o te filmiki chodziło
o te filmiki chodziło
E-500
Jako, że nie różnie się od większości facetów i mam tylko jednego olka więc w przykładach posłużę się statywem i lustrem.
Tradycyjne mocowanie karteczki wygląda tak:
Mocowanie karteczki krótkiej ściance (czyli to nasze o ktorym mowa) wygląda tak:
Dzięki temu mocowaniu zmiana kadru w zakresie pion/poziom i zmiana powierzchni odbicia światła z zakresu sufit/ściana odbywa się tylko i wyłącznie przez obracanie palnika, bez potrzeby zmiany ułożenia kartki.
Kadr poziomy, odbijamy od sufitu:
Kadr pionowy, odbijamy od sufitu:
Kadr poziomy, odbijamy od ściany:
Kadr pionowy, odbijamy od ściany:
FL wokół palnika ma dwie krótkie ścianki - wybór na której ściance zakładasz karteczkę zależy od tego czy robiąc kadry pionowe obracasz aparat w lewo czy w prawo. Zazwyczaj robi się to wg konkretnego naszego przezwyczajenia wiec można kartkę "na stałe" założyć na wybrany krótki bok. Natomiast rzadko bo rzadko, ale zdarza się, że aparat musimy obrócić w konkretną stronę bo zależy nam, żeby światło padało konkretnie z prawej lub lewej strony - wtedy już trzeba sobie zmienić kartkę- ale to tylko ten przypadek.
I teraz wszystko jasne. Ja zakładam dużo mniejszą karteczkę - wielkości wizytówki.
A wiec mój ''patencik'' wyglada tak, nie jest do końca estetycznie wykonany bo prototyp sie rozleciał a ten skleiłem na szybko i tak zostało(soryy za jakośc ale czas..) . Ostatnio (ze 2 misiące temu) próbowałem też patentu z filmiku lecz nie zawsze się on dobrze sprawdza. Niby fajnie bo działa podobnie jak bracket ale to jeszcze nie to bo nie można pochylic głowicy.
Pozdrawiam;MicSzu.
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Po co komplikować rzeczy proste? Karteczka na gumce jest genialna w swojej prostocie. To jest rozwiązanie absolutne. Nie da się tego ulepszyć, można tylko skmplikować![]()
Ja nic sobie nie komplikowałem tylko ułatwiłem. Karteczka wyciąga się jak i wkłada wyśmienicie nie jest mała ani duża...A często karteczka założona na gumce przeszkadza podczas różnych sytuacji zdjęciowych. Oraz zakładanie jej za każdym razem nie nalezy do najprzyjemniejszych czynnościI jak narazie nie widzę lepszej opcji od ''karteczki''. Najprostsze jakie może byc a i chyba najskuteczniejsze rozwiązanie. Jestem też ciekaw jakiego materiału uzył gośc z filmiku. Jemu ta karteczka się pięknie wygina na lampę a zwykła kartka niestety nie bardzo się tak poddaje
![]()
Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 6.06.08 o 22:14
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?