Skoro przywołany zostałem do tablicy to się wypowiemPo pierwsze nie mam żadnego porównania do FL-50 więc nie jestem obiektywny. Lampka mi się sprawuje bez żadnych problemów, zero awarii. Praktycznie nie można się przyczepić do jakichś wad. Jest ciężka i duża ale tego się chyba nie przeskoczy. Dużo trybów działania, dużo opcji i bajerów. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony ze świetnie działającego wspomagacza AF bo przed używaniem tej lampki miałem problemy z foceniem na imprezkach typu wesela gdzie sala jest źle oświetlona. Wtedy praktycznie nie dało rady nastawić ostrości. Aparat "spawał i spawał", a ostrości nie było. Poza tym faktycznie drugi palnik to jest super sprawa. Często tego używam. Odchylany i przekręcany główny palnik sprawdza się rewelacyjnie. Mocy dużo, dobra ergonomia (IMHO), czego chcieć więcej. Acha i fajny jest efekt strobo. Ciekawe efekty wychodzą ale to już zabawa i rzadko używam tej opcji - raczej jako ciekawostka. Ponadto nie wiem jak w FL-50 ale w Metz jest tzw światło modelujące. Świetnie widać cienie i można przewidzieć jak światło się zachowa na zdjęciu.