Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 100

Wątek: 50 megapikseli

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    O ile mały obrazek został "zawojowany" przez cyfrę to średni format jest miejscem gdzie wielką przewagę ma analogowy materiał światłoczuły.

[ciach]

Cyfra dla Ciebie to nie jest rozwiazanie... niby szybko, niby taniej ale jakość... nie dla Ciebie. Jak porównać plik z EOS 1 d do zeskanowanej velvii z aparatu Mamiya czy Hasselblad... no nijak.
    (mówię oczywiście z punktu widzenia ludzi którzy z tego żyją i w tym siedzą po uszy)
    You must be kidding me !

http://www.photographical.net/canon_1ds_mf.html (to porównanie do 1Ds, 11 Mpix, aktualnie Canon ma 1Ds MK3 czyli 22 mpix...)

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    You must be kidding me !

http://www.photographical.net/canon_1ds_mf.html (to porównanie do 1Ds, 11 Mpix, aktualnie Canon ma 1Ds MK3 czyli 22 mpix...)
    Przejścia tonalne, dynamika, kolory, o wiele lepsze w dobrze naświetlonym slajdzie. Moim zdaniem nie ma porównania. Piksele i detale to nie wszystko.

No tak, ale ja jestem zakręcony

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    /chociaż nie przypuszczam aby właściciel takiego zestawu nie miał czeoś innego jak MAC OS /
    Ech, a wiesz, że CS4 nie będzie obsługiwać MacOSX w wersji 64 bit? Wersja Windziana powstanie na bank. W Adobe zastanawiają się czy CS5 będzie 64 bitowy na Macu... 36 miesięcy różnicy... Tak więc całkiem niedługo Mac jako synonim (niezrozumiałe) wydajności stacji graficznej przejdzie do lamusa.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    Przejścia tonalne, dynamika, kolory, o wiele lepsze w dobrze naświetlonym slajdzie.
    Cos tam napisano ciekawego o cieniach w 1Ds i przewaga filmu nie jest ewidentna, najśmieszniejsze ze to paroletnia puszka. Teraz IMHO chemicznie vs cyfrowo jest tylko kwestia gustu i zasobności portfela.

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cos tam napisano ciekawego o cieniach w 1Ds i przewaga filmu nie jest ewidentna, najśmieszniejsze ze to paroletnia puszka. Teraz IMHO chemicznie vs cyfrowo jest tylko kwestia gustu i zasobności portfela.
    Zobacz sobie kiedy to porównanie było zrobione. Rozwój technologi skanerów bębnowych raczej też nie stoi w miejscu.
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

qbic
    Gość
    Matryc w aparatach też. Teraz Cn ma 1Ds Mk3 wiec nie sadze żeby odległość jakościowa się zmieniła.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Sorry xxxsebusxxx, ale mógłbyś sprecyzować swoją odstatnią odpowiedź? Jaki rozwój skanerów bębnowych?
    Mam w kompakcie 12MPxli. I prawdę powiedziawszy nie mam dla nich specjalnego zajęcia. Odbitki 20x30 które czynię niczym nie różnią się od tych z 6MPxl starego DLa. Podobnie rzecz ma się ze skanami czy to z Epsona 2450, czy też z Minolty EliteScan. Rozumiem, że są osoby potrzebujące większej rozdzielczości. Ale się sądzę, by był to nawet promil użytkowników tego forum, jak i zaprzyjaźnionych C, N, M, P.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Ech, a wiesz, że CS4 nie będzie obsługiwać MacOSX w wersji 64 bit? Wersja Windziana powstanie na bank. W Adobe zastanawiają się czy CS5 będzie 64 bitowy na Macu... 36 miesięcy różnicy... Tak więc całkiem niedługo Mac jako synonim (niezrozumiałe) wydajności stacji graficznej przejdzie do lamusa.

Pozdrawiam
    oj nie wiem, ale wiem, ze róznice miedzy win a mac zacieraja sie bardzo szybko... Moze jest jak piszesz ze mac jako synonim wydajności to już nieuzasaniony stereotyp pomału

/sorki za brak polskich diakrytycznych ale ten komputer nie obsługuje zxcn z altem
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    You must be kidding me !

doskonale wiem ze 22 mpix i w pelni swiadom pisze to co pisze.

nawet gdyby rozpatrywac to w kategoriach liczby pikseli to raptem tyle co zeskanowany mały obrazek nie mowie tego na zasadzie przekonania o marnosci 1d mark 3 ale jako potwierdzenie ze redni foormat jest nie zawojowany przez cyfraki. ze osoby ktore wychowaly sie na zwojowych filmach a pozniej skanerach bebnowych smieja sie pod noem jak słyszą o rewelacyjnych cyfrach

z drugiej strony znam też człowieka, który mial przedstawicielstwo hasselblada na Polskę i trasznie psioczył na spadek sprzedaży wraz z wejsciem cyfry. konczac watek sądzę że cyfrowe hasselblady z średnioformatowymi matrycami 50 mpix to produkt dla koneserów i profesjonalistów których dotychczasowe osiągnięca cyfrowej fotografii nie przekonały do porzucenia analogów

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Chodzi mi o zastosowania profesjonalne bo nikt raczej nie używa canona 1d, aparatów średnioformatowych i skanerów bębnowych do robienia małych odbitek. Zgodzę się że są używane do ilustracji w czasopismach (raczej ich format nie jest zbyt duży) no ale sprzęt tej klasy kupują ludzie/firmy/agencje którzy nie robią nimi zdjęć jak ciocia je kotleta na urodzinach. Nie można też porównywać zdjęć o tej samej rozdzielczości z różnej klasy sprzętu.

Co do rozmowy o Apple to jak ktoś ma PC z procesorem obsługującym SSE2 lub 3 to niech wpisze w google osx86

Zapowiada się już nowa wersja MacOS'a która będzie działać wyłącznie na maszynach 64bitowych
    Ostatnio edytowane przez xxxsebusxxx ; 9.07.08 o 23:41
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez xxxsebusxxx Zobacz posta
    Chodzi mi o zastosowania profesjonalne bo nikt raczej nie używa canona 1d, aparatów średnioformatowych i skanerów bębnowych do robienia małych odbitek.
    Używają