Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 216

Wątek: Metz mecablitz 58 AF-1?

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Skoro przywołany zostałem do tablicy to się wypowiem Po pierwsze nie mam żadnego porównania do FL-50 więc nie jestem obiektywny. Lampka mi się sprawuje bez żadnych problemów, zero awarii. Praktycznie nie można się przyczepić do jakichś wad. Jest ciężka i duża ale tego się chyba nie przeskoczy. Dużo trybów działania, dużo opcji i bajerów. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony ze świetnie działającego wspomagacza AF bo przed używaniem tej lampki miałem problemy z foceniem na imprezkach typu wesela gdzie sala jest źle oświetlona. Wtedy praktycznie nie dało rady nastawić ostrości. Aparat "spawał i spawał", a ostrości nie było. Poza tym faktycznie drugi palnik to jest super sprawa. Często tego używam. Odchylany i przekręcany główny palnik sprawdza się rewelacyjnie. Mocy dużo, dobra ergonomia (IMHO), czego chcieć więcej. Acha i fajny jest efekt strobo. Ciekawe efekty wychodzą ale to już zabawa i rzadko używam tej opcji - raczej jako ciekawostka. Ponadto nie wiem jak w FL-50 ale w Metz jest tzw światło modelujące. Świetnie widać cienie i można przewidzieć jak światło się zachowa na zdjęciu.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki Zobacz posta
    Skoro przywołany zostałem do tablicy to się wypowiem Po pierwsze nie mam żadnego porównania do FL-50 więc nie jestem obiektywny. Lampka mi się sprawuje bez żadnych problemów, zero awarii. Praktycznie nie można się przyczepić do jakichś wad. Jest ciężka i duża ale tego się chyba nie przeskoczy. Dużo trybów działania, dużo opcji i bajerów. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony ze świetnie działającego wspomagacza AF bo przed używaniem tej lampki miałem problemy z foceniem na imprezkach typu wesela gdzie sala jest źle oświetlona. Wtedy praktycznie nie dało rady nastawić ostrości. Aparat "spawał i spawał", a ostrości nie było. Poza tym faktycznie drugi palnik to jest super sprawa. Często tego używam. Odchylany i przekręcany główny palnik sprawdza się rewelacyjnie. Mocy dużo, dobra ergonomia (IMHO), czego chcieć więcej. Acha i fajny jest efekt strobo. Ciekawe efekty wychodzą ale to już zabawa i rzadko używam tej opcji - raczej jako ciekawostka. Ponadto nie wiem jak w FL-50 ale w Metz jest tzw światło modelujące. Świetnie widać cienie i można przewidzieć jak światło się zachowa na zdjęciu.
    Skoro jest tak jak piszesz to klamka zapadła... będzie Metz. Thx Marecki.

Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wido Zobacz posta
    Niby w tym miesiącu ma być firmware do Metza, który umożliwi sterowanie bezprzewodowe z E-3, E-420 i E-520.
    Firmware pojawił się dzisiaj
    http://www.metz.de/en/photo-electron...1-digital.html

Do 48-AF1 nie ma, ciekawe czy będzie ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kayu Zobacz posta

Extra, tylko zaś jakieś windowsowe pliki .exe

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Extra, tylko zaś jakieś windowsowe pliki .exe
    Na szczęście jest VMWare.

Cytat Zamieszczone przez Kayu Zobacz posta

Dzieki za czuwanie! Właśnie sprawdziłem update na 58-AF1 i rzeczywiście, tryb RC zaczyna się zachowywać tak jak można tego oczekiwać. Warto było czekać.

EDIT: Właśnie zauważyłem że do 48-AF1 też już jest.
    Pozdrawiam,
    Przemek

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Teraz znowu nie wiem, którą kupić. Ta mydelniczka, którą dodają do FL-50R jest jakości tych stofenów z allegro? Bo jak do Metza dokupię taką mydelniczkę, to mi się zrobi 100zł różnicy za lepszą obsługę FL, lepszy materiał FL i rok gwarancji więcej na FL.
    Ma ktoś link do testów drugiego palnika? Mam na myśli, że po to odbijam od sufitu i/lub zakładam dyfuzor, żeby miękkie cienie były, a jak dopalę taką lampką, to może brzydkie cienie pod oczami znikną, ale czy nie rzuci twardego cienia gdzie indziej? W praktyce się tego używa?

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    Teraz znowu nie wiem, którą kupić. Ta mydelniczka, którą dodają do FL-50R jest jakości tych stofenów z allegro? Bo jak do Metza dokupię taką mydelniczkę, to mi się zrobi 100zł różnicy za lepszą obsługę FL, lepszy materiał FL i rok gwarancji więcej na FL.
    Ma ktoś link do testów drugiego palnika? Mam na myśli, że po to odbijam od sufitu i/lub zakładam dyfuzor, żeby miękkie cienie były, a jak dopalę taką lampką, to może brzydkie cienie pod oczami znikną, ale czy nie rzuci twardego cienia gdzie indziej? W praktyce się tego używa?
    Pewno zależy to przede wszystkim od stylu fotografa... Ja osobiście nie używam drugiej lampki. Co do wpływu różnych ustawień lampy i Stofena/innych prostych modyfikatorów, to kiedyś natknąłem się na taki fajny test:

http://www.toddwalker.net/e20/flashtest/ (trzeba kliknąć na zdjęciu z ustawieniem lampy żeby zobaczyć efekt)

Jeszcze co do FL-50R vs Metz 58 AF-1. Moim zdaniem Metz ma jedna dużą zaletę, którą osobiście często wykorzystuje. Mianowicie w Metzu palnik odchyla się w jedną stronę 180 stopni (tak samo jak FL-50R), ale już w drugą o 120 stopni. W FL-50R tylko o 90 stopni. Różnica jest znaczna, bo z Metzem mogę z uchwytem portretowym odbijać światło od ściany za mną. 48 AF-1 ma podobnie (120 stopni).
    Pozdrawiam,
    Przemek

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    Co rozumiesz pod pojęciem lepszej obsługi FL?? Porównywałeś obsługę tych lamp?? Ja miałem FL-36 a teraz Metz'a 58 AF-1 i jeśli 36tka obsługuje się tak jak 50tka, to ja nie cierpię z powodu zakupu Metz'a.

Co do testu drugiego palnika, to mógłbym zrobić w wolnej chwili testy, ale z czasem u mnie krucho... jak mi się uda, to zamieszczę.

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja chciałbym wyskoczyć z pytaniem tak skądinąd z innej puszki. Deal jest taki - mam ja niby tego Metza 58, ale tak jakby... jestem totalnym, totalnym, totalnym laikiem w kwestii jej obsługi w połączeniu z aparatem i obiektywem

No i pytanie jest następujące: czy ktoś z Krakowa (ew. z bardzo bliskich okolic) posiadający 58-kę lub 48-kę (lub nawet FL-50) był w stanie (i miał chęci) wygospodarować wieczór na spotkanie w celach naukowych plus w celach spożywczych (od 4,5 do 38% )

Naukowych, czyli tłumacząc na nasze - abym mógł sobie obskoczyć takiego biedaka i zadać mu kilka(naście) pytań dot. lampy i pracy z nią
    Na forum to dość sporo pisania i mi się nie chce, poza tym niespecjalnie nawet wiem jak sformułować to, co mi się tłoczy pod kopułą. A na żywo zawsze lepiej i przyjemniej.

Gdyby się ktoś tak zaofiarował, to pliss jeśli by można liczyć na wiadomość na PW.
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mam tego Metza do Canona 5D. Niezgorsza lampka.
    Nie wiem jak w FL-50, ale w FL-36 miałem dwa przyciski zwalniajace głowicę. W Metzu jest to lepiej rozwiązane, jest jeden do ruchów w obu płaszczyznach.
    Lampka mocniejsza, ale do FL-50 nie miałem szans porównywać.
    Mam wrażenie (na razie lampy ani nowego body jeszcze całkiem nie poznałem) że Fl-36 lepiej pomagała autofocusowi E500 tymi dodatkowymi czerwonymi światełkami niż to robi Metz dla 5D. Może jeszcze czegoś nie umiem, ale tak jak 5D ma lepszy AF od E500 (i szybsze obiektywy), tak w ciemnościach z przypiętą lampą jakby E500 lepiej sobie radził niż 5D z Metzem.

Dodatkowy palnik to fajna sprawa, pomaga. Ale nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem będzie dokupienie do lampy (jakiejkolwiek) Promax System Lumiquestu....
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami