Strona 49 z 56 PierwszyPierwszy ... 394748495051 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 555

Wątek: Co lepiej Fl-36 czy Fl-50

Awatar budda
    Mieszka w
    Chyliny/Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

o te filmiki chodziło
    E-500

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi Zobacz posta
    Hmm... kurcze dzień pracy sie zbliza ku końcowi i nijak nie mogę sobie tego wyobrazic... jak ją ustawiasz ze jest to taki rewelacyjny sposób. Moge prosić łopatologicznie ?
    NIech Rodia się wypowie, bo jego sposób jest lepszy. Po przemyśleniu doszedłem do tego wniosku. I teraz będą podobnie zakładał karteczkę.

Człowiek się całe życie uczy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi Zobacz posta
    Hmm... kurcze dzień pracy sie zbliza ku końcowi i nijak nie mogę sobie tego wyobrazic... jak ją ustawiasz ze jest to taki rewelacyjny sposób. Moge prosić łopatologicznie ?
    Jako, że nie różnie się od większości facetów i mam tylko jednego olka więc w przykładach posłużę się statywem i lustrem.
    Tradycyjne mocowanie karteczki wygląda tak:

Mocowanie karteczki krótkiej ściance (czyli to nasze o ktorym mowa) wygląda tak:

Dzięki temu mocowaniu zmiana kadru w zakresie pion/poziom i zmiana powierzchni odbicia światła z zakresu sufit/ściana odbywa się tylko i wyłącznie przez obracanie palnika, bez potrzeby zmiany ułożenia kartki.

Kadr poziomy, odbijamy od sufitu:

Kadr pionowy, odbijamy od sufitu:

Kadr poziomy, odbijamy od ściany:

Kadr pionowy, odbijamy od ściany:

FL wokół palnika ma dwie krótkie ścianki - wybór na której ściance zakładasz karteczkę zależy od tego czy robiąc kadry pionowe obracasz aparat w lewo czy w prawo. Zazwyczaj robi się to wg konkretnego naszego przezwyczajenia wiec można kartkę "na stałe" założyć na wybrany krótki bok. Natomiast rzadko bo rzadko, ale zdarza się, że aparat musimy obrócić w konkretną stronę bo zależy nam, żeby światło padało konkretnie z prawej lub lewej strony - wtedy już trzeba sobie zmienić kartkę - ale to tylko ten przypadek.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    I teraz wszystko jasne. Ja zakładam dużo mniejszą karteczkę - wielkości wizytówki.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    I teraz wszystko jasne. Ja zakładam dużo mniejszą karteczkę - wielkości wizytówki.
    Ta karteczka była pod ręką. Ja używam dwóch: małej i dużej (duża na zdjęciach). mała jak foce z bliska, duża jak foce z daleka. Generalnie częściej z małą.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A wiec mój ''patencik'' wyglada tak, nie jest do końca estetycznie wykonany bo prototyp sie rozleciał a ten skleiłem na szybko i tak zostało(soryy za jakośc ale czas..) . Ostatnio (ze 2 misiące temu) próbowałem też patentu z filmiku lecz nie zawsze się on dobrze sprawdza. Niby fajnie bo działa podobnie jak bracket ale to jeszcze nie to bo nie można pochylic głowicy.

Pozdrawiam;MicSzu.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	lampka 1.jpg
Wyświetleń:	184
Rozmiar:	83,6 KB
ID:	4685   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	lampka 2.jpg
Wyświetleń:	188
Rozmiar:	72,9 KB
ID:	4686  
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Po co komplikować rzeczy proste? Karteczka na gumce jest genialna w swojej prostocie. To jest rozwiązanie absolutne. Nie da się tego ulepszyć, można tylko skmplikować
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja nic sobie nie komplikowałem tylko ułatwiłem. Karteczka wyciąga się jak i wkłada wyśmienicie nie jest mała ani duża...A często karteczka założona na gumce przeszkadza podczas różnych sytuacji zdjęciowych. Oraz zakładanie jej za każdym razem nie nalezy do najprzyjemniejszych czynności I jak narazie nie widzę lepszej opcji od ''karteczki''. Najprostsze jakie może byc a i chyba najskuteczniejsze rozwiązanie. Jestem też ciekaw jakiego materiału uzył gośc z filmiku. Jemu ta karteczka się pięknie wygina na lampę a zwykła kartka niestety nie bardzo się tak poddaje
    Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 6.06.08 o 22:14

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Ja nic sobie nie komplikowałem tylko ułatwiłem. Karteczka wyciąga się jak i wkłada wyśmienicie nie jest mała ani duża...A często karteczka założona na gumce przeszkadza podczas różnych sytuacji zdjęciowych. Oraz zakładanie jej za każdym razem nie nalezy do najprzyjemniejszych czynności I jak narazie nie widzę lepszej opcji od ''karteczki''. Najprostsze jakie może byc a i chyba najskuteczniejsze rozwiązanie. Jestem też ciekaw jakiego materiału uzył gośc z filmiku. Jemu ta karteczka się pięknie wygina na lampę a zwykła kartka niestety nie bardzo się tak poddaje
    Zgoda. Twoje rozwiązanie jest funkcjonalne. Ale nie jest tak szpanerskie jak wymięta karteczka na gumce.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zgoda. Twoje rozwiązanie jest funkcjonalne. Ale nie jest tak szpanerskie jak wymięta karteczka na gumce.
    pewnie tak trzeba sprawdzic przy najbliższej okazji jak to do końca z tym jest..xD
    Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 6.06.08 o 22:23