Może jest jakiś nowszy soft od Olka? Co teraz dodają do E-M5 czy E-PL5?

W Win7 niestety nie ma żadnego menu kontekstowego, są jedynie miniaturki, ale to i tak spore ułatwienie!

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

....Przeglądarka windowsowa mi odpowiada, na dysku nie mam aż tylu rawów żeby komplikować sobie życie
    Jeżeli przeglądarka z windowsa Ci odpowiada to faktycznie nie ma o czym mówić Mogę tylko dodać, że IrfanView nie komplikuje, a ułatwia przeglądanie zdjęć praktycznie w wszystkich możliwych formatach. Jest darmowy i bardzo szybki, ale jak kto woli...
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Witam
    Pozdrawiam
    Jak chcesz tylko oglądać i wydłubywać miniaturki (choć np jpg 3200x2400 to juz nie miniaturka) to może to:
    http://skow.ovh.org/orfviewer/

Jeśli nie masz jeszcze zainstalowanej javy to wszystko znajdziesz tutaj:
    http://www.oracle.com/technetwork/ja...s-1880261.html
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

NIe musisz wywoływać RAw'a, żeby go obejrzeć.
    http://picasa.google.com/
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarek_gd Zobacz posta
    NIe musisz wywoływać RAw'a, żeby go obejrzeć.
    http://picasa.google.com/
    Dokładnie. Picasa poprawnie otwiera i kataloguje Olkowe RAW-y, tak jakby to były zwykłe JPG-i.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar Fisher7811
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria

Faststone Image Viewer też otwiera RAW-y, poza tym ma naprawdę dużo możliwości edycji obrazków i dużo innych przydatnych funkcji

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów