Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 100

Wątek: 50 megapikseli

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez xxxsebusxxx Zobacz posta
    Mam znajomą która miała sesje do CKM'u i się w pełni z tobą zgadzam- bardzo mocna obróbka w PS.
    Tak, tylko że tam PS-ują modelkę a nie jakość techniczną zdjęcia.
    Znajoma fotomodelka na pytanie/stwierdzenie moje, że to i tak maszyna drukarska przemieli zaczęła sie śmiać i powiedziała,, że rawy mają być takie aby można było dać plakat bez zabawy w interpolacje i poprawki.
    Mogę jej wierzć. Umiejętności fotograficzne ma takie cobym chciał umieć 10% tego co ona.
    Agencje mają kasę i chcą mieć to co najlepsze. No i jeszcze dochodzi strona marketingowa fotografa: robie Hasslem, Sinarem i.t.d.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    http://www.centrum-modelek.pl/2188_sophy_zabrze.html 26ste zdjęcie (podobno z sesji do CKM'a)
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

Awatar coolgago
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jaka może być maksymalna ilość mpix w systemie 4/3?

Czy maksymalna wielkość matrycy w systemie 4/3 jest progiem nie do przeskoczenia w uzyskaniu dużej ilości mpix?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez coolgago Zobacz posta

Czy maksymalna wielkość matrycy w systemie 4/3 jest progiem nie do przeskoczenia w uzyskaniu dużej ilości mpix?
    Nie jest. A pixeli moze być duuuużo. Wszystko zależy od technologii.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez coolgago Zobacz posta

W kompaktach już upycha się 12 mpx na matrycach wielokrotnie mniejszych od 4/3, więc da się bardzo dużo. Tylko czy to wyjdzie nam na dobre? Wątpię. Przy obecnej technologii najlepiej by było, jakby olympus zatrzymał się na jakiś czas przy tych 10 mpx.

| OlyJedi Awatar kojot3.0
    Mieszka w
    wies k/Skieniewic
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    "Tak, tylko że tam PS-ują modelkę a nie jakość techniczną zdjęcia.
    Znajoma fotomodelka na pytanie/stwierdzenie moje, że to i tak maszyna drukarska przemieli zaczęła sie śmiać i powiedziała,, że rawy mają być takie aby można było dać plakat bez zabawy w interpolacje i poprawki."

Tak tylko że jakoś techniczna zalezy chyba bardziej od fotografa, bo sama technologia zrobionej foty potem jest modyfikowana i to bardzo.Panienki jak z plastiku...

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Uwielbiam takie abstrakcje... 50 MP i dyskusja na OlympusClub czy "moja maszyna pociągnęła by tak ciężkiego rawa". Czuje się jakby wszyscy do w okół mieli H3D lub starsze cyfrowe konstrukcje Hasselblada wymieniali się dziś spostrzeżeniami z codziennego korzystania z tego sprzętu.
    to nie abstrakcja. Zeskanuj sobie diapozytyw 6x6 w 4000 dpi do TIFFa i bedziesz miał odpowiednik jakiś 90 mega pikseli. Nikt nie twierdzi "po co mi to" ja tylko stwierdzam fakt, praca na takich plikach wymaga również sporej inwestycji w komputer w dyski i w duuuuuużo RAMu zwłaszcza jak sie siedzi na windzie. /chociaż nie przypuszczam aby właściciel takiego zestawu nie miał czeoś innego jak MAC OS /
    Jak mam zdjęcia ze zwojowego skanowane w wysokiej rozdzielczści i wiem co za ból przemielić takie pliki na starym domowym notebooku
    A jak obrabiam skanowane małe obrazki czyli jakies 24 mpix to mam czas żeby wypić herbatkę i obejrzeć serial
    przy 50 chyba bym się pochlastał.

Oczywiście tak jak pisze GRIZZ. Sprzęt tanieje w oczach. zarówno fotograficzny jak i komputerowy. Co nie zmienia faktu że do takiego aparatu trzeba jeszcze sporo zainwestować w archiwizację i maszynerię do obróbki - jesli zależy Ci na czasie

| OlyJedi Awatar sisman
    Mieszka w
    PIŁA-Podlasie
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    wróćmy na jeziora

dla zainteresowanych więcej o 50’tce (w pdf’ie):
    http://www.hasselbladusa.com/media/1..._datasheet.pdf

wszak nie pojadę (nie mówiąc o kupnie) F1, ferkiem czy lambo, ale „jak i co” przyswajam z zaciekawieniem
    Fotografia to największy kłamca na świecie. Bo wybieram mój punkt widzenia. Alex Majoli
    E-30 + różniste słoiki + dekielki takowe + okular Irek'45 +sisfuzor

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    to nie abstrakcja. Zeskanuj sobie diapozytyw 6x6 w 4000 dpi do TIFFa i bedziesz miał odpowiednik jakiś 90 mega pikseli. Nikt nie twierdzi "po co mi to" ja tylko stwierdzam fakt, praca na takich plikach wymaga również sporej inwestycji w komputer w dyski i w duuuuuużo RAMu zwłaszcza jak sie siedzi na windzie. /chociaż nie przypuszczam aby właściciel takiego zestawu nie miał czeoś innego jak MAC OS /
    Jak mam zdjęcia ze zwojowego skanowane w wysokiej rozdzielczści i wiem co za ból przemielić takie pliki na starym domowym notebooku
    A jak obrabiam skanowane małe obrazki czyli jakies 24 mpix to mam czas żeby wypić herbatkę i obejrzeć serial
    przy 50 chyba bym się pochlastał.

