Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 100

Wątek: 50 megapikseli

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Eh szkoda gadać, bo to tylko wojna cyferek. Taka ilość do niczego nie potrzebna. Ale mógłbym takiego mieć od razu złapałbym parę agencji za ogon

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Uwielbiam takie abstrakcje... 50 MP i dyskusja na OlympusClub czy "moja maszyna pociągnęła by tak ciężkiego rawa". Czuje się jakby wszyscy do w okół mieli H3D lub starsze cyfrowe konstrukcje Hasselblada wymieniali się dziś spostrzeżeniami z codziennego korzystania z tego sprzętu.

Swoją drogą nie obraziłbym się gdybym mógł przez jeden dzień spróbować tego aparatu. Lepszych zdjęć bym nie zrobił, ale samo popracowanie z czymś co stoi na samym szczycie technologi cyfrowej obróbki obrazu byłoby odświeżające. Przydałoby się to zresztą każdemu kto rozpoczyna dyskusje o megapixelach i ich ilości. Przestałoby się wreszcie gadać o tym czy potrzebne mi jest 10 czy może 20 MP. Jeśli w 50 MP i tak potrafi się zrobić "takie sobie zdjęcie" (lub wręcz kasznę) to 10 czy 12 MP nie zrobi różnicy dla amatora megapixeli.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Jeśli w 50 MP i tak potrafi się zrobić "takie sobie zdjęcie" (lub wręcz kasznę) to 10 czy 12 MP nie zrobi różnicy dla amatora megapixeli.
    Nawet 0,1 mpix zrobi wieeelką różnicę

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    Nawet 0,1 mpix zrobi wieeelką różnicę
    Te 0,1 MP na pewno zrobi różnice, ale jako argument w dyskusji. Zastanawiam się, czy poza tym amator megapixeli skorzysta z większej ich ilości w jakiś inny sposób, bardziej "kreatywny"?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ale to nie jest zabawka dla amatorów To sprzęt do zastosowań profesjonalnych, w dodatku dość wąsko wyspecjalizowanych.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli fotografia ślubna jest wąską profesjonalną specjalizacją to masz rację.

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale to nie jest zabawka dla amatorów To sprzęt do zastosowań profesjonalnych, w dodatku dość wąsko wyspecjalizowanych.
    Epicure jest sezon ogórkowy. Pozwól wszystkim pomarzyć, że jesteśmy na forum Hasselblada. Każdy ma w szafie przynajmniej jeden H3D i całą szklarnie średnioformatowych stałek . W dodatku na co dzień każdy zalicza sesje z modelką do kalendarza Pirelli, albo zdjęcia do katalogów luksusowych samochodów .

Wyżej napisałem, że cyt.:

"Uwielbiam takie abstrakcje... 50 MP i dyskusja na OlympusClub czy "moja maszyna pociągnęła by tak ciężkiego rawa". Czuje się jakby wszyscy w okół mieli H3D lub starsze cyfrowe konstrukcje Hasselblada wymieniali się dziś spostrzeżeniami z codziennego korzystania z tego sprzętu.

Bo to taka abstrakcja. Ale fajnie jest sobie czasami popisać na takie tematy bez hamowania się, że nas na to nie stać albo "po co nam to".

| OlyJedi Awatar kojot3.0
    Mieszka w
    wies k/Skieniewic
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kiedy by si e zwróciło to. Bez sens.Skoro robią zdjęcia czy to modelki czy to samochodu to i tak gołym okiem widac potem że obrabiane w PS albo czymś podobnym. No chyba że jak si e ma te 30, 40 albo 50MP to już zdjęcia wychodzą takie że obróbka nie potrzebna. Dobrze to wida na pierwszym zdjęciu tego artykułu.

http://www.pardon.pl/artykul/5489/wy..._swiata_zobacz

Myślę że w PS-ie fota na okładke tej pani wyszła by taka sama nie zaleznie czy była by zrobiona e-3, d-3 czy H3D...
    W sumie tłumaczy to cenę jakie życzą sobie agencje reklamowe za swoje usługi. Jakoś trzeba na te nowe gadzety zarobic ...nie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Nie wytrzymałem i zinterpolowałem zdjęcie na 50mpix

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kojot3.0 Zobacz posta
    Kiedy by si e zwróciło to. Bez sens.Skoro robią zdjęcia czy to modelki czy to samochodu to i tak gołym okiem widac potem że obrabiane w PS albo czymś podobnym. No chyba że jak si e ma te 30, 40 albo 50MP to już zdjęcia wychodzą takie że obróbka nie potrzebna. Dobrze to wida na pierwszym zdjęciu tego artykułu.

http://www.pardon.pl/artykul/5489/wy..._swiata_zobacz

Myślę że w PS-ie fota na okładke tej pani wyszła by taka sama nie zaleznie czy była by zrobiona e-3, d-3 czy H3D...
    W sumie tłumaczy to cenę jakie życzą sobie agencje reklamowe za swoje usługi. Jakoś trzeba na te nowe gadzety zarobic ...nie?
    Mam znajomą która miała sesje do CKM'u i się w pełni z tobą zgadzam- bardzo mocna obróbka w PS.
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"