Oczywiście tak jak pisze GRIZZ. Sprzęt tanieje w oczach. zarówno fotograficzny jak i komputerowy. Co nie zmienia faktu że do takiego aparatu trzeba jeszcze sporo zainwestować w archiwizację i maszynerię do obróbki - jesli zależy Ci na czasie
    Pisząc o abstrakcji w temacie 50 MP i omawianiu tego na forum miałem na myśli to co napisałem. Dla większości jest to abstrakcja, do niczego nie potrzebny wybryk producenta jakiegoś niszowego ( ) aparatu.
    A poza tym abstrakcją jest dla mnie (i zgodze się z tym co napisałeś i specjalnie do tego przekonywać mnie nie trzeba) twierdzenie, że do obróbki kilkudziesięciomegapixelowej fotografii cyfrowej będę korzystał ze słabego komputera.

Dobas, rozumiem, że skanujesz w tej rozdzielczości (4k dpi). Ale powiedz mi czy amatorowi (Ciebie nie biorę po uwagę - pewnie masz ku temu powody by tak robić) rozdzielczość 50 czy 90 MP uzyskiwane ze skanu/matrycy są realnie do czegoś potrzebne? Jeśli się pobawić w profesjonalistę, owszem robie to w zaciszu domowym i ekscytuje się, że mój komputer właśnie dostaje kociokwiku z przetwarzaniem.

Ale jeśli na tym zarabiam? To przepraszam, ale dlaczego mam sobie strzelać gola do własnej bramki. Albo jestem pro i takim głupotami jak silna maszyna nie zawracam sobie głowy, kupuje coś z Apple'a, bez wdawania się w szczegóły sprzętowe, które charakteryzują kombinatorski rynek PC (mam na myśli to, że od Apple'a dostaje maszynę, a nie zestaw podzespołów, których wartości nijak nie mogę ocenić bo musiałbym się interesować pozazawodowymi szczegółami mojej pracy). Albo (jeśli na dorobku) pracuje tak długo na tym co mam, aż będzie mnie na stać na lepszy sprzęt.

W dyskusji na temat 50 MP wolałbym się skupić nad tym do czego to wykorzystać, a nie jakie środki techniczne są mi potrzebne do tego by zapewnić sobie komfort pracy. Bo jeśli zboczymy w tym kierunku to dyskusja staje się bezowocna. Będziemy się licytować o drobne szczególiki, które są nie istotne. Maszyna ma być silna i koniec. Zresztą była by to podobna dyskusja do tej czy charakterystyka jakiegoś obiektywu spełnia wymogi onanistów sprzętowych, czy też obiektyw nadaje się raczej do kosza niż rozsądnego wykorzystania.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Rację masz przeogromną

zwykłemu wyjadaczowi to na nic - z resztą zwykłego wyjadacza nie stać na taki aparat. Ba aparat - jeszcze obiektywy by się przydały

zwykłemu wyjadaczowi często i lustrzanka na nic - bo i tak nie wykorzystuje jej zalet.

a czy potrzebne i komu ?
    myślę że potrzebne ale nie na,....

O ile mały obrazek został "zawojowany" przez cyfrę to średni format jest miejscem gdzie wielką przewagę ma analogowy materiał światłoczuły.

Wyobraź sobie że jesteś wielkim fachurą fotografii reklamowej, czy jakiejś tam mody i od dziecka fotografujesz na Hasselbladach. Robisz slajdy 6x6 skanujesz je w wielkiej rozdzielczości - bo widzisz różnice, bo mały obrazek jest dla cieniasów, bo ci dla których pracujesz nie wezmą dla Ciebie slajdu 35mm.

Od zawsze robisz na slajdach, od kilku lat skanujesz je sobie na skanerach bębnowych itp itd...

Cyfra dla Ciebie to nie jest rozwiazanie... niby szybko, niby taniej ale jakość... nie dla Ciebie. Jak porównać plik z EOS 1 d do zeskanowanej velvii z aparatu Mamiya czy Hasselblad... no nijak.
    (mówię oczywiście z punktu widzenia ludzi którzy z tego żyją i w tym siedzą po uszy)

i tu na rynek coraz większymi krokami wkraczają rozwiązania cyfrowe. Różnice przestają się zacierać. Ludzie którzy dotychczas skanowali slajdy bo coś, pomału zaczynają dochodzić do wniosku - różnice są na tyle małe że może przejdę na cyfrowe 6x6. To oni sa odbiorcami a nie my szare myszki

mnie cieszy jedno. wreszcie stać mnie na aparat średnioformatowy o którym zawsze mogłem tylko pomarzyć (mówię o analogu) a velvię 6x6 z akuratną datą ważności kupuję za 3 PLN...

i jeszcze przez jakiś czas - póki laboratoria będą wywoływać E6 bedę mógł się troszkę tym pobawić

natomiast masz rację - nie dla szarych myszek te cyfrowe szwedy.